Herkullinen vappumenu

Ruoka
vappumenu

Vappua on mukava juhlia hyvän ruoan ja juoman parissa. Ohjelmanumero on jo se, kun kaveriporukalla yhdessä ryhdytään valmistamaan näitä herkkuja. Muista, että kaunis kattaus ja tuoreet kevätkukat viimeistelevät aina juhlavan aterian.

Vappumenu 10 henkilölle

Alkumalja: Samppanja

Alkuruuaksi: Kermainen kanttarellikeitto juustosarvien kera

Pääruuaksi: Lohta voikastikkeessa, uuniperunoita, lisäkkeenä kurkkuviipaleita ja keitetyjä retiisejä

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jälkiruuaksi: Barryn juustokakkua sitruunakastikkeen ja passionhedelmien kera, kahvit

Kermainen kanttarellikeitto

  • 1,5 litraa tuoreita kanttarelleja
  • 1 sipuli
  • 50g voita
  • 60g vehnäjauhoja
  • 1 litra kasvislientä
  • kermaa
  • mustapippuria
  • tuoretta kirveliä

Hienonna sienet ja sipuli. Hauduta ne kevyesti voissa, lisää vehnäjauhot ja kasviliemi. Anna keiton kiehua hiljalleen n. 10-15 minuuttia, mausta keitto ja lisää lopuksi kerma

Juustosarvet (noin 18 kpl)

Taikina

  • 50 g voita
  • 50 g hiivaa
  • 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
  • 2 dl piimää
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 2 munaa
  • 8–9 dl (480–540 g) vehnäjauhoja

Täyte

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • 18 viipaletta kovaa juustoa (esim. emmentalia)
  • 18 palaa punaista paprikaa

Voiteluun

  • 1 muna

1. Sulata voi kattilassa.
2. Liuota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen veteen.
3. Lisää maito, voisula, suola, vaalea siirappi, munat ja suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaksi.
4. Anna taikinan nousta liinan alla noin 30 min.
5. Sirottele pöydälle jauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee kiiltävää ja notkeaa.
6. Kaulitse taikina ½ cm paksuksi neliön muotoiseksi levyksi. Leikkaa levy yhdeksäksi pieneksi neliöksi. Jaa neliöt vinottain kahtia 18 kolmioksi.
7. Laita jokaiselle kolmiolle hieman kinkkua ja juustoa ja palanen punaista paprikaa ja kääri ne rullalle ulkoreunasta alkaen kolmion kärkeä kohti.
8. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
9. Laita sarvet pellille leivinpaperin päälle. Anna niiden nousta 20 minuuttia.
10. Voitele vatkatulla munalla ja paista 10–15 minuuttia uunin keskiosassa kullanruskeiksi.

Vappumenun lohi

  • 1 prk rahkaa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 150-200 g kylmäsavustettua kirjolohta
  • 150-200 g graavisuolattua kirjolohta
  • 1 sipuli tai pala purjoa
  • n. 1/2 dl silputtua tilliä tai ruohosipulia
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl sitruunapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • 2 dl kuohukermaa

Koristeeksi

  • muutama viipale lohta
  • ruohosipulia
  • sitruunalohkoja

1. Leikkaa molemmat lohet ensin ohuiksi viipaleiksi ja siitä edelleen pieniksi kuutioiksi. Jätä muutama viipale koristeluun.
2. Hienonna sipuli sekä tilli.
3. Sekoita ainekset rahka-kermaviiliseokseen. Mausta sokerilla, sitruuna- ja valkopippurilla.
4. Lisää lopuksi vaahdoksi vatkattu kerma. Anna maustua kylmässä 1-2 tuntia tai pidempään.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaalea voikastike

  • 1/2 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1/2 dl vettä
  • 2 rkl hienoksi hakattua salottisipulia
  • 2 rkl kuohukermaa
  • 1 tl sitruunan mehua
  • 150 g suolatonta voita
  • suolaa ja pippuria

Pane kasariin etikka, vesi, viini ja salottisipulihakkelus. Keitä kunnes jäljellä on ¼ alkuperäisestä. Ota kasari pois lämmöltä ja vispaa joukkoon pieneksi paloiteltu kylmä voi. Kuumenna uudelleen, mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Siivilöi jos haluat sileän kastikkeen.

Lisää kerma tai kermavaahto juuri ennen tarjoilua. Kuohkeuta pikasekoittimella jos haluat kuohkean kastikkeen.

Uuniperunat

  • 10 kpl isoja ruokaperunoita

Halkaise perunat, mausta
Kääri perunat foliopaperiin ja laita uuniin

Barryn juustokakku passionhedelmien kera + sitruunakastike

Pohja

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • 10 Digestive-keksiä
  • 100g voita tai margariinia

Alin kerros

  • 2 pakettia tuorejuustoa
  • 3 kokonaista munaa
  • 1,5 dl sokeria

Ylin kerros

  • 4 dl ranskankermaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 dl siivilöityä tomusokeria

1. Murenna keksit rikki ja sekoita murut voisulaan (voit tehdä monitoimikoneella)
2. Painele seos irtopohjavuokaan ohueksi kakkupohjaksi. Pane palanen foliota vuoan alle (vuoka vuotaa helposti uunissa)
3. Paista pohjaa 5-10 min 200 asteessa. Pane sivuun.
4. Notkista juustoa haarukalla tai helpommin monitoimikoneella.
5. Sekoita joukkoon munat ja sokeri ja anna käydä hetki.
6. Levitä seos esipaistetulle kakkupohjalle.
7. Paista uunin keskiosassa 180 asteessa noin 35 minuuttia eli kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista.
8. Anna jäähtyä.
9. Sekoita ylintä kerrosta varten ranskankerma, vaniljasokeri ja siivilöity tomusokeri.
10. Levitä tortun päälle ja paista 180 asteessa 6-7 minuuttia niin, että pinta vähän jähmettyy.
11. Anna kakun jäähtyä. Tarjoile sitruunakastikkeen ja passionhedelmien kera.

Sitruunakastike

1. Sekoita teräskattilassa 1-4 rkl sitruunamehua, ¾ dl vettä, 1 tl Maizena-jauhoja, 1 keltuainen ja 1½ dl sokeria.
2. Anna hautua varovasti, mutta älä kiehuta niin että seos kuplii.
3. Sekoita samalla, kun kastike sakenee.
4. Vatkaa lopuksi joukkoon 1 rkl kylmää voita ja anna kastikkeen jäähtyä kokonaan.