Moderni piilopirtti ”Villa Valtanen” voitti vuoden 2012 hirsirakennuskilpailun

Talo

Villa Valtanen on Lapin vaaramaisemaan suunniteltu 55,5 neliön kokoinen piilopirtti, joka sijaitsee Rovaniemen pohjoispuolella, kallion laella, erämaan rauhassa. Rakennus on jaettu luontevasti erilliseen tupaan, saunaan ja puuvajarakennukseen, joiden väliin jää terassi.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Oululaisen arkkitehti SAFA Lauri Louekarin suunnittelema ja kiiminkiläisen Hirsisetin valmistama Villa Valtanen valittiin vuoden hirsirakennukseksi. Kunniamaininnan saivat Honkarakenteen kaupunkikohde Myllypuron Tara ja Honkatalojen Custom Home.

Käsittelemättömät hirret ja mustat lautaverhouspaneelit


Villa Valtanen sijaitsee Rovaniemen pohjoispuolella, kallion laella, erämaan rauhassa.

Kilpailun taso oli korkea, eikä voittajan valinta ollut helppoa. ”Hirsisetin valmistama lomamaja edustaa suomalaista puuarkkitehtuuria parhaimmillaan. Käsittelemättömät hirret ja mustat lautaverhouspaneelit saavat aikaan vahvan, kontrastisen sommitelman, jota hirren detaljointi ja liitokset koristavat tyylikkäästi”, raadin jäsen professori Jouni Koiso-Kanttila Oulun yliopistosta toteaa.

Villa Valtanen on Lapin vaaramaisemaan suunniteltu 55,5 neliön kokoinen piilopirtti, joka sijaitsee Rovaniemen pohjoispuolella, kallion laella, erämaan rauhassa. Rakennus on jaettu luontevasti erilliseen tupaan, saunaan ja puuvajarakennukseen, joiden väliin jää terassi. Itse päärakennus koostuu kahdesta lohenpyrstönurkkaisesta hirsirungosta ja niiden väliin sijoittuvasta korkeasta tilasta. Taitavasti tehdyn ikkuna-aukotuksen avulla rakennus liittyy ja avautuu ympäröivään Lapin luontoon.

”Hirsi taipuu osaksi modernia arkkitehtuuria, kun sitä käsitellään sen omista lähtökohdista. Hirsirakenteisen seinän yksinkertaisuus on hyvä vastapaino nykyajan monimutkaisille ja monikerroksisille seinärakenteille”, voittajahuvilan suunnittelija Tkt, arkkitehti SAFA Lauri Louekari sanoo. ”Massiivinen hirsiseinä on pinnan ominaisuuksiltaan erityinen, sillä se sallii myös matalan huonelämpötilan.”

VOITTAJA, Villa Valtanen, valmistaja Hirsiset, www.hirsiset.fi

  • huvilan koko 55,5 m2
  • arkkitehti SAFA Lauri Louekari
  • hirsi: 115 x 185 mm lamellihirsi
  • valmistui 2011

Kunniamaininnat helsinkiläisille hirsitaloille


Myllypuron Tara on Myllypuron puukaupunkikylään sijoittuva kokonaisuus, joka koostuu rivi- ja erillistaloista, joissa asuntoja on 13.

Helsingin Myllypuron uudelle pientaloalueelle, urbaaniin ympäristöön rakennetut Honkarakenteen massiivipuutalot ovat rakennusarkkitehti Hannu Lehdon käsialaa ja edustavat Suomessa uudenlaista townhouse-rakentamista. Elokuussa 2012 valmistunut Myllypuron Tara on toteutettu ns. ryhmärakentamiskohteena. Myllypuron puukaupunkikylään sijoittuva kokonaisuus koostuu rivi- ja erillistaloista, joissa asuntoja on 13.

”Rakennukset ovat uutta luova esimerkki hirren hyödyntämisestä tiiviissä kaupunkiympäristössä. Rinnemaastoon hyvin istuvat rivi- ja erillistalot jatkavat suomalaista puukaupunkiperinnettä kiehtovalla tavalla”, raadin jäsenet arvioivat.

  
Honkatalojen  Custom Home on tyylikäs esimerkki hirsisestä modernista asuinrakennuksesta.

Honkatalojen Custom Home on arkkitehti Seppo Mäntylän suunnittelema kolmikerroksinen moderni hirsitalo, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustan tuntumassa, Ramsinrannassa. Rakennus on suunniteltu sen isännän, FI-veneiden maailmanmestari Sami Seliön ja hänen perheen toiveiden mukaisesti. ”Linjakkaassa ja ilmavassa talossa on sommiteltu taitavasti hirsi- ja ikkunapintoja. Rakennus on uljaan tyylikäs esimerkki hirsisestä modernista asuinrakennuksesta”, raati kiittelee.

Massiivipuusta myös julkisia rakennuksia

TEM:in alaisuudessa valtakunnallista puurakentamisohjelmaa koordinoiva, kilpailuraadin toinen jäsen Markku Karjalainen pitää massiivipuuta ilmastosyistä erittäin kilpailukykyisenä. Suomalaista puurakentamista halutaan jatkossa kehittää kansainväliseksi brändiksi, jossa korkeatasoinen arkkitehtuuri ja design yhdistyvät ympäristötietoiseen ja energiatehokkaaseen rakentamiseen.

”Puurakentamiselle ja suomalaiselle teollisesti valmistetulle hirrelle on parhaillaan avautumassa uusia mahdollisuuksia myös suurimittakaavaisessa rakentamisessa. Tästä hyviä esimerkkejä ovat Kuopioon vasta valmistunut hirsinen päiväkoti ja Pudasjärvelle vireillä oleva massiivipuinen koulurakennus”, Karjalainen kertoo.

”Hirsi on ainoa rakennusmateriaali, joka on aidosti ekologinen ja uudistuva. Puun käyttöä lisäämällä voitaisiin rakentamisen hiilijalanjälkeä pienentää merkittävästi. Hirrestä valmistetulla asunnolla näyttäisi tuoreimman sisäilmatutkimuksen perusteella olevan myös asukkaiden terveydentilaa vahvistava vaikutus”, Hirsitaloteollisuus ry:n puheenjohtaja Jalo Poijula toteaa.

Vuosittainen kilpailu esittelee suomalaisen hirsirakentamisen innovatiivisia ratkaisuja

Hirsitaloteollisuus ry:n vuosittaisella kilpailulla halutaan esitellä suomalaisen hirsiarkkitehtuurin innovatiivisia ratkaisuja ja tuoda esille hirren monipuolisuutta. Valinnassa arvostetaan hirsimateriaalin luontevaa käyttöä ja rakennuksen antamaa myönteistä kuvaa hirsirakentamisesta.

Kilpailun tämänkertainen raati, arkkitehtuurin professori Jouni Koiso-Kanttila Oulun yliopistosta ja valtakunnallisen puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen työ- ja elinkeinoministeriöstä, valitsivat kolme parasta rakennusta 21 ehdotuksen joukosta.

Kilpailun järjestää Hirsitaloteollisuus (HTT) Ry, jonka jäsenyrityksiin kuuluu 20 merkittävää kotimaista hirsitalotehdasta, jotka edustavat 80 % Suomessa valmistetuista hirsirakennuksista. Yritysten vuoden 2011 yhteenlaskettu liikevaihto oli yli 270 miljoonaa euroa. Lähes puolet alan tuotannosta viedään kansainvälisille markkinoille.

 

Lisätietoja: www.hirsikoti.fi

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

hirsihuvila hirsimökki hirsirakentaminen hirsitalo hirsitaloteollisuus massiivipuu


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: