MAINOS

Huolla lämmitysjärjestelmä kuntoon kesällä!

Lämmitys

Kun lämmityskausi loppuu ja kattilan käyttö jää vähemmälle kannattaa lämmitysjärjestelmä huoltaa kuntoon syksyä ja uutta kautta varten. Säännöllisellä huollolla varmistat turvallisuuden ja energiatehokkuuden sekä säästät polttoainekuluissa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Etenkin lämmityskauden aikana järjestelmän ylläpidossa voi tehdä paljon itsekin. Puuta käyttävissä kattiloissa säännöllinen puhdistaminen on olennainen osa lämmittämistä ja parantaa niin palo- ja käyttöturvallisuutta kuin energiatehokkuutta. Aina on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita. Jos sinulla ei sellaisia ole, niitä kannattaa kysyä suoraan kattilan valmistajalta.

Kerran vuodessa on kuitenkin hyvä käydä koko lämmitysjärjestelmä tarkemmin läpi ja miettiä, onko laitteistoissa tai putkistoissa huoltotarpeita. Myös polttoaineen voi tilata valmiiksi syksyä varten, jottei tule kiire, kun ilmat alkavat viilentyä.

– Jos kattila on kovin vanha, kannattaa myös harkita sen vaihtoa uudempaan joko puuta tai muuta biopolttoainetta käyttävään vaihtoehtoon. Uusilla kattiloilla voi säästää jopa 20 prosenttia polttoainetta ja saada samalla helppokäyttöisemmän laitteen. Päästöjä ilmaan tulee merkittävästi vähemmän kuin vanhoista kattiloista, muistuttaa toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty Bioenergia ry:stä.

Ota ammattilainen apuun

Hormin kunnon ja puhtauden tarkastus on tärkeää turvallisuuden kannalta. Nuohous kannattaakin tilata ammattilaiselta vuosittain.

– Paloturvallisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että tulisijat ja savuhormit nuohotaan säännöllisin väliajoin. Myös ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot on huollettava ja puhdistettava määrävälein, muistuttaa toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen Nuohousalan Keskusliitosta.

Ammattilaiselta voit tilata kattilalle määräaikaishuollon, jossa tarkistetaan kattilan ja polttimen kunto. Samalla tehdään mittaukset, joista saat tietoa kattilan hyötysuhteesta ja palamisen laadusta.

Mikäli lämmitysjärjestelmällä on reilummin ikää, voi olla aiheellista tilata LVI-alan ammattilainen tekemään lämmitysjärjestelmän kuntokartoitus. Kuntokartoitusta voidaan tarvita esimerkiksi silloin, kun kiinteistöä ollaan myymässä. Myös järjestelmässä ilmenneet häiriöt tai poikkeuksellisen suuri energiankulutus ovat hyviä syitä teettää kuntokartoitus, jossa käydään läpi lämmitysjärjestelmän kaikki osat: kattila ja poltin, hormi ja piippu, putkistot ja patterit, varaaja, pumput ja venttiilit, lämmönsäätöautomatiikka sekä polttoainevarasto.

Lisätietoja:

Bioenergia ry

www.bioenergia.fi

Nuohousalan Keskusliitto ry

www.nuohoojat.fi

Motiva Oy

www.motiva.fi/tehokkaastipuulla

Lähde: Motiva, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

biolämmitysjärjestelmä hybridilämmitys kodin lämmitys lämmittää lämmitys lämmitysjärjestelmä lämmitysjärjestelmän huolto lämmitysjärjestelmät


Lisää samasta aiheesta