MAINOS

Herukat kypsyvät loppukesällä, vadelmasato parhaimmillaan

KeittiöPiha

Loppukesä on pensasmarjojen aikaa ja kypsymisvuorossa ovat nyt eri herukkalajit, jotka tuovat väriä marjamarkkinoille. Elokuun puolivälin lämmin sääjakso sai avomaalla kasvaneen vadelman kypsymiseen vihdoinkin vauhtia.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Käsin poimittuja herukoita ja karviaisia on näkynyt toreilla ja myyntipöydillä jo reilun viikon verran. Herukoiden koneellinen korjuu on alkanut ensimmäisenä valkoherukasta, jonka sato käytetään juomateollisuudessa. Myös aikaisimpia mustaherukoita on jo päästy maan eteläosissa korjaamaan koneella.

Musta- ja punaherukan pääsatokausi kestää tänä vuonna elokuun puolesta välistä pitkälle syyskuuhun asti. Talvi oli herukoille suotuisa, mutta kukinta-aikaiset hallat verottivat satoa maan eteläosissa. Maan keskiosissa taas viileä sää ei suosinut kukkien pölyttymistä. Etenkin punaherukka on varistanut raakileitaan kesän aikana.

Mustaherukka on herukoista eniten viljelty ja sen sato vaihtelee tänä vuonna normaalista määrästä heikkoon satoon, joten kokonaisuutena sadosta muodostuu määrältään normaalia vähäisempi. Kuluttajien kannattaakin hankkia herukat heti tilaisuuden tullen tai hakeutua suoramyyntiä harjoittaville marjatiloille ostoksille.

C-vitamiinipitoinen mustaherukka on myös tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossa, joten sitä kannattaa suosia. Herukoita käytetään erilaisiin mehuihin ja hilloihin sekä maustamaan jogurtteja, myslejä ja puuroja. Perinteinen mustaherukkamehu on pitänyt pintansa flunssakauden juomana. 

Vadelmasato parhaimmillaan

Kaupoissa on nyt tarjolla vadelmaa selvästi normaalin vuoden vastaavaa ajankohtaa runsaammin. Vadelma on laadultaan hyvää ja sitä ehtii ja kannattaa pakastaa talven varalle. Kausihuoneissa viljeltyjä vadelmia on ollut tarjolla jo juhannuksesta lähtien. Niidenkin sato jatkuu, mutta nyt on rinnalle tullut runsain määrin myös avomaan vadelmia. Avomaan vadelman sato on nyt runsaimmillaan. Mikäli säät viilenevät, kuten on ennustettu, vähenee myös tarjonta nopeasti. 

Vadelmasta odotetaan pitkää satokautta

Tänä vuonna avomaan vadelman satoa piti odotella harvinaisen kauan. Pitkästä kukintajaksosta johtuen myös vadelman satokaudesta odotetaan pitkää, syyskuulle ulottuvaa, mikäli säät vain suosivat marjojen kypsymistä. Vadelman viljelijät toivovat elokuun lopulle ja syyskuun alkuun lämpimiä ja ennen kaikkea kuivia poutasäitä, jolloin kypsyminen vauhdittuisi ja marjojen pilaantumisriski olisi pienempi. Myöhäisestä satokaudesta johtuen avomaan vadelmasta saadaan todennäköisesti valtakunnallisesti vain keskinkertainen sato.

Lisätietoja:

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

www.hedelmatmarjat.fi

Suoramyynti- ja itsepoimintatilojen luettelo >


Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto on alan yrittäjien valtakunnallinen toimialajärjestö jonka tehtävänä on kehittää maamme hedelmän- ja marjantuotantoa sekä toteuttaa suomalaisten marjojen ja omenan valtakunnallista menekinedistämistä ja viestintää.

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

herukka mustaherukka mustaherukkapensas punaherukka vadelma valkoherukka


Lisää samasta aiheesta