MAINOS

Hybridilämmitys kannattavin lämmitysmuoto pientalossa

Lämmitys

Lämmitysöljyn hinnanlaskun myötä on hybridilämmityksen omaavien syytä tarkastella, kuinka lämmitysjärjestelmää kannattaa käyttää saadakseen mahdollisimman energiatehokkaan ja käyttökustannuksiltaan edullisimman lopputuloksen aikaan.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Mikäli käytössä on öljykattilan ja ilma-vesilämpöpumpun hybridilämmitys yhdistelmä, niin nykyisellä öljyn hinnalla ei lämpöpumppua kannata ”vedättää” valmistajan lupaamiin minimikäyttölämpötiloihin, vaan ottaa se lämpö jo aiemmin öljykattilasta.

Yleensä öljykattila ja ilma-vesilämpöpumppu on asennettu saneerauksen yhteydessä vanhaan patterilämmitteiseen omakotitaloon. Tällöin menoveden lämpötilat ovat suhteellisen korkeita jo alle -10ºC pakkasella. Jos lämmitysverkosto on mitoitettu 60/40-lämpötiloille, on menoveden lämpötila +45…+55ºC. Tällä ulkoilman lämpötilalla ilma-vesilämpöpumpun COP on n. 2-2,5 laitevalmistajasta riippuen.

Käyttökustannuksia vertailtaessa voidaan tarkastella keskimääräisen omakotitalon vuotuista energian tarvetta, joka on n. 20 000 kWh vuodessa. Alle -10ºC talvikuukausia on noin 3 kk. Silloin koko vuoden energiasta käytetään n. 8 000 kWh.

Kun tuo 8 000 kWh tuotetaan ilma-vesilämpöpumpulla, jonka COP on noin 2, tarkoittaa se, että tarvitaan ostosähköä n. 4 000 kWh. Keskimääräinen sähkönhinta on 0,14 €/kWh (sis. siirtohinnan) ja tällöin ilma-vesilämpöpumpulla tuotettu lämmitys maksaa 4 000 kWh x 0,14 € = 560 €. Mikäli sama lämpöenergia tuotetaan öljykattilalla, jossa polttimen säädöt ovat kunnossa ja kattila on puhdistettu, niin sen palamishyötysuhde on n. 94 %. Tällöin tarvitaan 8 000 kWh:n energian tuottamiseen n. 850 l öljyä ja öljynhinta toimitusmaksuineen on n. 0,66 €/l eli öljyllä lämmittämisen kustannuksena saadaan 850 l x 0,66 € = 561 €.

Hybridilämmitys talouksien kannattaa tutkia oman lämpöpumpun hyötysuhdetta matalissa ulkolämpötiloissa, kun tuotetaan korkeampaa menoveden lämpötilaa. Silloin voi helposti laskea, missä ulkolämpötilassa kannattaa siirtyä käyttämään öljyä lämpöpumpun sijaan.

Leutoina jaksoina, kun ilma-vesilämpöpumpun tarvitsee tehdä matalampaa menoveden lämpötilaa ja ulkoilmasta saadaan energiaa hyvällä hyötysuhteella (COP yli 2,5), kuormittuu lämpöpumppu vähemmän ja siitä saadaan tarvittava energia lämmittämiseen. Tämä puolestaan pidentää lämpöpumpun käyttöikää ja vähentää sen huoltokustannuksia.

Lähde: ePressi.com, kuva: sxc.hu

Lämmitysenergia Yhdistys on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö, jossa on mukana myös alalla toimivia laitevalmistajia, maahantuojia ja energiantoimittajia sekä LVI-suunnittelijoita. Yhdistys on perustettu vuonna 1956 teknillisenä yhdistyksenä, tarkoituksenaan asennusten laadun parantaminen ja huoltotoiminnan varmistaminen loppuasiakkaille. Näin ollen se takaa varmat ja toimivat lämmitysratkaisut kuluttajille.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hybridi hybridilämmitys ilma-vesilämpöpumppu lämpöpumppu patterilämmitys öljylämmitys