MAINOS

Huh hellettä – pidä kuuma poissa kodista

LämmitysTalo

Helle hellii ja hiki nousee mukavasti pintaan, mutta moni myös kärsii kuumasta. Kotia voi onneksi viilentää tehokkailla keinoilla, eikä aina edes tarvita koneita.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kuumuus kannattaa pitää kaikin keinoin kodin ulkopuolella, kun lämpömittarin lukemat nousevat helteen puolelle. Verhot ja kaihtimet estävät kuumien auringonsäteiden pääsyn sisälle, ja myös ikkunat sekä ovet kannattaa pitää suljettuina päivällä.

Tuulettamista ja läpivetoa kannattaa hyödyntää talon varjoisalla puolella ja viileän aikaan. Otollisin tuuletusaika on aikaisin aamulla viileän yön jälkeen.

Markiisi suojaa kotia kuumilta säteiltä talon ulkopuolelta tehokkaasti. Koska se muuttaa talon julkisivua, asentamiseen voidaan tarvita toimenpidelupa.

Sähkölaitteet tuottavat lämpöä, joten niiden käyttö kannattaa rajoittaa minimiin. Saunan lämmittäminen helteellä lisää paljon lämpöä kotona, samoin uuni.

↑Kuuma tulee sisään ikkunoista ja ovista, joten ne kannattaa pitää kiinni ja mieluiten vielä peittää verhoilla aurinkoiseen aikaan.

Koneet viilentävät tehokkaasti

Myös koneet auttavat kodin viilennyksessä, jos mikään muu ei auta. Motivan sivuilla neuvotaan, että energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja vähentämällä sisäisiä lämpökuormia, suojaamalla ikkunat verhoilla tai kaihtimilla sekä hyödyntämällä yön ja aamun viileyttä tuuletuksessa.

Koneelliseen jäähdytykseen suositellaan turvautumaan sitten, kun yllä mainitut vihreät viilennystavat eivät riitä. Nykyaikaisissa kodeissa saattaa olla koneellinen viilennys, mutta useimmissa taloissa pitää pärjätä ilman.

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteen ja käyttötavan mukaan vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa.

Kylmäkalle tehostaa tuulettimien tehoa

Lattialla seisova jäähdytin viilentää lähinnä sitä huonetta, johon se on sijoitettu, ei yleensä koko huoneistoa. Seinään tai kattoon asennettu ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puolestaan jäähdyttää ilmaa laajemmalta alalta ja on yleensä tehokkaampi kuin siirrettävä jäähdytinmalli.

Perinteisestä tuulettimesta hyötyy helteellä parhaiten, jos viileää yöilmaa ohjataan sillä avoimesta ikkunasta esimerkiksi makuuhuoneeseen tai lämmin ilmaa ulos huoneesta, jolloin tilalle virtaa viileämpää ulkoilmaa.

Tuulettimen ilmanottokohdan lähelle voi myös laittaa esimerkiksi kylmäkallen tai jäädytetyn vesipullon pyyhkeen päälle, jolloin tuuletin levittää huoneeseen jäästä kylmää ilmaa.

↑Kesän helteillä kodissa voi olla hetkittäin tukala olla, mutta viilentämiseen on onneksi monia konsteja.

Suihkuun aamulla tai illalla

Kosteus lisää kuumuuden tunnetta, joten suihkulle paras ajankohta on myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Lyhyt suihku tuo sisäilmaan vähemmän kosteutta kuin pitkä. Kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää kiinni ja antaa kylpyhuoneen ilmanvaihdon viedä kosteus pois.

Sama pätee pyykkien kuivatukseen: se kannattaa tehdä ulkona, jotta sisäilmaan ei haihdu lämmön tunnetta lisäävää kostetutta.

Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi etenkin, jos huoneilmasta poistuu samalla kosteutta.

Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä kannattaa tarkistella, että kondenssivesi johtuu suunnitellusti viemäriin tai ulos imeytettäväksi.

Lähteet: motiva.fi

Kuvat: Pixabay.com

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

helle ilmalämpöpumpun viilennys kuuma kesä kuuma koti tuuletin viilennyt