Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Hometta! Unelmien talosta tuli painajainen

Talo
Järvenpääläisperheen unelmien omakotitalo osoittautui homeen syömäksi painajaiseksi, joka oli korjattavissa vain rakentamalla se käytännössä uudestaan.
Talo ostohetkellä.

Katja ja Mika Vuorenmaa ostivat talonsa lokakuussa 2004 ja muuttivat sisään joulukuussa. He olivat jo talon neljännet omistajat.

– Alun perin tämä talo oli 30 neliön mökki, sen jälkeen tätä on laajennettu vuosina 2000-2004. Meille talon myynyt perhe oli saattanut laajennustyöt edeltäjiensä jäljiltä loppuun, Katja Vuorenmaa kertoo.

Vuorenmaiden ostaessa talon siihen oli laajennusten myötä tullut neliöitä jo 140. Tilavaa taloa Vuorenmaat tarvitsivat myös yritystoimintaansa: he olivat perustaneet perhekodin vuonna 2001. Oman 10-vuotiaan tyttären lisäksi Vuorenmailla asuu nyt kolme sijaislasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Näin hienolta näytti esimerkiksi talon keittiö ostohetkellä.

Ostohetkellä ei hajuja. Vuorenmaiden ostaessa unelmiensa omakotitaloa he asuivat oman tyttärensä ja yhden sijaislapsen kanssa rivitalossa.

– Katsoimme useampia vaihtoehtoja, mutta tämä talo vaikutti juuri oikealta perhekodillemme. Se oli todella nätti ja vaikutti kuntonsa puolesta uudenveroiselta. Pintaremontti oli tehty todella taidokkaasti, eikä kuntokartoituksessakaan mikään viitannut homeeseen, Katja ja Mika kertovat.

Melko pian muuton jälkeen talo alkoi haista.
– Ostohetkellä hajuja ei ollut, taloa oli ilmeisesti tuuletettu niin hyvin, Katja kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keittiössä oli maata vasten rakennettu alkuperäinen, betonivalun päälle tehty puru- ja lastutäytteinen lattia. Tutkimuksissa paljastui, että lattiapurut olivat täysin homeessa.

Katja ja yksi lapsista alkoivat oireilla.

– Minulta tuli verta nenästä ja henkeä ahdisti. Yksi tytöistämme alkoi yskiä voimakkaasti. Keittiö oli pahin paikka, siellä haisi vanhalle maakellarille, Katja muistelee.

Kun Katja kysyi talon myyjiltä hajuista, nämä kiistivät koskaan sellaisia havainneensa.
– Aloin repiä jalkalistoja ja pistorasioita auki löytääkseni hajulle ja oireille selityksen. Kesällä 2005 lähdimme lomalle ja jätimme vahingossa huippuimurin liian voimakkaalle teholle. Kotiin palatessamme haju iski jo ulko-ovelta vastaan kuin nyrkinisku.

Vuorenmaat tilasivat talon kuntokartoituksen myyntiä varten tehneen yrityksen suorittamaan uuden tarkastuksen.
– He sanoivat, että pitäisi purkaa taloa ja katsoa rakenteita. Otimme yhteyttä myyjiin ja he tilasivat asiantuntijan ottamaan näytteitä: rakenteista löytyi hometta ja muuta kasvustoa. Myyjät kuitenkin kiistivät tulokset, Katja ja Mika kertovat.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Kattorakenteiden eristeinä 1950-luvulla oli käytetty paitsi sahanpuruja, myös sanomalehtiä ja jopa vanhoja puhelinluetteloita.

– Emme päässeet eteenpäin, joten tilasimme tavarantarkastajan ottamaan lisää näytteitä rakenteista. Taas löytyi lisää hometta sekä useita rakennusvirheitä. Tämäkään lausunto ei riittänyt myyjille.

Lopulta Vuorenmaat ottivat yhteyttä Hengitysliitto Helin korjausneuvonnan päällikköön Juhani Piriseen, joka otti vielä uudet näytteet, minkä jälkeen hän teki korjaussuunnitelman sekä kustannusarvion remontista.

Rakennusvirheitä. Mika varoittaa, että ostohetkellä esitetty kuntokartoitus ei välttämättä kerro kaikkea.
– Hometilanteen selvittämiseksi pitää päästä repimään seiniä ja käsiksi talon rakenteisiin, mutta siihen ei ostajalla ole mahdollisuutta. Alkuperäisessä kuntokartoituksessa meille talon myyneiltä oli kyllä kysytty hajuhavainnoista, mutta he olivat ilmoittaneet, ettei heillä sellaisia ollut, Mika kertoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Yleensä vanhojen puutalojen homevauriot ovat peräisin kosteista tiloista, kylpyhuoneesta ja saunasta.
– Talomme on sikäli erikoinen tapaus, että nimenomaan sauna ja kylpytilat olivat säästyneet kosteudelta. Ne olikin remontoitu todella taidokkaasti, Mika sanoo.


Tummat läiskät paljastivat, että alkuperäisen mökin katto oli jossain vaiheessa vuotanut.

Keittiössä oli talon alkuperäinen, betonivalun päälle tehty puru- ja lastutäytteinen maata vasten rakennettu lattia. Takkahuoneessa oli betonivalun päälle korjattu rossilattia, jota oli yritetty tuulettaa salaojaputkista tehdyllä tuuletusjärjestelmällä.
– Keittiön lattian purut olivat betonilaatan päällä täysin homeessa.

Takkahuoneen lattian tuuletustila oli 2-10 senttiä korkea, joten se ei ollut päässyt tuulettumaan tarpeeksi. Tämä taas oli aiheuttanut tuulensuojalevyjen ja ympäröivien seinärakenteiden eristeiden alapäiden homevauriot. Talon salaojituksen purku oli tehty tontin reunalle menevään matalaan ojaan, jonka syvyys ei ollut riittävä. Yläkerran seinistä puuttui höyrynsulku. Sisäpuolinen vesihöyry pääsi siis vapaasti välipohjan kohdalla eristeisiin ja kylmään ulkopintaan.


Alkuperäisen talon perustuksista, eteisen lattiassa olleen luukun alta löytyi tiilistä muurattu säilytyskehikko, todennäköisesti marjojen ja hillojen säilyttämistä varten. Saneeratussa talossa sama kehikko palvelee takan perustuksena.

Seurasi pitkä ja uuvuttava taistelu talon myyjien kanssa. Vuorenmaat muuttivat lasten kanssa vuokralle omakotitaloon noin kilometrin päähän kesällä 2006.

– Silloinen pankkimme ei uskonut hinnanalennukseen, vaan yritti pakottaa meitä hankkiutumaan irti koko talosta, Vuorenmaat muistelevat.

Vain kivijalka jäljellä. Lopputuloksena Vuorenmaat lopulta saivat 260 000 euroa maksaneesta talosta hinnanalennusta 72 000 euroa. Kustannusarvio vaadittaville korvauksille oli 82 000 euroa. Vuorenmaat vaihtoivat pankkia ja ottivat 110 000 euroa lisälainaa rakentaakseen koko talon käytännössä uudestaan. He päättivät samalla myös laajentaa taloa.
– Olisi ollut ihan älytöntä ensin korjata vanhat viat ja lähteä vasta sen jälkeen tekemään uutta osaa. Tämä talo on opettanut, että on parempi rakentaa koko talo kerralla kuin useammassa osassa. Vanhan ja uuden yhdistäminen on aina vaikeampaa.


Pitkä piina päättyi alkuvuodesta, kun Katja ja Mika Vuorenmaa perheineen vihdoin pääsivät muuttamaan takaisin taloonsa. Vanhasta talosta jäi jäljelle vain kivijalka.

Vuorenmaiden laajennustöiden myötä yläkertaan tuli kolme makuuhuonetta lisää, ennestään niitä oli kaksi. Yläkertaan rakennettiin myös parveke. Talon alakertaan tuli suuri olohuone, jota ei aikaisemmin ollut. Lisäksi alakertaan tuli kaksi makuuhuonetta ja iso kuisti.

– Neliöitä tuli lisää lähes 120. Laajennus noudatteli talon alkuperäistä ilmettä vihreää väriä myöten. Vain katon profiili muuttui.

– Vanhasta talosta jäi jäljelle vain kivijalka. Helpommaksi olisi tullut pistää pommi alle ja rakentaa kokonaan uusi. Halusimme valmiin talon, rakentajiksi ei ollut tarkoitus ryhtyä. Työ sijaislasten kanssa on sen verran haastavaa, ettemme näin suurta projektia olisi elämäämme toivoneet.