Huonekasvien kevät alkaa jo helmikuussa – huonekasvien mullanvaihdon 7 vaihetta

Sisustus

Vaikka ulkona hanget kasvavat ja pakkanen paukkuu, lisääntynyt luonnonvalon määrä herättää huonekasvit kevääseen. Kasvun alkaessa on aika tehdä kasvien kevätsiivous ja -huolto. Mullanvaihto ja lannoituksen aloittaminen ovat ajankohtaisia nyt.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Huonekasvien kasvurytmiä määrittelee valon määrä. Suomen pimeä talvi pysäyttää viherkasvien kasvun ja ilman kasvivaloja kasvit ovat marras-tammikuun välisen ajan lepotilassa. Kun päivät pitenevät ja aurinko paistaa, alkaa myös huonekasvien kasvu. Siksi huonekasvien mullanvaihto kannattaa aloittaa joissa. 

‒ Huonekasveille optimaalinen valon määrä on noin 12 tuntia vuorokaudessa. Yleensä ensimmäiset kasvun merkit pimeän talven jälkeen alkavat näkyä, kun päivän pituus ylittää 9 tuntia. Etelä-Suomessa se tapahtuu helmikuun puolivälissä ja Pohjois-Suomessa noin viikkoa myöhemmin. 10 tunnin päivänpituus saavutetaan helmi-maaliskuun vaihteessa ja silloin hitaammatkin kasvit kasvattavat jo uusia lehtiä ja versoja. Keväthuolto kannattaa tehdä ennen sitä, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Vältä mullan liettämistä

Huonekasvien keväthuolto aloitetaan lehtien puhdistamisella pölystä. Puhtaat lehdet pyydystävät kaiken saatavilla olevan auringonvalon ja yhteyttävät tehokkaammin. Nopein tapa puhdistaa pölyt huonekasvien lehdiltä on viedä kasvit suihkuun.

‒ Haalea vesisuihku kannattaa suunnata ensisijaisesti kasvien lehdistöön, ettei multa liety ylimäräksi. Etenkin altakasteluruukuissa, joista vesi ei pääse valumaan pois, runsas suihkuttelu voi olla haitallista, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Suurten kasvien kantaminen pesuhuoneeseen on työlästä. Niiden lehdet voi puhdistaa kasvupaikalla nihkeällä rätillä pyyhkimällä.

Älä laista mullanvaihdosta

Huonekasveille vaihdetaan multa kerran vuodessa. Harva kuitenkaan tietää syyt miksi multa pitää vaihtaa.

‒ Yleensä ajatellaan, että mullanvaihto antaa kasvien juurille lisää tilaa. Ja jos kasvi on kasvanut hitaasti, päätetään olla vaihtamatta multaa. Se on varmin tapa saada huonosti kasvaneen kasvin tila entistä huonommaksi, sanoo Kerttula.

‒ Multa maatuu vähitellen ruukussa ja samalla se tiivistyy. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja ne voivat tukehtua. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä ja alkaa nuutua, Kerttula jatkaa.

Kalkkisaostumat ja muut epäpuhtaudet pestään ruukusta lämpimällä vedellä ennen kuin ruukku käytetään uudelleen.

Säännöllinen mullanvaihto takaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina. Mullanvaihto rasittaa kasvia vähiten, kun se tehdään heti kevättalvella uuden kasvun alkaessa.

Mullanvaihto

Aloita mullanvaihto ja lannoitus helmikuussa

Huonekasvien huonon menestymisen yleisin syy on lannoituksen laiminlyönti. Huonekasvit käyttävät ruukussa olevan mullan ravinteet nopeasti loppuun. Ilman säännöllistä lannoitusta kasvit kärsivät ravinteiden puutteesta ja alkavat vähitellen näivettyä.

‒ Huonekasvien lannoituksen voi hoitaa kasteluveteen lisättävillä ravinnenesteellä tai ruukun multaan kerran kuussa lisättävillä ravinnepuikoilla. Laiskalle lannoittajalle suosittelen ravinnepuikkoja, koska niiden lannoitusvaikutus on pitkä, sanoo Biolanin Riikka Kerttula.

Huonekasviravinteiden annosteluohjeet kannattaa lukea aina pakkauksesta ja noudattaa niitä. Lannoitusta jatketaan helmikuulta aina lokakuun loppuun asti.

Mullanvaihto – 7 vaihetta

Kun teet näin, niin multaan muodostuu kestävä rakenne ja se säilyy ilmavana seuraavaan mullanvaihtoon asti.

  1. Kastele kasvi hyvin ennen mullanvaihtoa.
  2. Esikostuta uusi multa ennen ruukutusta erillisessä astiassa, 1 dl vettä/multalitra.
  3. Irrota kasvi vanhasta ruukusta ja poista hellästi vanhaa multaa juuripaakusta. Leikkaa samalla kuolleet juuret pois.
  4. Laita uuden ruukun pohjalle parin sentin kerros kevytsoraa salaojaksi ja peitä se ohuella multakerroksella.
  5. Laita kasvi uuteen ruukkuun. Valuta juuripaakun ympärille kostutettua multaa hellästi tiivistäen. Jätä pinnalle kasteluvara.
  6. Älä kastele kasvia heti mullanvaihdon jälkeen, vaan nosta se muutamaksi päiväksi pois suorasta auringonvalosta. Sumuta lehtiä usein.
  7. Kastele muutaman päivän päästä varovasti pienissä erissä.

 

Lue myös: Seitsemän askeleen mullanvaihto, Kasvien keväinen mullanvaihto, Mullanvaihto herättää huonekasvit kevääseen, Mullanvaihto: hiekkaa kaktukselle, Vaihda mullat: kangassilta auttaa puiden jyrsijätuhoissa, Mullanvaihto – iso vai pieni ruukku?, Mullanvaihto: muuntele multaa, Muista keväinen mullanvaihto – vanha multa heikentää huonekasvien kasvua ja Näistä syistä suomalaisten huonekasvit kuolevat

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvi huonekasvien hoito huonekasvien talvihoito huonekasvit mullanvaihto sisäviherkasvi sisäviherkasvit viherkasvi


Kysy asiantuntijalta


Lisää samasta aiheesta


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: