Huonekasvit kaipaavat nyt huolenpitoa

Piha Sisustus
Joulun jälkeen ei sipulikasveja kannata heittää pois, sillä kevät tuo niille uuden elämän! Huonekasveilla on edessään vaikein kuukausi, hoida niitä valolla ja merileväuutteella.

Joulu tuli vietettyä upeiden kukkien kera ja kuusikin piti neulasensa hyvin. Joulun jälkeen kannattaa säilyttää joulukukka-asetelmien korit ja koristeet ensi jouluksi tai antaa ne tutulle kukkakauppiaalle. Ota hyasinttien, amaryllisten ja tulppaanien sipulit talteen ja istuta ne ruukkuihin. Vie ruukut viileään odottamaan kevättä ja istutusta ulos. Sipuleita ei tarvitse kastella viileässä.

Tammikuu on vaikeinta aikaa huonekasveille

Huonekasvien vaikein talvikuukausi on edessä. Sumuttele ja kastele kasveja merileväuutteella ja anna niiden saada mahdollisimman paljon valoa. Led-valo on suositeltavin. Vie kasvit suihkuun aina kun lehdet näyttävät pölyisiltä.

Tarkkaile huonekasvien lehtien alapintoja ja lehtihankoja mahdollisten tuholaisten varalta. Ne iskevät aina helpommin heikkoon kasviin. Ripsiäiset erottaa niiden tummasta muodosta ja vilkkaasta liikkumisesta, punkit muodostavat seittejä ja villakilpikirvat erittävät valkoista vaharihmaa. Ripsiäiset ja punkit torjut helposti vaikka 10-prosenttisella mäntysuopaliuoksella tai jollakin pyretriini-valmisteella. Villikilpikirvat kannattaa poistaa vaikka terävän veitsen avulla lehdiltä käsin, myös pyretriini-valmisteet tehoavat niihin kohtalaisen hyvin.

Poista kuolleet ja huonokuntoiset lehdet. Älä heitä kasvia pois, vaikka siitä varisisivat kaikki lehdet, kevät saa usein ihmeitä aikaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vuosi vaihtui ja tästä vuodesta onkin tulossa todella hieno Suomi 100 vuotta -juhlavuosi. Minä ainakin aioin koristella pihamaani tänä vuonna sini-valkoisin kukin ja juhlistaa kotimaata koko vuoden myös kukkasin. Päivä pitenee nyt reippain kukonaskelin ja kohta aloitetaan ensimmäiset siemenkylvöt myös kotona, niiden nikseihin palaan myöhemmin!

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

MAINOS
MAINOS LOPPUU