MAINOS

Huonekasvit sisälle, eroon banaanikärpäsistä – nokkosen siemenet talteen

Piha

Öiden viiletessä on aika nostaa huonekasvit ulkoa sisälle. Myös amaryllikset kaipaavat jo lepäämään. Leikkaa liljoista siemenkodat pois, mutta säästä varret. Myös nurmikko saa rehottaa talveen saakka.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Syksyiset terveiset täältä puutarhalta. Ilmassa oli jo heti aamusta selvästi syksyn tuntua. Suurimmat helteet taitaa olla tällä kertaa ohi ja sateitakin on tullut ja tulossa ihan mukavasti.

Yöt viilenemään päin, huonekasvit sisälle ja amaryllikset huilimaan

Vaikka yöt ovat vielä jokseenkin lämpimiä, niin ainakin minä siirtelen huonekasveja jo hiljalleen sisälle päin. Vaikka ne vielä suorastaan erinomaisesti ulkona viihtyvätkin, niin myöhemmin se ero sisälle tuotaessa on niin iso, että se voi koitua kasveille jopa kohtaloksi. Kasvien solukko kun muuntautuu olosuhteiden mukaan, mutta se ottaa aina aikansa, yleensä useamman viikon. 

Amaryllikset nostelen sisätiloihin kuivumaan ja kun lehdet alkavat olla kokonaan keltaiset, leikkaan ne irti ja vien sipulit pimeään ja viileään tilaan lepäämään. Tuo lepoaika on niille kukkimisen takia erittäin tärkeä. Sipulikukille tyypilliseen tapaan myös amarylliksen kukka-aihio kehittyy levossa ja etenkin vasta lepoajan lopussa. Liian aikaisin kasvamaan nostettu sipuli kasvattaa vain lehtiä eikä kukkaa. Nyrkkisääntö on, että 10 viikkoa +asteisessa paikassa olisi minimi ennen istutusta. Mutta palataan näihin sitten talvella, kun on uudelleen istuttamisen aika.

Vihreät tomaatit käyttöön

Tomaatteja kypsyy kasvihuoneessa vielä hyvin, kiitos lämpimien ilmojen, mutta varmaan lähiviikkoina käy niin, että kaikki tomaatit ei enää jaksa kypsyä. Hukkaan ei vihreitäkään kannata heittää, vaan säilö ne herkuksi.

  • 1 litra vihreitä tomaatteja
  • 1,5 rkl etikkaa
  • 1,2 l vettä

Keitä vihreitä tomaatteja hetken aikaa tässä liemessä.

Tee etikkaliemi.

  • 2 dl etikkaa
  • 2 dl vettä
  • 1/2 kg sokeria
  • kanelin pala
  • 5 neilikkaa

Keitä liemeä hetki ja lisää tomaatit. Keitä tomaatteja liemessä vielä hetki ja purkita, anna jäähtyä. Varmista vielä, että liemi on riittävän makeaa.

Niksi, jolla kypsät tomaatit säilyvät paremmin

Kuulin ja kokeilinkin tämmöisen pikkuniksin tomaattien säilymisen parantamiseksi. Laita tomaatit kanta alaspäin, niin ne säilyvät paremmin ja pidempää. Kokeilin ja kyllä siinä vinha perä oli. Yleensä kun tulee luonnostaan laitettua ne juuri toisinpäin… 

Banaanikärpäset riesana? Viritä ansa!

Viheliäiset banaanikärpäset ilmestyivät jälleen heti kun alkoi sadonkorjuun tuotoksia olemaan enempi keittiön pöydällä. No, eipä hätää, viritin keittiön pöydälle pika-ansan ja sinnehän niitä alkoi kertymään ja ongelma oli ratkaistu. Tässä tuon tutun pika-ansan resepti:

– pieni loraus tummaa balsamiviinietikkaa lasin pohjalle
– lisää vettä sen verran, että lasissa on sentti-pari nestettä
– pieni pisara astianpesuainetta, joka rikkoo veden pintajännittee, jolloin banaanikärpäset hukkuvat paremmin
– lisää sekaan vielä pieni tomaatinlohko siten, että sen yläpuoli juuri ja juuri nousee nestepinnan yläpuolelle
– kelmu tiukasti lasin päälle (varmista kuminauhalla, että pystyy varmasti tiukalla)
– töki hammastikulla reikiä kelmuun ja nosta ansa pöydälle pyyntiin
– uusi liemi viikon välein

Toinen vaihtoehto on tuore inkivääri. Tuore inkivääri hedelmien lähellä pitää banaanikärpäset loitolla.

Liljoista siemenkodat pois – älä leikkaa varsia

Kun liljoista valtaosa on kukkinut, kannattaa siemenkodat napsia pois, ettei kasvin energia suotta mene niiden kasvattamiseen. Varsia sen sijaan en suosittele leikkaamaan poikki, korkeintaan taittamaan ne nurin juuri ennen talvea. Liljan varsi kun on ontto ja jos sen leikkaa poikki niin vaarana on, että syksyn vesi ja räntäsateet sataa sipulin sisään ja mädännyttää sen. Varret voit toki taittaa juuri ennen talvea, jolloin ne suojaavat sipulia, mutta on sitten keväällä helppo kerätä pois. Ja jos liljapenkissäsi on paljon pikkuisia varsia eli sipuliin on tullut sivusipuleita, niin niiden jakaminen ja uudelleen istuttaminen onnistuu nyt hyvin. Lilja kun on hyvin erityyppinen kasvutavaltaan kuin syysistutettavat sipulit. 

Nurmikko imee vielä voimaa auringosta – älä leikkaa

Tuo keli kun näyttää kääntyvän ensiviikolla jälleen tätä viikkoa lämpimämmäksi, niin annan nurmikon kasvaa ihan rauhassa. Näin siinä on mahdollisimman paljon vihreää, jolla se saa kerättyä auringosta energiaa talven varalle. Leikkaa lyhyeksi vasta kun ensimmäiset kunnon pakkaset nipistävät, ja käytännössä ruoho menee talvilepoon. Eli nyt jopa 10 cm ja ennen talven tuloa 3-4 cm pituuteen. Kerää suurimmat silput pois tai levitä, ettei jää hautumaan ja aiheuta talvituhoja.

Kerää nokkosen siemenet talteen

Katselin tuossa viikolla, että nokkosen siemenet alkaisi olla keräystä vaille valmiita.

Kaikkihan me tiedetään nokkosen terveelliset ominaisuudet, mutta sitä harvemmin muistaa, että nokkosen siemenissä on samat ominaisuudet moninkertaisina lehtiin verrattuna. Ne sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia. Siemenissä on lisäksi A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja piitä.

Teelusikallinen päivässä, vaikka puuron, jogurtin, myslien tai marjojen kanssa nautittuna riittää. Moni käyttää niitä myös keitoissa, salaateissa, smootheissa sekä teen seassa. Ne kun soveltuvat hyvin käyttöön sellaisenaan, niitä ei tarvitse liottaa eikä tehdä muitakaan temppuja. Ne auttavat mm. iho-ongelmiin, muistin heikkenemiseen, anemiaan, väsymykseen, seksuaalisen vireyden laskemiseen, eturauhasvaivoihin, hiuksiin ja kynsiin.

Eli ämpäri kainaloon, kumihanskat käteen, pitkähihainen paita päälle ja riivitään nämä tehosiemenet talteen. Vihreät siemenet ovat kaikkein parhaimpia, mutta kyllä niissä jo hiukan ruskettuneissakin puhtia riittää. Kuivaus ja käyttöön!

Syyskuvaston 2018 esittelyvuorossa

Hajulaukka

Hajulaukan kukkavarsien päähän avautuvissa kellomaisissa kukissa on vihreää, purppuraa ja valkoista. Laukat eivät yleensä maistu jäniksille tai hirvieläimille, ja myyrät inhoavat hajulaukkojen sipulien voimakasta tuoksua!

6,90 € / 10 kpl

Kauniit ja tehokkaat myyränkarkoitussipulit löydät täältä.

Syysleimu ’Tequila Sunrise

Räiskyvää väriloistoa loppukesään! Suuret, terttumaiset kukinnot hurmaavat leiskuvalla oranssinpunaisella värillään. Matalakasvuinen (n. 40-60 cm), joten tämä sopii myös matalaan penkkiin tai vaikka ruukkuistutuksiin.

9,90 € / 3 kpl (ovh. 14,90)

Syysleimujen todelliset hehkuvat helmet löydät täältä.

Krookus ’Zwanenburg Bronze

Nämä uutuus krookukset eli sahramit ovat isoina kasvustoina erittäin näyttäviä keväisessä puutarhassa. Krookukset ovat myös helppohoitoisia ja pitkäikäisiä. Nyt uusi ja ennenäkemätön väri!

7,90 € / 10 kpl (ovh. 9,90)

Nämä perinteisistä krookuksista erottuvat kevääntuojat löydät täältä.

Syyslannoite

Syyslannoite on typetön yleislannoite koko puutarhan syyshuoltoon. PK 20-24.

4,90 € / 500 g

Avun puutarhasi parempaan talvehtimiseen saat täältä.

Ja syyskuvastoni kaikki vuoden 2018 uutuudet löydät täältä.

Ps. Kannattaa varata omat suosikit ajoissa, sillä uutuudet loppuvat aina ensimmäisenä. Toimitukset aloitetaan syyskuussa, mutta varaus on voimassa heti!

Iloisin syysterveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amaryllis banaanikärpäset hajulaukka huonekasvi huonekasvien hoito huonekasvit Juha Toikka


Lisää samasta aiheesta