Siirry pääsisältöön

Hukkalämpö talteen aurinkokeräimillä ja savukaasukierukalla

Lämmitys
Aurinkokeräimet ja savukaasukierukka lämmittävät sähkölämmitteisen sipoolaistalon lämminvesivaraajan, kellaritilat ja yläkerran.

 Viisihenkinen, energian säästöön vakavasti suhtautuva sipoolaisperhe asennutti syksyllä vuonna 2003 valmistuneeseen 180-neliöiseen puurakenteiseen omakotitaloonsa kaksi aurinkokeräintä ja savukaasukierukan.

– Sähkölämmitteisiin taloihin tarkoitettuja energiansäästösovellutuksia on tarjolla kovin vähän. Lähdimme etsimään tällaista vaihtoehtoa, sillä uskomme sähköenergian hinnan nousevan tulevaisuudessakin. Hintaa tulee nostamaan myös, mikäli talon energiankulutus kytketään kiinteistöveroon. Olimme jo aiemmin hankkineet taloomme ilmalämpöpumput, jotka ovat kyllä tuoneet säästöjä, mutta uskomme tämän ratkaisun säästävän energiaa vielä enemmän. Energiankulutuksemme on noin 17 000 kilowattituntia vuodessa, eli suhteellisen matala, mutta tavoitteenamme on saada vielä muutama tuhat kilowattia pois. Arviolta 8 000 kWh talomme energiankulutuksesta menee ilmastoinnista hukkaan kuluvan lämmön korvaamiseen, Päivi Karvinen toteaa.

Päivi Karvinen ja Peter Oljemark
Järkevää energiankäyttöä. Päivi Karvisen ja Peter Oljemarkin talossa ei tuhlata energiaa. – Tuntuu, että missä vain omakotiasujat kohtaavat, puhe kääntyy aina lämmitysratkaisuihin!


Aurinkoenergian kumppani.
Perhe päätyi aurinkokeräimen ja savukaasukierukan yhdistelmään turvatakseen piipusta muuten harakoille tupruttavan, jopa 400–600-asteisen savukaasun avulla energiansaannin joulu-tammikuussa, jolloin aurinkoa on tarjolla niukemmin.

– Kuulimme kehitteillä olleesta uudesta ratkaisusta ja päätimme tarttua tilaisuuteen. Käytämme puulla lämmitettävää saunaa lähes joka päivä ympäri vuoden. Ensimmäisen kerroksen lämmitämme talviaikaan pääasiassa varaavan takan avulla, mutta päätimme aloittaa ensin pelkästään saunan piipun savukierukalla. Saunasta vapautuu savukaasuja enemmän kuin varaavasta takasta. Seuraamme sähkönkulutustamme ja katsomme ensimmäisen vuoden ajan, riittääkö se meidän tarpeisiimme. Jos ei, laitamme kierukan myös takan piippuun.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Ensin ajattelimme hyödyntää keräimiä ja kierukkaa vain käyttöveden lämmitykseen. Silloin olisi riittänyt, että aurinkokeräimien ja kierukan lisäksi nykyiseen varaajaamme olisi asennettu lämmitinjärjestelmä, jonka avulla aurinko- ja savukaasuenergia olisi lämmittänyt varaajan. Mutta nälkä kasvoi syödessä ja päädyimme hankkimaan nykyisen varaajan lisäksi toisen, jonka avulla pystymme käyttämään tuotettua energiaa myös asuintilojen ja kellarin lämmitykseen puhallinkonvektorin avulla. Asuinpinta-alan lisäksi meillä on noin 100 neliötä kellaritilaa, jota pidämme puolella lämmöllä, Karvinen kertoo.

Aurinkokeräimet asennettiin paikoilleen itse.
Aurinkokeräimet asennettiin paikoilleen itse. Itse tehtiin myös putkivientien reititys. Liitokset jätettiin ammattilaisille.

Eristettyä putkea syötetään sisään piipun viereen tehdystä aukosta määränpäänä kellarikerroksen varaaja.
Eristettyä putkea syötetään sisään piipun viereen tehdystä aukosta määränpäänä kellarikerroksen varaaja. Asennus käy nopeasti, sillä aallotettu putki on käsin taivuteltavaa ja kevyttä.
Kahden varaajan järjestelmällä energiavaraaja voidaan pitää viileämpänä. Lämminvesivaraajan vesi esilämmitetään noin 55-asteiseksi ja vain käyttövesi kuumennetaan. Näin vältetään turha hukkalämmitys.

Päivi Karvinen kokee energia-asiat kokonaisuutena erittäin tärkeiksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Välillä tuntuu, että haja-asutusalueella asuvalla saa jatkuvasti olla huono omatunto, kun sähkön hinnan halvempina aikoina on lämmitysmuodoksi tullut valittua suora sähkölämmitys. Runsas puun polttaminen taas aiheuttaa pienhiukkaspäästöjä. Omassakin tuttavapiirissä moni suoran sähkölämmityksen valinnut perhe miettii kiivaasti vaihtoehtoisia energiaratkaisuja. Tuntuu, että missä vain omakotitaloasujat ovat puheissa keskenään, puhe kääntyy aina lämmitysratkaisuihin!

 

Savukaasukierukka ja valmiiksi eristetty aallotettu putki.Toinen varaaja mahdollistaa tuotetun energian hyödyntämisen käyttöveden lämmityksen lisäksi myös asuintilojen ja kellarin lämmitykseen.
Savukaasukierukka ja valmiiksi eristetty aallotettu putki. Putkea asennettiin taloon 50 metriä.Toinen varaaja mahdollistaa tuotetun energian hyödyntämisen käyttöveden lämmityksen lisäksi myös asuintilojen ja kellarin lämmitykseen.

Mitä maksoi?

Kaksi aurinkokeräintä ja savukaasukierukka ilman asennusta noin 3 500 euroa + henkilönosturin vuokra. Hintahaarukka kohteen ja aurinkokeräinten määrän mukaan noin 2 000–6 000 euron välillä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU