Huomioi nämä viisi asiaa, kun suunnittelet saunaa – resepti täydellisiin löylyihin

Kylpyhuone
Saunan rakentamisen voi aloittaa hyvillä mielin, kun perusasiat ovat kunnossa. Kokosimme yhteen viisi tärkeintä asiaa, jotka kannattaa huomioida saunaa suunniteltaessa.
28.3.2023

Saunan rakentaminen ilman suunnitelmaa on kuin ruoanlaitto, jossa raaka-aineita heitetään joukkoon sieltä täältä ilman harkintaa. Lopputulos on harvoin paras mahdollinen, ja hyvät ainesosat menevät hukkaan, kun kokonaisuutta ei ole mietitty. Saunaakin rakentaessa kannattaa aloittaa reseptistä, jota seuraamalla lopputulos vastaa saunojien toiveita. Toimivan ja viihtyisän saunan rakentamisen salaisuus on huolellinen suunnitteleminen ja yhteen sopivien tuotteiden valitseminen.

1. Saunan mitat ovat suunnittelun lähtökohta

Saunatilan mitat ovat perusta, jolta saunan suunnittelu aloitetaan. Moni uskoo, että pieneen tilaan ei saa rakennettua kovin erityistä saunaa, joten suunnitteluun ei panosteta. Mitä pienempi sauna, sen tärkeämpää on kuitenkin miettiä tilankäyttöä huolella ja valita oikeat tuotteet. Järkevillä ratkaisuilla pieneenkin saunaan saadaan tilan tuntua.

2. Kiuas valitaan tilojen mukaan

Kiukaan valitseminen on tärkeä vaihe saunan suunnittelussa. Markkinoilla on saatavilla monenlaisia kiukaita, jotka eroavat toisistaan sekä teholtaan että ulkonäöltään. Esimerkiksi pieneen saunaan ei kannata ostaa suurta kiuasta, joka syö paljon pinta-alaa. Rakennusviranomaiset voivat myös vaatia vaihtamaan ylimitoitetun kiukaan pienempään. Valitse siis huolella oikein mitoitettu kiuas juuri sinun saunaasi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

3. Saunan ilmanvaihto

Hyvin suunniteltu saunan ilmanvaihto takaa parhaat mahdolliset löylyt. Saunan ilmanvaihto kannattaa toteuttaa siten, että poistoventtiilit ovat kahdessa paikassa, katossa ja lauteiden alla. Katossa oleva venttiili on saunomisen ajan kiinni ja se avataan saunomisen jälkeen. Korvausilmaventtiilille paras paikka on kiukaan yläpuolella, jolloin raikas ilma lähtee kiukaan tuottaman lämmön matkaan. Ilmanvaihdon toimiessa saunassa riittää happi ja varpaatkin pysyvät lämpiminä, joten löylyistä jaksaa nauttia pidempään.

4. Parhaat lauteet ovat käytännölliset ja miellyttävät silmää

Lauteet valitaan tilan ja saunojien määrän mukaan. Saunooko koko perhe yhtä aikaa ja pitäisikö tilaa riittää vieraillekin? Kulmalauteet ovat suosittuja, mutta ne eivät yleensä ole paras ratkaisu pienen saunaan. Sen sijaan, että kulmalauteet toisivat lisää paikkoja, ne itse asiassa vievät istumatilaa.

Muotoilu ja mukavuus vaikuttavat ostopäätökseen, sillä laadukkaista lauteista nautitaan vuodesta toiseen. Laudevalintaan vaikuttaa myös se, halutaanko saunaan upotettu kiuas, joka tulee alalauteen läpi. Lisäksi lauteita ostaessa kannattaa huomioida käytännöllisyys ja hygienia – miten helposti osat ovat irrotettavissa pesua varten?

5. Saunan valaistus tuo tunnelmaa

Valaistuksella saunaan luodaan tunnelmaa ja sillä voidaan esimerkiksi korostaa saunan pintoja. Tasainen ja harmoninen valaistus saadaan aikaan sijoittamalla valot selkänojan taakse tai lauteiden alle. Kannattaa muistaa, että hyvä valaistus myös lisää saunan turvallisuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos saunan rakentaminen on ajankohtaista, tutustu TAIVE-saunamallistoomme ja saunavalaistuksiimme, tai tule paikan päälle Espoon Showroomiimme katsomaan tuotteita. Palveluihimme kuuluu myös kokonaisvaltainen saunan suunnittelu!