Humala on myös maanpeitekasvi. Ota pikkutaimet talteen.

Piha

Nopeasti keväällä kasvava humala on sitkeä köynnös, mutta myös maanpeitekasvi. Lue myös salaateista ja pikkutaimista!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pikkutaimia talteen

Kukkapenkin ja kasvimaan lämmenneestä mullasta nousee nyt kaikenlaisia yllätystaimia, sekä rikkaruohoja että perennojen ja yrttikasvien siementaimia.

Niitä on ehkä aluksi vaikea tunnistaa, mutta aina voi elätellä toivoa, että kyseessä on lähellä siementäneen vuohenjuuren, kaunopunahatun tai tulikellukan jälkeläinen. Jos kasvimaalle on joskus kylvetty kurkkuyrttiä tai kamomillasauniota, pikkutaimista voi aina seuraavana keväänä perustaa uuden kasvuston.

Siirrä riittävä määrä taimia uudelle kasvupaikalle tai istuta ne ruukkuihin odottamaan ja lahjoita eteenpäin. Lopuille taimille kannattaa tehdä sama kuin muillekin rikkaruohoille: ne harataan, kitketään tai kärvennetään ajoissa pois.

Humalaa on myös maanpeitekasvi

Humala maanpeitteenä

Humala maanpeitteenä maakellarin kummulla

Nopeasti keväällä kasvava humala on sitkeä köynnös, mutta myös maanpeitekasvi. Se kiipeää jo alkukesällä monen metrin korkeuteen kiertymällä tukiseipään, köyden tai puunrungon ympärille. Humalan voi hyvin kasvattaa myös maanpeitteeksi. Hanakasti se tosin kietoutuu lähimpien pensaiden oksiin ja kohottautuu vähäisenkin korren varassa ylös maanrajasta. Jos tukea ei ole tarjolla, se muodostaa kauniin lehtiverhon karuun rinteeseen, luiskaan tai vaikka maakellarin kummulle.

Humalan juurakko on ällistyttävän vahva ja levittäytyy helposti viereiseen istutusryhmään tai tunkeutuu terassin alle. Kun istutat humalan, eristä istutuspaikka juurimatolla. Voit myös upottaa maahan pohjattoman tynnyrin, jonka täytät istutusmullalla.

Lajikkeella on väliä – rönsyakankaali

Rönsyakankaali chocolate chip

Rönsyakankaali chocolate chip

Taimikaupan satojen perennalajien ja -lajikkeiden joukosta löytyy välillä melkoisia aarteita tutun peruslajiston piristykseksi.

Tuttu, tummanpuhuva rönsyakankaalilajike ’Atropurpurea’ jää kirkkaasti kakkoseksi, kun italialaiskaunotar ’Chocolate Chip’ näyttää kukkimisen mallia. Tällä lajikkeella on kapeat lehdet toisin kuin useimmilla muilla rönsyakankaaleilla, kukat ovat laventelinsiniset ja matalana maanpeitteenä se sopii hyvin jopa kiveyksen leveisiin saumoihin. Se on nopeakasvuinen ja rönsytaimista sitä on myös helppo lisätä.

Kukinnan jälkeen laajan kasvuston voi siistiä jopa ajamalla ruohonleikkurilla yli, kunhan leikkuukorkeus on säädetty yläasentoon.

Idea – salaattimaan kastelu ja hoito

Salaatteja

Salaatteja

Pintajuuriset salaatit vaativat useammin kastelua kuin muut vihannekset. Pidä salaattimaan lähettyvillä useita täytettyjä kastelukannuja tai hanki sinne iso saavi vesiastiaksi. Kata maanpinta ruohosilpulla. Korjaa ahkerasti salaatin lehtisatoa ja poista ylisuuret ja huonoksi menneet. Kun taimet rehevöityvät, harvenna riviä korjaamalla kokonaisia taimia juurineen.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.