MAINOS

Hybridilämmitys öljylämmitystalossa toi säästöjä

Lämmitys

Öljylämmitystalon energiaseuranta toi runsaasti tietoa siitä, kuinka hybridilämmitys ja ilmasta veteen -lämpöpumppu öljylämmityksen rinnalla tekevät asumisesta energiapihimpää.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vuosina 2012-2014 kahdessa jaksossa toteutettu energiaseuranta oli yksi öljyalan Höylä III -energiatehokkuussopimuksen projekteista, jossa hybrilämmitys oli projektin keskiössä.

-Hybridilämmitys eli kahden tai useamman lämmönlähteen käyttö rinnakkain ja vuodenajan mukaan vaihdellen yleistyy koko ajan. Lisätiedon tarvetta on ollut ilmasta veteen -lämpöpumpun hyödyntämisestä öljylämmityksen rinnalla. Tämä projekti olikin ensimmäisiä ellei peräti ensimmäinen laatuaan Suomessa, kertoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Hybridilämmitys seurantakohteen 70-luvun omakotitaloon

Seuranta kertoi, että ilmasta veteen -lämpöpumpun ja öljyn yhdistelmä tuo säästöä, mutta asettaa myös vaatimuksia talotekniikalle. Kahden lämmönlähteen oikeaoppinen toiminta vaatii automaatioilta paljon, ja kummankin laitteiston automaatioiden on oltava yhteensopivia. Huolellinen suunnittelu ja toteutus ovatkin tärkeitä, kun siirrytään hybridijärjestelmään.

Seurantakohteessa, joka oli 1970-luvulla valmistunut nelihenkisen perheen omakotitalo Varsinais-Suomessa, päädyttiin ensimmäisen seurantajakson jälkeen tekemään patteriremontti, jossa vanhat patterit vaihdettiin matalalämpöpattereihin ja termostaattiventtiilit uusittiin, koska vanha lämmönjakoverkosto vaikutti epäedullisesti talon lämpötalouteen.

  • Vaikka lämpöpumpun hyötysuhde laskee ulkolämpötilan laskiessa, vuorokausituoton maksimi saadaan systeemin tasapainolämpötilassa eli silloin, kun lämpöpumpun tuotto on sama kuin talon energian kulutus.
  • Tasapainolämpötila tässä kohteessa oli noin -8 °C, jolloin ilmaisen energian vuorokausituotto oli suurimmillaan.
  • Tässä ulkolämpötilassa ilmalämpöpumpun ilmaisenergian tuotto oli noin 36 kWh vuorokaudessa.
  • Kylmemmällä lämpöpumpun ilmaisenergia vähenee ja öljylämmitys tuottaa loput energiasta.
Öljylämmityslämmitysjärjestelmän huollot kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.

Öljylämmityslämmitysjärjestelmän huollot kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.

 

Lisätietoja: Öljyalan Palvelukeskus, www.oil.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiansäästö hybridilämmitys ilmavesilämpöpumppu öljylämmitys