Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Huolla kokolattiamatto oikein

Sisustus
Kokolattiamatto vaatii huoltoa. Puhdistaminen sopivilla aineilla ja menetelmillä ei vahingoita mattoa. Jos laiminlyöt maton hoidon, lyhennät maton ikää.
 

Päivittäinen puhdistus

Kokolattiamatto on armollinen, sillä pöly ja lika eivät näy siinä yhtä nopeasti kuin kovalla lattialla. Siksi maton puhdistus unohtuu helposti. Tekstiilimatto likaantuu yhtä nopeasti kuin muutkin matot, ja kun matolla kävelee, siitä nousee likaa hengitysilmaan. Pidät lattian siistinä ja sisäilman raikkaana, kun imuroit päivittäin tai vähintään kerran pari viikossa. Käytä harjaavaa mattoimuria, joka puhdistaa maton syvältä.

Seuraa eteisen ja kulkuväylien puhtautta. Suurin osa sisätilojen liasta tulee ulkoa. Se kulkeutuu käytäville, portaikkoihin ja työtasojen edustoille. Puhdista ne säännöllisesti. Voit valita vaahtopesun, jauhepuhdistuksen, hiilidioksidinesteen, imulaikka- tai kuivavaahtopuhdistuksen. Noudata pakkausten ohjeita. 

Puhdista kokolattiamatto oikein

Imeytä tahra sieneen tai liinaan aikailematta. Älä hankaa, jottei tahra leviä. Käytä vaikeisiin tahroihin tahranpoistoainetta.

Tahrojen puhdistus

Puhdista tahrat matosta välittömästi. Etene tahran reunoilta keskustaan päin, jotta lika ei leviä. Puhdista vain likainen kohta, älä laajempaa aluetta sen ympäriltä. Kostuta tahra haalealla vedellä sienen tai liinan avulla. Imeytä tahra liinaan. Toista, kunnes lika on lähtenyt. Jos tahra on tiukassa, lisää veteen muutama tippa astianpesuainetta.

Käytä tahranpoistoainetta vaikeisiin tahroihin, kuten öljyyn tai kuulakärkikynän musteeseen. Taputtele tahraa ja imeytä se kuivaan liinaan. Poista huolellisesti kaikki puhdistusaine matosta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jäädytä pukukumi kylmäsprayllä tai jääkuutiolla. Steariinista selviät kuuman silitysraudan ja imupaperin avulla.

Perusteellinen puhdistus

Kun matto on likaantunut laajoilta alueilta, se kaipaa peruspuhdistusta. Astma- ja Allergialiitto suosittelee maton pesemistä perusteellisesti kerran vuodessa. Sopivia peruspuhdistusmenetelmiä ovat hiilidioksidinestepesu, sampponointi ja höyrypuhdistus. Teetä peruspuhdistus mattojen puhdistukseen erikoistuneella siivousliikkeellä, jolla on oikeat aineet ja välineet. On tärkeää saada pesuaine kokonaan pois matosta. Jos ainetta jää mattoon, se likaantuu nopeasti uudelleen. Olipa pestävä alue iso tai pieni, vältä liian märkiä puhdistuskeinoja.

Lähde: Orient-Occident, Ege-tekstiilimattojen hoito, www.orientoccident.fi

Teksti: Jaana Laitinen, kuvat: Pixabay, Nina Dodd

MAINOS
MAINOS LOPPUU