Lämpöremontti: hybridilämmitys asennettiin vanhaan taloon

Lämmitys

Hybridilämmityksessä yhdistetään monta lämmönlähdettä, ja energia otetaan sieltä, mistä se kulloinkin on edullisinta. Tamperelaisperhe vaihtoi lämmitysmuodon öljystä hybridiin talon laajennuksen yhteydessä. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vuonna 1958 rakennetun kivitalon laajennus ja peruskorjaus on vielä hieman kesken, mutta odotukset hybridilämmitysjärjestelmältä ovat suuret. Hybridhome® järjestelmään kuuluvat aurinkokeräimet, vesikiertoinen takka, hybridivaraaja, ilmavesilämpöpumppu sekä ohjaimet.

Valinnan taustalla oli valita tämän päivän energianormeihin sekä omaan arvomaailmaan ja elämäntapoihin sopiva lämmitysjärjestelmä. Auringolla lämmittäminen on nykyään vihreä ekoteko tulevaisuutta ajatellen.

Aurinkoenergia ja energiaomavaraisuus kiinnostivat


Pirtti-vesitakka ajaa 18 kW kokonaistehosta jopa 14 kW lämmitysveteen. Takkasydämen 80 litran säiliössä on lämmönvaihdin, jolla kerätään lämmin energia talteen ja viedään varaajalle. Vesivaippa on ylhäällä, ja putkissa kulkevat savukaasut lämmittävät vesivaippaa. Mekaaninen kiehumissuoja takaa, ettei lämpö nouse liian korkeaksi.

– Meitä kiinnosti erityisesti aurinkoenergia, ja takan olisimme laittaneet joka tapauksessa talon energiaomavaraisuutta ajatellen, perhe kertoo. Hybridijärjestelmä on putkitöiden takia tyypillisimmin uudiskohteeseen valittu lämmitysjärjestelmä. Hyvällä suunnittelulla järjestelmä saatiin istumaan mainiosti myös saneerauskohteeseen.

Järjestelmään kuuluu tuhannen litran hybridivaraaja, jonka sisällä on 220 litran käyttövesivaraaja. Lämpö jaetaan vesikiertoisen lämmitysverkon kautta vanhaan patteriverkostoon sekä uuden osan lattialämmityspiireihin. Pirtti-vesitakan maximiteho on 18 kW, josta 14 kW pystytään siirtämään veteen.

– Takka on suoraan teknisen tilan yläpuolella, mikä helpotti suuresti putkitöitä. Välipohjaan porattu reikä tulee takan taakse, ja takan vesiputket on johdettu suoraan hybridivaraajaan, isäntä esittelee. Hybridhome®-varaajaan voidaan kytkeä monta eri lämmönlähdettä.

Varaajaan kytketään vesikiertoinen takka, ilmavesilämpöpumppu, aurinkokeräimet ja sähkövastukset


Hybridilämmitysjärjestelmässä on vesikiertoinen takka, aurinkokeräimet ja hybridivaraaja, joka sisältää käyttövesivaraajan, lattialämmityksen/patterijärjestelmän, ilma-vesilämpöpumpun, sähkövastukset sekä ohjaimet ja niiden synkronoinnin. Järjestelmää voidaan muunnella.

Katon etelälappeelle tulevat aurinkokeräimet ovat ensisijaisesti tarkoitettu käyttöveden lämmittämiseen aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Keräimet mitoitettiin pääluvun mukaan, eli yksi kahden neliön keräin kahta henkilöä varten.

Ilma-vesilämpöpumppu ja vesikiertoinen takka huolehtivat sekä käyttövedestä, että lämmitysvedestä. Fujitsun High Power ilmavesilämpöpumppu pystyy jo yksinään nostamaan varaajan lämpötilan 60 asteeseen. Kovilla pakkasilla laitetaan takkaan tuli, jolloin sähköä ei kulu niin paljon ilma-vesilämpöpumppuun.

– Älyjärjestelmä on nokkela. Kun varaajan lämpö nousee takkaa lämmittäessä, ohjainyksikkö nappaa ilmavesilämpöpumpun pois päältä, ettei sitä pyöritetä turhaan. Järjestelmä näyttää myös vikatilat. Paras hyötysuhde saadaan lämmittämällä kesällä auringolla, talvella puulla ja väliajat ilmalämpöpumpulla, myyntijohtaja Aleksi Typpö Suomen LVIS-Tukku Oy:stä kertoo.

Lämmitettäviä neliöitä talossa on noin 250 m., ja jatkossa järjestelmä lämmittää myös autotallin.

Perhe odottaa paljon hybridilämmitykseltä – puunpolttoon olisi tarkoitus satsata


Lämmitysjärjestelmän keskipiste on hybridivaraaja, jonka sisällä on 220-litrainen käyttövesitankki. Varaajan yhteyteen on kytketty aurinkokeräimet, vesikiertoinen takka, ilmavesilämpöpumppu ja sähkövastukset. Oikealla on ilmavesilämpöpumpun ohjainyksikkö sekä paisuntasäiliöt, vasemmalla lämmityskiertopumput.

Lämmitysjärjestelmän käyttö rytmitetään asukkaiden arkirutiineihin. – Jos hyötysuhde on hyvä ja ilma-vesilämpöpumppu tehokas, niin uskon että takkaa lämmitetään aina kuin mahdollista. Perheen elämää ajatellen lämpimän veden suurin tarve on illalla, isäntä sanoo. Vihreälle puolelle mentäessä järjestelmä vaatii asukkailta pikkuisen talkkarin vikaa.

– Puulla lämmittäessä ilmavesilämpöpumppu kytketään pois päältä, ja samalla tulee kovimmilla pakkasilla seurata, riittääkö takan tuoma lämpö. Puuta meillä ei ole omasta takaa, eli toki se pitää ottaa kustannuksissa huomioon, isäntä visioi.

Laitteiston ja varaajien mitoittamisen takana oli kokonaisenergiantarve, joka perustettiin öljynkulutukseen, eristevahvuuksiin ja talon kokoon lisäosineen sekä käyttäjien lukumäärään. Talo oli hyvin eristetty jo alkujaan, ja nyt sitä on eristetty vielä lisää. Aikaisempi öljynkulutus oli 2700 litraa vuodessa.

Asennukset on tehty remontin edetessä. Osa järjestelmästä on mahdollista asentaa itse, mutta esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun asennus vaatii asentajalta kylmäaineluvat.

Asennuksessa kannattaa luottaa sertifioituihin asentajiin


Fujitsu 11 kW High Power Arctic -ilma-vesilämpöpumpussa on huomioitu erityisesti pohjoinen ilmanala. Pumppu on sijoitettu paloportaisiin talon etusivustalle. Kondensioveden takia pumpun sopiva sijoituskorkeus on noin metri maasta. Putket kulkevat pukuhuoneen paneelikaton välikatossa tekniseen tilaan. Kuvassa oikealla Aleksi Typpö Suomen LVIS-Tukku Oy:stä ja vasemmalla talon isäntä.

Aurinkokeräimien asennuksessa taataan samalla laitteiston käynnistyminen ja takuuehtojen täyttyminen. Typpö kehottaa käyttämään Hybridhome®-sertifikoituja asennusliikkeitä, joita on kattava verkosto Suomessa. Tällä taataan takuuehtojen täyttyminen.

Tekniikasta kiinnostuneelle laitteisto haastaa myös seurailemaan kulutusta ja kikkailemaan energiansäästössä.

– Kontrollijärjestelmän tabletista näkee, paljonko esimerkiksi aurinkokeräimet tuottavat milloinkin energiaa, eli voi verrata pilvisemmän päivän ja aurinkoisen päivän tuottoa, Typpö kertoo.

Lue myös

Mitä on hybridilämmitys >


Takka on sijoitettu suoraan teknisen tilan yläpuolelle, mikä helpotti putkien vetämistä alas varaajaan. Hormi on vanhan öljykattilan ajoilta. Vuolukivikuoren päälle tulee vielä kansi, laatoitus ja slammaus. 

 
Aurinkokeräimien ohjainyksikkö. Hybridhome®- aurinkokeräimet on tarkoitettu käyttöveden lämmittämiseen aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Putket aurinkopaneeleilta sisäyksikköön tuotiin vanhaa ilmastointihormia pitkin. 


ATW-mini-kit on ilma-vesilämpöpumpun sisäyksikkö. Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde on nelinkertainen viemänsä sähkön suhteen, ja hiilidioksidipäästöt ovat öljylämmityksen päästöjä huomattavasti pienemmät.

 

Hybridhome® järjestelmiä toimittaa Suomen LVIS-Tukku Oy.

 

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aurinkokeräin hybridivaraaja ilmavesilämpöpumppu vesikiertoinen takka