MAINOS

Huonekasveja kasvilampun alle, malttia syyskylvöjen kanssa – mikä Sibeliusboksi?

Piha

Syyskuu alkoi siitä mihin elokuu loppui. Päivisin on ollut poikkeuksellisen lämmin, suorastaan kuuma, mutta sehän on tehnyt vain hyvää kaikille kasveille. Satoa tulee ja perennat kasvavat vielä huimasti. On helppo ennustaa niiden olevan huippu hyviä, kun muutaman viikon päästä niitä aloitetaan istuttamaan uusiin penkkeihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kukkasipulit onkin jo ylhäällä ja odottavat kylmiöissä lajittelua. Ne saavat olla vielä levossa, että ovat parhaimmillaan kun istutusajat koittavat. Niitä ei kannata istuttaa eikä säilyttää yli +10-asteen lämmössä. Sipulit menettävät kasvuvoimaansa aina kun ovat liian lämpimässä ilman että saavat vettä ja ravintoa maasta. Liian aikaisin istutusta taas ei kannata tehdä siksi, että ne saattavat erehtyä kevään jo koittaneen ja aloittavat kasvun jo syksyllä. Silloin on suuri vaara, että ne menehtyvät ennen kevättä.

Nautitaan nyt vielä lämmöstä ja istutetaan näitä sitten kun niiden oikea aika on käsillä. Minä huolehdin ne sinulle oikeaan aikaan ja pidän niistä hyvää huolta siihen saakka.

Kunnon kasvuvalo vaikuttaa kasvin koko elinajan, ei pelkästään talvella

Eilen kun ulkona kastelin sitruspuita, niin huomasin kuinka hyvää tekee kun kasvi saa talvella nauttia kunnon kasvilampusta. Toinen näistä on viettänyt talven LED-kasvulampun alla, ja toinen taas sinnitteli ilman lamppua. Arvaat varmaan kumpi on kumpi?

Puu, joka sinnitteli talven ilman valoa on kasvanut ja vahvistunut kesän aikana ihan nätiksi, mutta puu joka sai talvella valoa on kuin eri planeetalta! Tuo isompi puu on jopa vanhempi, mutta ei siltikään ehtinyt saada kuin muutaman kukan aikaiseksi kesän mittaan, kun taas toinen työntää hedelmää puun täydeltä. Hoito on ollut periaatteessa molemmille sama, ihan perus hoitoa. Toki tuo valon alla ollut on saanut enemmän vettä ja ravintoa, koska on sitä kasvuunsa tarvinnut.

Nykypäivänä tuo valotus on niin helppo ja edullinen toteuttaa, että kunnon kasvilamppu on parhaita sijoituksia mitä voi tehdä. Ja kaupan päälle saat vielä ”mestaripuutarhurin” maineen, kun kaikki kasvaa ja komistuu vuosi vuodelta. Näitä ammattiviljelijöiden lamppuja saat yksinoikeudella minun kauttani. Lampun ja 3,5 metrin johdon ripustuslenkillä 69,90 € saat täältäPelkän lampun (65,00 €) saat täältä

Suosittelen ottamaan johdon kanssa, noin kätevää ja edullista ei tahdo kaupoista saada. Minäkin tilaan nuo erikseen ja saat ne mukaan samalla hinnalla kuin minäkin.

Huonekasveja hiljalleen sisätiloihin

Vaikka huonekasvit viihtyvät ulkona nyt paremmin ja paremmin, niin alan siirtämään niitä pikkuhiljaa sisälle. Näin ne tottuvat ajoissa huoneilmaan eikä tule liian isoa muutosta, joka puolestaan aiheuttaa kasville ison stressin – lehdet ja kukat tippuvat ja pahimmillaan kasvi saattaa jopa kuolla. Kasvien solukkohan muuntautuu kasvuolosuhteiden mukaan, mutta eipä sekään käy kuin napista kääntäen, vaan se kestää useamman viikon.

Ja led-kasvilampujen alle pääsevät kaikki paitsi muutama uusi verrokkikasvi. Nyt tosin luonnonvaloa on vielä hyvin, joten säädän kellokytkimen antamaan lisävaloa vain illalla yhdeksästä kahteentoista, ja aamulla neljästä kuuteen. Lisään aikaa sitten syksyn mittaa sitä mukaa kun auringon teho vähenee.

Suomen luonnon päivä – mikä Sibeliusboksi?

Viime viikonlopulla oli Suomen luonnon päivä ja yksi sen teemoista oli Sibeliusboksi – oletko kuullut tästä?

Aivan ihana idea, jonka nimi juurtaa nimensä Jean Sibeliukseen. Hänellä oli sellainen tapa, että hän keräsi tulitikkurasiaan metsän tuoksua, ilmeisesti useimmiten kaarnaa ja sammalta. Tätä nuuhkaisemalla hän saattoi matkata humisevien honkien äärelle, oli sitten missä päin maailmaa tahansa. Tarina kertoo, että etenkin säveltäessään hän aloitti sen nuuhkimalla tätä tulitikkurasian sisältöä.

Muistan vuosien takaa, ennen kuin olin edes kuullut tästä Sibeliuksen tavasta, juttelin yhden puutarhatoimittaja ystäväni kanssa ja hän kertoi kantavansa aina yhtä rasiaa mukanaan. Hän nimittäin joutui matkustelemaan paljon ja usein matkat suuntautui pois Suomesta. Hänellä oli matkassaan aina pieni korurasia, jonne hän keräsi hiukan ”tuoksuja” mukaan. Siellä oli milloin mitäkin – yleensä sitä mitä luonnoissa juuri sillä hetkellä oli parhaimmillaan. Koivunlehtiä, sammalta, kaarnaa jne. Keväällä kuulemma aina ihan pelkkää ruohoa, koska se tuoksui niin ihanalle talven jälkeen. Hän kertoi, että aina illalla kun saapui hotellille ja päivän asiat pyöri mielessä, niin juuri ennen nukkumaan menoa hän avasi rasian – nuuhki sitä ja antoi ihmeen tapahtua. Mieli rauhoittui, turhat ajatukset kaikkosivat ja hyvä uni tuli tilalle. Loistava idea häneltä ja oli ihanaa kun hän rohkeni aikanaan tästä minulle kertoa.

Minäkin tein oman Sibeliusboksini samalla kun kävelin aamulla puutarhalle. Otin siihen tänään hiukan ruusujen terälehtiä. Tuota kun nuuhkaisee, niin samalla sekunnilla mieli siirtyy keskelle ruusupensaiden lumoon. Kokeilepa sinäkin tehdä tuollainen oma boxi ja testaa rohkeasti. Yllätyt varmasti, eikä siitä nyt sen suurempaa ”hullun mainetta” saa, kuin mitä me puutarhaharrastajat muutenkin ollaan.

Unohtuneet verenpisaran taimet

Keväällä ”löysin” muutaman verenpisaran taimen hiukan unohtuneena kasvihuoneen nurkasta. Minulla taisi olla jokin ajatus testata näiden juurtumista eri kuun vaiheen mukaan, mutta sinnehän nämä oli ”unohtunut”. Laitoin ne huvikseni amppeliin ja amppelin ulos kasvamaan. Hiukan minulle sanottiin, että ”ei noista raaskuista enää mitään tule”, mutta tuumin, että yrittänyttä ei laiteta. Ne saivat kasvaa omaa tahtiaan terassilla ja katsopas vaan mille ne nyt näyttää! Ja mikä parasta nuo ”liian myöhään” istutetut ovat kovassa kasvussa nyt, ja kasvu jatkuu ihan varmasti hienona aina pakkasiin asti – eli parhaimmillaan vielä pari-kolme kuukautta.

Istutusohjeita ja knoppitietoa

En ole tainnut muistaa kertoa, että olen koonnut nyt tuonne kasvien esittelyihin laajat istutus- ja hoito-ohjeet kuvien kera. Samoin monesta kasvista olen kirjoittanut hiukan ”knoppitietoa”. Eli kun katsot siitä kasvin alla olevasta kohdasta ”Kasvatusohjeita”, niin näet mitä tarkoitan. Historiaa yms. kivaa knoppitietoa kasveista taas on siinä suoraan esittelyosiossa. Katso vaikka tästä niin tiedät mitä tarkoitan!

Tiedätkö mikä on epähedelmä?

Jos haluat joskus hiukan knoppailla, niin kysy kaveriltasi, että onko haitallista jos syö paljon epähedelmiä? Veikkaan, että vastausta ei tule tai jos tuleekin, niin voi olla hyvin epämääräinen. Sillä aika harva tietää, että esimerkiksi mansikka ei ole virallisesti marja vaan epähedelmä, samoin kuten esimerkiksi banaani, ananas ja viikuna. Lisää epähedelmistä voit lukea vaikka täältä ja hämmästyttää ystäviäsi yllättävällä tiedolla.

Ainakin nämä tämän kesän ’Furoren’ epähedelmät ovat ihan mahdottoman hyviä ja satoisia. Tosin kyllä minä näitä ihan mansikan marjoiksi kutsun, olkoon virallisesti mitä vain.

Jos haluat nauttia uusista ”epähedelmistä” heti ensi kesänä, niin täältä ne löytyy. Olen valinnut minusta kaksi parasta lajiketta penkkeihin istutettavaksi. Taimet ovat tietysti kotimaisia tervetaimia, jotka tuottavat satoa jo heti ensi vuonna.

’Frida’ on uusi, norjalaista alkuperää oleva suuri marjainen lajike. 19,95 € / 10 kpl täältä

’Lumotar’ on ehkä paras lajike niin tuoreeltaan kuin pakastukseen – lisäksi se on erittäin runsassatoinen ja luonnostaan taudinkestävä lajike. 14,95 € / 10 kpl täältä

Upeaa syyskuun alkua toivottaa puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat mansikantaimi mansikka syyskylvö syyskylvöt syyssipuli


Lisää samasta aiheesta