Hoida ruusuja leikkaamalla

Piha
Ruusujen leikkaaminen kannattaa, koska niiden kukinta paranee hoitoleikkausten myötä. Lue ohjeet, miten ruusujen leikkaus tehdään oikein.

Ruusujen leikkaaminen parantaa ruusujen kukintaa.

Ruusujen leikkaaminen

Paljasjuuristen ruusujen taimissa on 3–5 oksaa. Istutuksen yhteydessä kaikki versot katkaistaan 10–20 sentin mittaisiksi, jolloin jäljelle jää 3–5 silmua. Latva leikataan sentin päästä ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta ja heikot versot katkaistaan maata myöten. Astiataimet leikataan istutuksen jälkeen vasta seuraavana keväänä.

Ryhmäruusujen oikea leikkausaika on silloin, kun koivut ovat hiirenkorvalla. Kuolleet oksat poistetaan ja isokukkaisten lajikkeiden vahvat versot katkaistaan 4.–7. ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta sekä muiden ruusujen vahvat versot 3.–4. silmun yläpuolelta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Köynnösruusuista poistetaan vanhat ja vioittuneet oksat keväisin ja tarvittaessa harvennetaan muuta kasvustoa. Kerran kesässä kukkivien köynnösruusujen 3.–4. silmun yläpuolelta työntyvät sivuversot leikataan kolmena ensimmäisenä vuonna ja pääversojen pituuskasvua typistetään haluttaessa. Seuraavina vuosina vanhimmat oksat poistetaan kokonaan.

Jatkuvasti kukkivia köynnösruusuja ei tarvitse säännöllisesti leikata, mutta niistäkin poistetaan kuivuneet oksat. Köynnösten kasvusuuntaa ohjaillaan latvomalla seinään päin kasvavia oksia silmun yläpuolelta.

Edellisen vuoden versoilla kukkivat maanpeiteruusut eivät kaipaa leikkaamista, mutta niitä voi nuorentaa tarvittaessa leikkaamalla.

Puistoruusut kukkimaan

Edellisen vuoden versoilla kukkivat puisto- ja pensasruusut eivät kaipaa jokavuotista leikkaamista. Vanhat pensaat saa kuitenkin kukkimaan voimakkaalla nuorennusleikkauksella, jolloin kaikki versot katkaistaan 0–15 sentin mittaisiksi. Samalla pensaiden juuristo puhdistetaan rikkaruohoista ja juurille levitetään kompostia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vanhat puistoruusut kasvattavat joskus ylipitkiä versoja ja pensaat riisuuntuvat. Pitkiä, kuivia ja ristiin kasvavia oksia poistetaankin keväisin tarvittaessa.

Kun puistoruusuja käytetään piha-aitana, versot leikataan joka kolmas tai neljäs vuosi 15–30 sentin tyngille. Näin aidasta saadaan alhaalta asti tuuhea.

Nuorista puistoruusuista katkaistaan joka toinen vuosi 3–4 vuotta vanhat oksat maan rajasta. Pensaista poistetaan myös paleltuneet ja katkeilleet oksat maata myöten. Koska kurttulehtiruusut ja neilikkaruusut kukkivat saman vuoden versoilla miltei koko kesän, ne voi leikata halutessa joka kevät 10–15 sentin tyngälle. Ruusujen kukinta paranee tästä.

Teksti Ulla Kervinen, kuva Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU