Tammikuun kireät pakkaset ovat kasvattaneet sähkön kulutuksen ennätyslukemiin. Kulutuspiikkiä on tasattu ulkomaisella tuontisähköllä. Pakkasella sähkölaskussa voi säästää lämmittämällä takkaa. Varaavan takan voi kytkeä vesikiertoiseen lattialämmitykseen ja varaajaan osaksi hybridilämmitystä. Samalla takan lämmityskausi pitenee, koska lämmönsiirtimet jäähdyttävät sen pintaa ja vähentävät huoneisiin säteilevän lämmön määrää. Siksi takkalämmityksen voi aloittaa jo syyskuussa ja jatkaa huhti-toukokuulle ilman että asunto lämpenee epämiellyttävän kuumaksi. Hybridilämmityksen voi valita myös rivi- ja paritalojen lämmitysjärjestelmäksi huoneistokohtaisten varaajien ansiosta.
Jotta takan lämpöä voi hyödyntää vesikiertoiseen lattialämmitykseen tai käyttöveden lämmitykseen, sen kuoren sisälle asennetaan lämmönsiirtimet. Ne johtavat jopa 50 prosenttia takan tuottamasta lämmöstä lämmityspiiriin siirtämällä sen putkissa virtaavaan veteen. Loppu lämpö leviää huoneisiin tuttuna säteilylämpönä.
– Lämmönsiirtimillä varustetun takan käyttöaika on vuodessa pitempi kuin takan, johon niitä ei ole asennettu. Koska lämmönsiirtimet kaappaavat lämpöä takasta, sen pintalämpötila pysyy matalampana ja huoneilman lämpö pysyy miellyttävänä. Siksi takan lämmityskauden voi aloittaa tavallista aikaisemmin jo syyskuussa ja jatkaa huhti-toukokuulle säiden lämpenemiseen asti, kertoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.
Tulikivi on kehittänyt W10-lämmönsiirrinpaketin, jonka voi valita useimpiin Tulikiven takkoihin lisävarusteeksi joko pienempänä yläliitospakettina tai laajempana alaliitospakettina. Lämmönsiirtimillä varustetun takan voi asentaa myös remonttikohteeseen, jossa on jo vanha vesikiertoinen lattialämmitys ja varaaja. Remonttikohteissa, joihin vesikiertoista lattialämmitystä on liian kallista asentaa jälkikäteen, takkaa voi silti hyödyntää käyttöveden lämmitykseen.
MAINOS– Suoraan sähkölämmitykseen verrattuna W10-vesilämmitysjärjestelmällä voi säästää yli kolmanneksen lämmityskuluista. Siksi lämmönsiirtimillä varustettu takka ja varaaja maksavat itsensä säästöinä takaisin alle 15 vuodessa. Takalla voi tutkitusti tuottaa jopa puolet omakotitalon vuosittaisesta lämmitysenergiasta, Vauhkonen toteaa.
Erilaisia energianlähteitä yhdistävän hybridilämmityksen voi asentaa kaikkiin pientaloihin. Omakotitaloissa sitä on jo totuttu näkemään, mutta se sopii lämmitysjärjestelmäksi myös pari- ja rivitaloihin. Hyvin suunniteltuna sen asentaminen kerrostaloihinkin olisi teknisesti mahdollista, jos hormien viennit ja takkojen painon tuomat rajoitukset otetaan huomioon.
Rakennusliike Taloykköset on rakentanut useita rivitalokohteita, joihin on asennettu aurinkokeräimiä ja takan lämpöä hyödyntävä hybridilämmitys.
– Hybridilämmityskohteissa on huoneistokohtainen varaaja, johon takka ja aurinkokeräimet on yhdistetty. Näin takan lämmityksestä tuleva hyöty pysyy asunnossa, jossa takkaa lämmitetään. Käyttämässämme Ecowatti-varaajassa on sähkövastus, joka hoitaa lisälämmityksen, jos takasta tai aurinkokeräimistä eivät tehot riitä. Varaajaan voi halutessa lisätä ilma-vesilämpöpumpun, mutta meidän kohteissa tähän ei ole ollut tarvetta, kertoo Taloykkösten toimitusjohtaja Juha Sivonen.
MAINOSTakkalämmitys ja aurinkokeräimet sopivat hyvin vuorolämmitykseen. Takan säännöllinen lämmittäminen on luontevinta talvikaudella, jolloin lämmitysenergian tarve on suurin. Auringon lämpö puolestaan on tehokkainta kevättalvella ja kesällä, jolloin sitä voi hyödyntää esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen ja kosteiden tilojen lattialämmitykseen. Ecowatti-varaaja osaa valita käytettävissä olevan lämmönlähteen automaattisesti.
– Hybridilämmitys on tulevaisuuden järjestelmä. Pitää ymmärtää, että maalämpö on käytännössä sähkölämmitystä, sillä pumppu tarvitsee toimiakseen sähköä. Takka toimii aina, sähkökatkoista huolimatta. Se lisää lämmityksen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta. Hybridilämmityksen suosio kasvaa vähitellen, kun LVI-suunnittelijoiden tietämys tarjonnasta kasvaa, Sivonen uskoo.
Pörssinoteerattu perheyritys Tulikivi Oyj ja sen tytäryhtiöt muodostavat Tulikiven, joka on maailman suurin lämpöä varaavien tulisijojen valmistaja. Tulikivellä on kolme tuoteryhmää: Tulisijat, Saunat ja Sisustus. Tulikivi ja sen asiakkaat arvostavat hyvinvointia, sisustamista ja bioenergian hyötyjä. Tulikiven liikevaihto on noin 40 miljoonaa euroa, josta viennin osuus on puolet. Tulikivellä työskentelee noin 250 ihmistä.