Hengitätkö sinäkin hiekkaa, asfalttia ja rengaskumia?

Piha
Katupöly on terveysriski kaikille. Eniten siitä on haittaa lapsille, vanhuksille ja hengityssairaille. Katupöly kulkeutuu myös sisälle. Näin suojaudut!

Suurimmat katupölyhiukkaset narskuvat suussa, hienommat hiertävät silmissä. Hienojakoisin pöly kulkeutuu keuhkoputkiin asti. Hengityssairaille katupöly voi aiheuttaa sairauden pahentumista.

– Katupöly on hiekoitushiekan, asfalttipölyn ja rengaskumin sekasotkua. Sen hengittäminen ei ole hyväksi kenellekään. Siksi on tärkeää, että kunnat puhdistavat kadut nopeasti heti lumien sulettua. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla työ onkin jo aloitettu, toteaa Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

– Katupölykauden käynnistäminen ja kesto on hyvin aluekohtaista. Talvi on ollut kautta maan vähäluminen, joten ehkä hiekoitushiekkaakin on tarvittu vähemmän. Hiekkaa tarvittaisiin ylipäätään vähemmän, jos lumet vietäisiin aina heti mahdollisuuksien mukaan pois kaduilta. Joskus näyttää siltä, että paikalle tuodaan ensin hiekat, Tuula Syrjänen pohtii.

Näin suojaudut katupölyltä

  1. Suojaa hengitystiet pölyltä katujen puhdistamista odotellessa.
  2. Kertakäyttöiset P2- ja P3-luokitellut hengityssuojaimet auttavat. Niitä saa apteekeista ja rakennustarvikeliikkeistä.
  3. Hengityssairaille käy erityisesti uloshengitysventtiilillä varustettu suojain, koska venttiili tekee uloshengittämisen helpommaksi
  4. Pihatien tai parkkipaikkojen kastelu vähentää ilman pölyämistä pihapiirissä.
  5. Lasta ei pahimman pölyn keskelle kannata viedä lainkaan.
  6. Nenän huuhtelukannu auttaa jo alkaneisiin oireisiin, kuten kuivuviin limakalvoihin ja nenän karstaisuuteen.
  7. Limakalvojen kuivumista kannattaa myös lievittää apteekista saatavilla kostutussuihkeilla.

Katupöly kulkeutuu myös sisälle

Sisäilma-asiantuntija muistuttaa, että ulkoilman hiukkasia kulkeutuu myös sisälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  1. Hiukkasten määrä sisätiloissa riippuu ilmanvaihdon suuruudesta ja ilmansuodatuksen tehosta.
  2. Katupöly pysyy paremmin ulkona, jos sisätiloihin tuleva ulkoilma otetaan pihan puolelta.
  3. Tuuletusikkunoihin, ulkoilmaventtiileihin ja mahdolliseen ilmanvaihtokoneeseen on hyvä laittaa suodattimet.

 

Oman asuinalueen reaaliaikaista katupölytilannetta voi seurata www.ilmanlaatu.fi -internetpalvelusta. Seuraa esimerkiksi PM10-tilannetta, joka viittaa katupölyyn ja muihin karkeisiin hiukkasiin.

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta neuvoo sisä- ja ulkoilmaan liittyvissä asioissa sekä rakennuksiin liittyvissä kysymyksissä. P. 020 757 5181. Soittajia palvellaan ma – to klo 9-15.

MAINOS
MAINOS LOPPUU