MAINOS

Huolellinen pihasuunnittelu helpottaa pihan kunnostusta

Piha

Maaliskuu virittää sopivasti ajatuksia alkavaan kevääseen ja sen myötä viihtyisään ympäristöön. Nyt on hyvä aika suunnitelma lähimaisemia paremmiksi. Pihan kunnostaminen kannattaa ottaa esille talonyhtiön kokouksessa tai naapurien kanssa. Monia parannuksia voi toteuttaa jo tänä vuonna, mutta pihan kokonaisvaltaiseen uudistamiseen tarvitaan usein ammattilaisen apua ja virallisia päätöksiä, koska suunnittelu ja budjetointi voivat viedä useita kuukausia jopa vuoden.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viihtyisä ja toimiva piha on tärkeä osa asumista. Moni vanha piha kaipaa päivitystä samaan tapaan kuin muutkin kiinteistön osat. Hyvässä pihassa on huomioitu toimivuus ja visuaalisuus, ja sen osia ovat pintamateriaalit, rakenteet, kasvillisuus, leikki- ja oleskelupaikat sekä pihan huolto. Kestävät materiaalit ja hyvin suunniteltu valaistus tekevät pihasta toimivan jokaisena vuodenaikana. Ammattilainen huomioi myös aina mahdollisuuksien mukaan esteettömän liikkumisen, turvallisuuden, huoltoreitit ja pelastustiet, kertoo pihasuunnittelija Eeva Blomberg.

Paljonko pihasuunnittelu maksaa?

Pihasuunnittelussa on hyvä varautua aikataulun lisäksi myös riittävään budjettiin. Tämä yleensä hahmottuu parhaiten sen jälkeen, kun suunnittelijalta on saatu tarjous suunnittelutyöstä aikatauluineen. Luonnoksen pohjalta tilaaja voi rajata tai lisätä toivomuksiaan toteutuksen suhteen. Esimerkiksi talonyhtiön pihan peruskorjaussuunnitelma voi maksaa 3000 – 10 000 € riippuen työn laajuudesta ja sijainnista. Pääsuunnittelija tilaa kohteen mittauksen ja tarvittaessa sähkö-, LV-, rakenne- ja muut suunnittelijat.  Toteutuksen osalta hintahaitari on hyvin laaja riippuen ratkaisuista. Karkeasti uuden talon pihaan tulisi varata noin 10 % rakentamisen kokonaisbudjetista ja saneerattavan pihan kohennus maksaa karkeasti 20 000 – 200 000 € riippuen laajuudesta.

Moni arastelee pihan kokonaisremonttia, mutta asumisviihtyisyyden ja kiinteistön arvon nousun kannalta kunnostaminen onhyödyllistä, sillä piha ja yleisalueet ovat usein näkyvin osa kiinteistöä. Hyvän suunnitelman avulla voidaan ratkaista ongelmia, saada suojaa naapureilta, vaimentaa tuulta, ehkäistä eroosiota sekä ohjata hulevedet pois rakennuksista oikeisiin paikkoihin. Yksityistaloudet saavat piharemontin teettämisestä myös kotitalousvähennystä.

Viihtyisyyteen kannatta panostaa

Kuitenkin tärkein peruste pihasuunnittelulle on viihtyisyyden lisääminen. Hyvin suunniteltu ja toteutettu piha lisää yhteisöllisyyttä, tuo esiin rakennusten parhaita puolia, vähentää ilkivaltaa ja kannustaa pitämään entistä parempaa huolta kiinteistöstä. Kasvillisuus tuo erityisesti näyttävyyttä ja lisää seurattavaa ja tarkkailtavaa pihapiiriin.

Mikä on nyt pihoilla in?

Moni kaupunkilainen on innostunut pienimuotoisesta viljelytoiminnasta, minkä vuoksi yhteisöllinen hyötypuutarha- ja/tai kasvihuone on nyt suosittua. Luonnonmukaisuus, luonnonkivet, pulppuavat vesiaiheet, uudet terassimateriaalit ja kesäkeittiöt, led-valot ja kuntoilu-välineet tekevät myös kovasti tuloaan pihoille, kertoo Eeva Blomberg. Moni rakentaa pihastaan jatketta keittiölle ja olohuoneelle, minne on mukava siirtyä viettämään ulkoelämää.

Lisätietoja:

Pihasuunnittelu Eeva Blomberg

www.pihasuunnittelu.net

Puutarhaliitto

www.puutarhaliitto.fi

Kotipuutarhan puhelinneuvontaa saa numerosta 0600 – 303 036 maanantaista keskiviikkoon klo 15 – 18. Puhelun hinta 1,00 € avausmaksu ja 1,98 €/min.

Lähde: ePressi.com, kuva: sxc.hu

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

paras piha piha pihan kunnostus pihan suunnittelu pihasuunnitelma pihasuunnittelija pihasuunnittelu