Huolestuttaako vesivahinko?

Talo

Kodin turvallisuus on jokaisen perheen peruslähtökohta tai jopa itsestäänselvyys. Harva edes ajattele, millaisia vahinkoja omassa kodissa voisi sattua. Päivittäin Suomessa sattuu kuitenkin noin 80–100 uutta vesivahinkoa, ja tämä valitettava tosiasia toistuu päivästä toiseen. Vesivahinkojen vuosittaiset kokonaiskulut lähentelevät 500 miljoonaa euroa.

Vakuutusyhtiöt maksavatkin vuosittain vesivuotojen aiheuttamista vaurioista n. 160 miljoonaa euroa. Vesivahinkojen osuus kotivakuutuksien kautta maksetuista korvauksista on 60 %, ja vesivahingot ovat kiinteistönomistajille suurin vahinkoriski.

Isot korvauserät nostavat kaikkien kuluttajien vuosittaisia vakuutusmaksuja ja omavastuuosuuksia. Harva vesivahingon kohteeksi joutunut saa kuitenkaan kaikkia kuluja takaisin: ylimääräiset asumiskulut, työtunnit siivouksista sekä asioiden hoitamisesta ja poissaolot töistä lisäävät huomattavasti vesivaurioiden kokonaiskustannuksia.

leakomatic_2

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Oiva ratkaisu vesivuotojen löytämiseen

Onneksi on olemassa ratkaisu vesivuotojen ennaltaehkäisyyn. Suomalainen Leakomatic-vesivuotovahti valvoo vuorokauden ympäri koko kiinteistön käyttövesiputkiston vedenvirtauksia ja havaitsee pienetkin piilovuodot. Vedentulo on tietenkin turvattu ympäri vuorokauden Leakomaticin valvoessa taloasi – turvallisesti ja huoletta.

Vuodon sattuessa laite hälyttää ja katkaisee tarvittaessa vedensaannin kokonaan, jolloin isommilta vesivaurioilta vältytään. Leakomaticin vesivuotovahteja on asennettu erikokoisten kiinteistöjen käyttövesijärjestelmiin jo yli 10 000 kappaletta.

Vesivuotovahti + vesivuotokytkin = Leakomatic

Leakomatic on vesivuotovahti ja vesivuotokytkin samassa paketissa. Laitteen venttiiliyksikkö asennetaan tulovesiputkistoon välittömästi vesimittarin jälkeen, jolloin se suojaa vesimittarin jälkeisen paineistetun käyttövesijärjestelmän kokonaan.

Laitteessa on kolme käyttöasetusta: kotona-, poissa- ja lepotila. Kotona-tila sallii pidempiä virtauksia ja sitä käytetään pääsääntöisesti, kun asunnossa ollaan kotona. Poissa-tilassa järjestelmä katkaisee veden välittömästi havaitessaan virtausta. Käyttäjä voi halutessaan myös asettaa laitteen lepo-tilaan, joka kytkee pois hälytys- ja vedenkatkaisutoiminnon tietyksi ajaksi, esimerkiksi nurmikon kastelua varten.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Leakomaticin toiminta perustuu patentoituun anturiin, joka on markkinoiden ehdottomasti tarkin. Laite mittaa sekä käyttövesiputkiston paine-eroja että virtauksia. Sen tarkkuus on ainutlaatuinen, sillä laite rekisteröi jopa 6 ml:n virtauksia ja paineenvaihteluita puolessa tunnissa – tämä tarkoittaa vain muutaman teelusikallisen verran vettä. Tämän ansiosta olet jatkuvasti tietoinen siitä, että kiinteistösi käyttövesijärjestelmä ja vesikalusteet ovat tiiviit.

Leakomaticin ainutlaatuiset kolme vuototestiä analysoivat sensorin lähettämiä signaaleja ja tarkkailevat kiinteistön paineistettua käyttövesijärjestelmää vuorokauden ympäri riippumatta kiinteistön vedenkäytöstä tai siitä, oletko kotona vai et.

Mahdollisen vuodon sattuessa laite kertoo kolmen eri toimintatestin avulla, millaisesta vuodosta on kyse. Hälytyksen jälkeen Leakomatic-vesivuotovahti sulkee automaattisesti vedentulon kokonaan. Laite havaitsee näiden testien avulla mm. piilovuodot, tippavuodot ja virtausvuodot.

leakomaticm4i_phone

1. Piilovuoto

Piilovuotoa voi harvoin havaita silmällä. Vuorokaudessa vuotava vesimäärä on melko pieni, mutta koska vahinko on vaikea havaita, vettä ehtii vuotaa ja imeytyä suuria määriä kiinteistön rakenteisiin ennen vahingon havaitsemista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Pieniä ja toistuvia piilovuotoja syntyy rakenteissa kulkevien vesijohtojen ja -liitoksien heikoissa kohdissa. Piilovuotojen havaitseminen voi kestää jopa vuosia: ensin tulee kosteus, sitten homevaurio ja sen jälkeen suuremmat ongelmat.

Suurien vahinkojen välttämiseksi on tärkeää huomata vesivuodot ajoissa. Laite tekee tunnin välein tiiviystestin ja kertoo käyttäjälle, millaisina jaksoina talon vesiverkostossa ei liiku vettä ollenkaan. Mikäli tiiviystestin asetettu raja-arvo ylittyy, laite hälyttää ja katkaisee tarvittaessa vedentulon, jotta vuoto ei laajene.

2. Tippavuoto

Tippavuoto on vuodoista yleisin ja usein ainakin alussa melko harmiton. Kun Leakomatic-vesivuotovahti hälyttää ensimmäistä kertaa, yleensä noin puolet hälytyksistä johtuvat tippavuodoista.

Useimmiten vuodon aiheuttaja on käyttövika, kuten vuotava hana tai WC. Vuotava WC saattaa ihan turhaan kuluttaa 800–1 000 litraa vettä vuorokaudessa, jolloin vuodessa kuluisi vettä turhaan yli 300 kuutiota. Tippavuoto voi esiintyä myös pesu- tai astianpesukoneen liitoksissa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Virtausvuoto

Määrällisesti suurimmat vesivahingot johtuvat yleensä virtausvuodoista eli isommasta putki- tai liitosvauriosta, jolloin vettä pääsee vapaasti virtaamaan esimerkiksi silloin, kun talo on tapahtumahetkellä tyhjillään.

Leakomatic-vesivuotovahti tunnistaa herkästi tällaiset vuodot ja poissa-tilassa katkaisee vedensaannin kokonaan n. 10 sekunnissa.

Hallinta pilvipalvelun avulla

Leakomatic-vesivuotovahti kytketään kiinteistön Wifi-verkkoon, jonka jälkeen laitetta hallinnoidaan helppokäyttöisellä Leakomatic Cloud -pilvipalvelulla ja sen sovelluksella. Sovelluksen voi ladata Android- ja iOS-sovelluskaupasta. Cloud-sovellus toimii myös selaimella, ja laitetta voi myös ohjata paikallisesti laitteen mukana tulevalla näyttöyksiköllä.

Leakomatic Cloud -pilvipalvelu mahdollistaa järjestelmän etävalvonnan- ja hallinnan sekä tietokoneella että kaikilla mobiililaitteilla. Hälytysviestit tulevat käyttäjän valitsemiin laitteisiin (älypuhelin, tietokone, tabletti) halutussa muodossa (push-viestinä, sähköpostina tai molempina) ja tarvittaessa useammalle vastaanottajalle, kuten kaikille perheenjäsenille, naapurille, huoltoliikkeelle tai tekniselle isännöitsijälle. Käyttäjä voi kuitata hälytyksen mobiililaitteistaan ja näin ollen vapauttaa kiinteistön vedensaannin.

Pilvipalvelun kautta käyttäjä voi myös seurata kiinteistönsä käyttövesiputkiston vedenvirtauksia graafisessa aikajana-muodossa. Ohjelma kirjaa myös automaattisesti kaikki hälytystyypit tapahtumalokiin myöhempää tarkastelua varten. Vesivuotovahdin kaikki asetukset voidaan myös muokata etänä sovelluksen avulla.

Leakomatic-vesivuotovahdin voi asentaa vanhaan tai uuteen taloon, niin isoon kuin pieneenkin. Laite vaati ainoastaan sähköt ja Wifi-yhteyden. 

m25-nakyma

Pilvipalvelun kautta voi seurata käyttövesiputkiston vedenvirtauksia graafisessa aikajana-muodossa.