Huippuhieno leikkimökki – pienoismalli perheen uudesta omakotitalosta

Yleinen
Perhe muutti uuteen omakotitaloon Loppiaisena 2013. Autettuaan ensin poikansa talon rakentamisessa, Timpurihessu jatkoi rakentamalla lapsenlapsilleen leikkimökin, joka on varsinaisen talon pienoismalli. Lue kuinka upea leikkitalo tehtiin!

Suomelan lukija Timpurihessu on eläkkeellä oleva upseeri, jolla on eläkepäivillään aikaa harrastaa. Erityisen rakkaita harrastuksia ovat kotiseututyö ja kirvesmiehen työt. Antaa Hessun itsensä kertoa kuinka upea asuintalon pienoismalli syntyi.

Päärakennus on lamellihirrestä, pienoismallin hirret sahattiin ja höylättiin mittojen mukaan

Päärakennus on tehty Honkarakenteen 270×260 millin lamellihirrestä ja sen 1:5 -pienoismallin hirret on sahattu ja höylätty lankusta 58×70 millin mittoihin. Leikkimökistä tuli pinta-alaltaan 6m2, jolloin se ei vaadi rakennuslupaa Tuusulassa.

Pienoishirret höyläytin aikanaan tyttäreni perheen leikkimökkiin-rantahuvilaan (myös pienoismalli 1:3), joka rakennettiin Vantaanjokivarteen ”Viertolan kartanon maille vastapäätä Tunturivuorta”.

Hirsiä on taapelissa tuleviin projekteihin: lasten koulubussipysäkki ja luontolaavu ovat jo tilauksessa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talon mataluus oli ongelma. Avoräystäätkin tuottivat päänvaivaa.


Hirsikehikko koepystytettiin kellarissa.

Leikkimökissä huonekorkeutta kasvatettiin 195mm lankulla – sokkelin verran.

Melkoinen työ oli talon hienojen avoräystäiden teko. Kattotuolit ja päätyräystäiden vasat sirklasin lattiaponttilaudasta mittoihin 30x 40mm. Hyvä sirkkeli oli korvaamaton erilaisten listojen sahaamisessa. Listoja on paljon ja esimerkiksi vuorilaudat ovat 5×30 mm ohuita.

Honkarakenteen ikkunoiden tippalautojen koristekannakkeet olivat oma askareensa. Reikä on tehty 8mm poralla ja koristekannakkeen 5x 15mm muoto syntyi parhaiten viiden sentin riman pätkästä ruuvipenkissä selkäsahalla ja ”sormihiomakoneella”.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perustukset tehtiin metrinmittaisilla kierrepaaluilla, ulko-ovi talon päätyyn


Perustukset valmistuvat kierrepaalujen päälle.

Rossilattian lattiavasat riippuvat sokkelilankuista, jotka ovat neljän kierrepaalun varassa. Sopivat kiinnikkeet, joissa 30x200mm terässuikaleet on käännetty 90 astetta ”ropeliksi”, löytyivät Bilteman hyllystä muutamalla eurolla. Sokkeli on ”rapattu” ruuvaamalla lankkuihin lujalevyt.

Kulku ratkaistiin siten, että talon päädyn kuistin ja yläkerran parvekkeesta tehtiin yhtenäinen ja saatiin 60 x 115 cm ovi, jossa ovat ovien ja pesuhuoneen ikkunat mukana.

Pienoismallin mittasuhteiden haasteista saa helpoimmin käsityksen ovista. Kun ulko-oven aukko on metrin leveä, niin pienoismallissa se on 20 senttiä. Niistä tuli talon kissanovet. Ei siitä mahdu ilveskään, joka sekin rakennuksella vieraili.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Ilves rakennustarkastajana

Hirsikehikon pystytys

Hirsikehikon kokoamisessa ruuvit olivat korvaamattomia; ensin kehikon teossa kellarissa ja sitten kun kehikko purettiin ja taas pystytettiin. Paras ruuvi oli 5x100mm 25-Torx-ruuvi. Niitä sai ostaa kilokaupalla. Tietysti muitakin ruuvikokoja tarvittiin.

Lasimestari hämmästyi, kun tilasin 40 kpl pikkuruisia laseja. Lasit kiinnitin yksinkertaisesti runkoon noin sentin vahvuisilla lasilistoilla ja pienillä dyckert-nauloilla. Ne muodostivat samalla pokat ja smyygit. Päälle asensin vain molemmin puoliin vuorilaudat.


Hirsikehikon pystytys

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Asennuksessa pienessä tilassa oli aikamoinen askartelu. Hienohampainen saha ja iso vasara riittivät. Iso vasara oli paras lasituksessa, niin oudolta kun se ehkä tuntuukin. Lasituksessa vasaraa liu’utetaan 4millin lasia pitkin.

Koristeristikoissa oli annettava hiukan periksi. Esimerkiksi ikkunan vajaan kolmen sentin vahvuinen puuristikko tehtiin 5mm leveällä mainosteipillä. Terävällä mattopuukolla ja viivaimella leikkaaminen onnistui vanerilevyn päällä. Vaikeinta oli taas saada suikaleet suoraan isoilla ja ehkä jo vähän vapisevilla käsillä.

Leikkimökin sisustuksesta saa käsityksen mittakaavasta


Leikkimökin interiööri näppeimmillään.

Kuvasta näkyy, että anopin räsymatot ovat uusiokäytössä. Mittasuhteista saa hyvä kuvan nallesta, joka istuu olohuoneen ja erkkerin lattialla terassioven vieressä. Lattiataso on siis metrin kellarissa ja erkkerin ja verannan lattiat ovat leikkimökissä aikuisten penkkejä. Yläkerran parvella on jo päikkärit nukuttu ja sen alla keittiössä monet kuravellit keitetty – sanan mukaisesti pihamaan kurasta!

Tietysti leikkitaloon piti tehdä myös piipunhatut, televisioantenni ja ilmastoinnin ulostulot


Leikkitalo on valmis. Sara ja Nia ovat leikkimökin portailla pienet puukopat käsissä. Kuopus Joona tarkkailee tilanetta Teemun ja Outin sylissä uuden kotinsa edessä.

Ison talon katto on tasaista poltettua Turmalin-savitiiltä. Leikkimökkiin tehtiin palahuopakatto. Sisäkatto syntyi talon ylijäämäpaneeleista. Valkoisen helmiponttipaneelin päälle tuli 12mm havuvaneri alushuovan pohjaksi. Tietysti taloon piti tehdä myös piipunhatut, televisioantenni ja ilmastoinnin ulostulot. Pellitys on korvattu mustalla teipillä.

Omat kodit ovat valmiina ja kirvesmiehen työt jatkuvat isän ja pojan kesken pihasaunan ja talousrakennuksen teolla. Perheen lapset ovat jo innokkaasti mukana hanslankareina ja rakennustaidot siirtyvät sukupolvelta toiselle.
Tutustu Timpurihessun ja Hessun muihin projekteihin >