Huomioi nämä viisi asiaa, kun suunnittelet saunaa – resepti täydellisiin löylyihin

Kylpyhuone

Saunan rakentamisen voi aloittaa hyvillä mielin, kun perusasiat ovat kunnossa. Kokosimme yhteen viisi tärkeintä asiaa, jotka kannattaa huomioida saunaa suunniteltaessa.

Saunan rakentaminen ilman suunnitelmaa on kuin ruoanlaitto, jossa raaka-aineita heitetään joukkoon sieltä täältä ilman harkintaa. Lopputulos on harvoin paras mahdollinen, ja hyvät ainesosat menevät hukkaan, kun kokonaisuutta ei ole mietitty. Saunaakin rakentaessa kannattaa aloittaa reseptistä, jota seuraamalla lopputulos vastaa saunojien toiveita. Toimivan ja viihtyisän saunan rakentamisen salaisuus on huolellinen suunnitteleminen ja yhteen sopivien tuotteiden valitseminen.

1. Saunan mitat ovat suunnittelun lähtökohta

Saunatilan mitat ovat perusta, jolta saunan suunnittelu aloitetaan. Moni uskoo, että pieneen tilaan ei saa rakennettua kovin erityistä saunaa, joten suunnitteluun ei panosteta. Mitä pienempi sauna, sen tärkeämpää on kuitenkin miettiä tilankäyttöä huolella ja valita oikeat tuotteet. Järkevillä ratkaisuilla pieneenkin saunaan saadaan tilan tuntua.

2. Kiuas valitaan tilojen mukaan

Kiukaan valitseminen on tärkeä vaihe saunan suunnittelussa. Markkinoilla on saatavilla monenlaisia kiukaita, jotka eroavat toisistaan sekä teholtaan että ulkonäöltään. Esimerkiksi pieneen saunaan ei kannata ostaa suurta kiuasta, joka syö paljon pinta-alaa. Rakennusviranomaiset voivat myös vaatia vaihtamaan ylimitoitetun kiukaan pienempään. Valitse siis huolella oikein mitoitettu kiuas juuri sinun saunaasi.

3. Saunan ilmanvaihto

Hyvin suunniteltu saunan ilmanvaihto takaa parhaat mahdolliset löylyt. Saunan ilmanvaihto kannattaa toteuttaa siten, että poistoventtiilit ovat kahdessa paikassa, katossa ja lauteiden alla. Katossa oleva venttiili on saunomisen ajan kiinni ja se avataan saunomisen jälkeen. Korvausilmaventtiilille paras paikka on kiukaan yläpuolella, jolloin raikas ilma lähtee kiukaan tuottaman lämmön matkaan. Ilmanvaihdon toimiessa saunassa riittää happi ja varpaatkin pysyvät lämpiminä, joten löylyistä jaksaa nauttia pidempään.

4. Parhaat lauteet ovat käytännölliset ja miellyttävät silmää

Lauteet valitaan tilan ja saunojien määrän mukaan. Saunooko koko perhe yhtä aikaa ja pitäisikö tilaa riittää vieraillekin? Kulmalauteet ovat suosittuja, mutta ne eivät yleensä ole paras ratkaisu pienen saunaan. Sen sijaan, että kulmalauteet toisivat lisää paikkoja, ne itse asiassa vievät istumatilaa.

Muotoilu ja mukavuus vaikuttavat ostopäätökseen, sillä laadukkaista lauteista nautitaan vuodesta toiseen. Laudevalintaan vaikuttaa myös se, halutaanko saunaan upotettu kiuas, joka tulee alalauteen läpi. Lisäksi lauteita ostaessa kannattaa huomioida käytännöllisyys ja hygienia – miten helposti osat ovat irrotettavissa pesua varten?

5. Saunan valaistus tuo tunnelmaa

Valaistuksella saunaan luodaan tunnelmaa ja sillä voidaan esimerkiksi korostaa saunan pintoja. Tasainen ja harmoninen valaistus saadaan aikaan sijoittamalla valot selkänojan taakse tai lauteiden alle. Kannattaa muistaa, että hyvä valaistus myös lisää saunan turvallisuutta.

Jos saunan rakentaminen on ajankohtaista, tutustu TAIVE-saunamallistoomme ja saunavalaistuksiimme, tai tule paikan päälle Espoon Showroomiimme katsomaan tuotteita. Palveluihimme kuuluu myös kokonaisvaltainen saunan suunnittelu!

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Cariitti sauna saunamallisto saunan ilmanvaihto saunan lauteet saunan valaistus saunaremontti TAIVE

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.cariitti.fi

Cariitti on perheyritys, joka haluaa tuoda kaikkiin tiloihin valoa ja viihtyisyyttä. Valikoimaamme kuuluvat monipuoliset valaistusratkaisut ja kotimaisena puusepäntyönä valmistetut saunan lauteet sekä pukuhuonekalusteet. Cariitilla on vuosikymmenten kokemus valaisinvalmistuksesta, ja vuonna 2018 laajensimme valikoimaamme TAIVE-saunamallistolla.
Olemme rakentaneet Espoon Suomenojalla sijaitsevaan myymäläämme näyttelytilat, joissa asiakkaat pääsevät tutustumaan sekä erilaisiin valaistusratkaisuihin että TAIVE-saunamallistoon. Samoissa tiloissa työskentelevät myös 17 työntekijäämme. Asiantunteva henkilökuntamme tarjoaa jokaiselle asiakkaalle yksilöllistä palvelua.
Periaatteemme on aina ollut, että valaistuksessa ei ole kyse vain valon määrästä, vaan myös tunnelman luomisesta. Siksi oli luonteva askel tuoda markkinoille TAIVE-saunamallisto, joka on kehitetty samalla tausta-ajatuksella. Emme tarjoa vain lauteita, vaan autamme asiakkaitamme rakentamaan viihtyisän ja harmonisen tilan, jossa sekä silmä että mieli lepäävät.
Arvoihimme kuuluvat kotimaisuus, jatkuvuus ja ympäristöystävällisyys. Haluamme tarjota asiakkaillemme korkealuokkaisia tuotteita, jotka kestävät aikaa sekä laatunsa että ajattoman muotoilunsa puolesta.

Iloa ja kukoistusta

Muinaisen Kreikan mytologiassa tunnettiin kolme viehätysvoiman ja kauneuden jumalatarta – Aglaia (kirkkaus), Eufrosyne (ilo) ja Thaleia (kukoistus) – joiden tehtävänä oli antaa ihmisille iloa ja viehätysvoimaa. Sulottaret tunnettiin myös Khariitteina.

Cariitin tarina alkaa jo 1940-luvun lopulla, Kari Ruokosen lapsuudessa. Leluja ei tuohon aikaan liiemmin ollut, mutta kaupassa nähty taskulamppu herätti pienen Karin kiinnostuksen. Kuinka jännittävää olisikaan tutkia lampun valokeilan paljastamia salaisuuksia hämärässä metsässä, leikkiä varjoilla pimeässä kellarissa – ja kuinka sama lamppu toisi tarpeen tullen lämpöä ja turvaa. Taskulamppu maksoi 90 penniä, joka oli pikkupojalle pieni omaisuus. Kari säästi yli kahden kuukauden viikkorahansa saadakseni sen, mistä unelmoi.

Myöhemmin valaistuksesta tuli Karille ammatti. Perustettuaan muutaman valaisinyrityksen ja päädyttyään Kirkkonummella toimivan perinteikkään Valaisinpajan toimitusjohtajaksi, hän päätti perheineen ostaa yrityksen. Kun Ruokosen perheestä tuli Valaisinpajan omistaja vuonna 1998, päätettiin myös yrityksen nimi vaihtaa Cariitiksi.

Moni asia on muuttunut vuosikymmenten aikana, esimerkiksi LED-valon kehittyminen on mullistanut maailman ja valaistustekniikan kehitys jatkuu edelleen. Cariitin toiminnan ydin – ainutlaatuiset valaistuselämykset – on kuitenkin säilynyt ennallaan.

Kun moni muu valaisinvalmistaja pyrkii lisäämään valoa kansalle, Cariitti asettaa tavoitteensa korkeammalle. Cariitti haluaa tehdä valoa kauniisti, tyylikkäästi ja viehättävästi. Cariitti tuo ihmisten elämään kirkkautta, iloa ja kukoistusta, aivan kuten antiikin Kreikan sulottaret.

Lue lisää: Cariitti