Huomioi keittiön työskentelyergonomia

Keittiö

Keittiössä oikeanlainen työskentelyergonomia on tärkeässä roolissa, koska se on yksi niistä kodin tiloista, joissa työskennellään paljon. Keittiössä tulisikin pystyä toimimaan tehokkaasti ja vaivattomasti.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Huomioi keittiön työskentelyergonomia keittiöremontin yhteydessä

Kroppamme kuormittuu arkiaskareiden tekemisessä virheasennoissa. Huonekalujen oikealla sijoittelulla vältyt rasitusvammoilta. Etenkin keittiössä oikeanlainen työskentelyergonomia on tärkeässä roolissa, koska se on yksi niistä kodin tiloista, joissa työskennellään paljon. Keittiössä tulisikin pystyä toimimaan tehokkaasti ja vaivattomasti. Myöskään turvallisuutta ei kannata unohtaa. Ammattilaisen tekemässä keittiösuunnitelmassa nämäkin seikat on otettu huomioon.

Työtasojen korkeus

Käsien tulisi pystyä lepäämään tasolla rentona. Jos pöytä on liian korkealla hartiat jännittyvät ja jos taas liian matalalla, kokki joutuu kumartelemaan. Keittiön työtasot tulisikin sijoittaa asukkaiden pituuden mukaan. Jos perheessä asuu kovin eri pituisia henkilöitä, voidaan osa tasoista laittaa porrasmaisesti matalammalle ja osa korkeammalle tai esimerkiksi hankkia säädettävillä jaloilla oleva työtaso.

Keittiön säilytysratkaisut

Myös kaappien korkeus tulisi säätää käyttäjänsä mukaan. Ei ole kovin tehokasta, jos joutuu joka kerta hakemaan keittiötikkaat yltääkseen keittiön yläkaappeihin. Säännöllisesti käytetyt tavarat kannattaa sijoittaa silmien tai vyötärön korkeudelle. Harvemmin tarvittavat astiat ja kodinkoneet voi säilyttää ylähyllyillä. Älä kuitenkaan sijoita painavia tavaroita liian korkealle tai matalalle, jottet joudu nostamaan niitä hankalassa asennossa.

Vesipisteiden sijoittelu

Keittiön vesipisteet kannattaa sijoittaa siten, että niiden yhteydessä tehtävät toiminnot on helppo suorittaa. Esimerkiksi tiskaamista varten kannatta hankkia kunnollinen siirreltävä hana ja suuret altaat, joissa mahtuu kunnolla tiskaamaan. Jos keittiössä on tiskikone, sijoita se lähelle tiskiallasta, koska voit näin siirtää astiat helposti huuhtelun jälkeen koneeseen.

Teksti ja kuva: Rustholli Oy, Harri Vuorinen

Lähde: Rustholli blogi >

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Ei liitettyjä avainsanoja.