MAINOS

Herukat ja pensasmustikka parhaimmillaan

Yleinen

Pensasmarjojen satokausi on meneillään. Elokuussa alkavat kypsyä herukat ja pensasmustikat loppukesän markkinoille

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Käsin poimittuja herukoita ja karviaisia on ollut toreilla ja myyntipöydillä jo elokuun alusta lähtien. Herukoiden koneellinen poiminta on myös alkanut aikaisimmilla paikoilla ja elokuun kaksi viimeistä viikkoa ovat herukoiden pääsatoaikaa. Viimeisiä herukoita korjataan vasta syyskuun puolella.

Mustaherukkasato vaihtelee tänä vuonna tilakohtaisesti normaalista määrästä heikkoon satoon, joten kokonaisuutena sadosta muodostuu määrältään pienehkö. Kuluttajien kannattaakin hankkia herukat heti tilaisuuden tullen.

Herukat pääosin teollisuuden raaka-aineeksi

Herukat - punaherukka

Punaherukka. Kuva: Katya Soloviewa

Talvi oli herukoille suotuisa, mutta kukinta-aikaiset kylmät ja tuuliset säät eivät suosineet kukkien pölyttymistä. Kehitys on ollut hidasta viileässä ja sateisessa kesäsäässä ja raakileita on varissut vielä kesän aikana pensaista. Myös punaherukka on karistanut raakileitaan, mutta valkoherukan sato on normaali. Puna- ja valkoherukka menevät pääosin teollisuuden raaka-aineeksi.

Pensasmustikan sato näyttää määrällisesti hyvältä, sillä pensaat ovat olleet talven jälkeen suhteellisen hyvässä kasvukunnossa. Pensasmustikan kukinta-aika muodostui pitkäksi, mikä johtaa myös pitkään marjojen kypsymisaikaan. Aikaisimpia lajikkeita on jo päästy poimimaan, mutta satokauden uskotaan jatkuvan pitkälle syyskuuhun. Pensasmustikat päätyvät kuluttajille tilojen suoramyynnin kautta tai toreilta ja vähittäiskaupoista rasiamarjana.

Katso suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo: www.marjat.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.