MAINOS

Hyönteisten torjunta sisällä ja ulkona

PihaTalo

Tuhohyönteiset ovat yleisiä kaikkien kodeissa ja puutarhoissa. Ötököistä ei kannata turhaan kärsiä, sillä oikeilla torjunta-aineilla hyönteisten torjunta on nykyään helppoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hyönteisten torjunta sisällä

Meidän kaikkien kodeista löytyy ajoittain joitain tuhohyönteisiä. Tavallisimpia ovat muurahaiset, kärpäset ja hyttyset. Ötököistä ei kannata turhaan kärsiä, sillä nykyään lähes kaikkiin löytyy sopiva torjuntatapa. Osa tuotteista sisältää torjunta-aineita ja osa on sähköllä toimivia. Tuhohyönteisten torjunnassa ei myöskään kannata unohtaa niitä ”näkymättömiä” hyönteisiä, kuten koita ja turkiskuoriaisia, jotka tuhoavat vaatteita tai sokeritoukkia, jotka sinänsä ovat ehkä harmittomia, mutta erittäin epämiellyttäviä.

Antbox_Green_On_Floor

Muurahaiset590030-Baition-Muurahaisspray-1L

Muurahaisia on joka puolella; sisällä ja ulkona, laatoituksilla ja niiden alla, poluilla, rakennusten ympärillä ja jopa talojen rakenteissa – siis melkein missä vain! Muurahaiset ovat sisätilojen, erityisesti keittiöiden keväinen riesa.  Siisti, hygieeninen ja tehokas Bayer Garden Baition® I Muurahaisrasia sopii käytettäväksi kodin kaikissa tiloissa. Se sisältää hunajaisen syötin, jota muurahaiset vievät pesään ja koko pesä tuhoutuu. Jos haluat torjua muurahaisia ruiskuttamalla, niin Baition® D Muurahaisspray toimii erinomaisesti sisätiloissa ja sopii käytettäväksi ulkonakin. Se tehoaa muurahaisten lisäksi myös muihin ryömiviin hyönteisiin.

91445_Karpasten_ikkunapyydys_kayttokuva_1_7640104974697

KärpäsetNatria_Fly_Spray_alkuperainen

Kesä ja kärpäset – mielessämme sanonta kuvaa hyvin kesää, mutta kärpäset käyvät paikoissa, joista ne tuovat osan mukanaan, vaikkapa makoisaan jälkiruokaamme – apua! Kärpästen torjuntaan käy erinomaisesti Swissinnon Ikkunapyydys, joka on lähes huomaamaton, kolmion muotoinen, siisti liimapyydys. Toinen sisätiloihin sopiva hajuton ja huom! luonnonmukainen on Natria® Fly Spray. Se on kosketusvaikutteinen ja vaikuttaa välittömästi hyönteisiin. Tuote ei myöskään jätä jäämiä, sillä se hajoaa nopeasti käytön jälkeen.

Huonekasvien tuhohyönteiset590003_Provado_Care

Provado® Care -puikot on helppo tapa torjua tuhohyönteisiä koristekasveista. Tuote vaikuttaa systeemisesti ja leviää kasvin nestekierron mukana juurista kaikkiin kasvin osiin. Tämän ansiosta valmiste torjuu tehokkaasti myös näkymättömissä olevat hyönteiset ja vaikuttaa pitkään. Puikot sisältävät myös pitkävaikutteista lannoitetta, joten koristekasvien lannoitus voidaan jättää pois 8 viikon ajaksi. Sopii lehti-, kilpi-, ja villakilpikirvojen, kaskaden, kemppien, jauhiaisten ja ripsiäisten (ei kalifornianripsiäisen) torjuntaan.

HedelmäkärpäsetHedelmakarpaspyydys_tuotepakkaus_92485_7640104972372

Banaanikärpäset ovat tavallinen riesa monessa kodissa. Ne ovat ärsyttäviä pörrääjiä ruoan ja ruokapöydän läheisyydessä. SwissInnon Hedelmäkärpäspyydys on tehokas ja 100 % luonnollinen ratkaisu. Pyydys on kompakti, hygieeninen ja myrkytön. Pyydyksen läpinäkyvän kannen pinnalla heijastuva valo houkuttelee hyönteiset ansaan.

Lentävät hyönteiset

Elektronisen hyönteispyydyksen LED-valo houkuttelee hyttyset, kärpäset ja muut lentävät hyönteiset sähköistettyyn verkkoon, jossa ne kuolevat välittömästi. Sähköistetty verkko on vaaraton ihmisille ja kotieläimille.

91447_Koiansa_kayttokuva_7640104976097

Koit

Vaatekoin toukat syövät kankaiden kuituja ja aiheuttavat näin vaatteisiin ikäviä reikiä. Usein niitä tavataan etenkin kellareissa ja ullakoilla säilytettävissä vaatteissa – ja usein niiden läsnäolo havaitaan vasta, kun vahinkoa on jo päässyt tapahtumaan. Myös vaatehuoneet ja kaappien ylähyllyt ovat paikkoja mihin koit mielellään pesiytyvät ja siksi niitä on myös syytä valvoa.  Swissinno Koiansan avulla vaatekoit havaitaan helposti ja ne voidaan pyydystää mahdollisimman varhain. Sukupuoliviettiin vaikuttava feromoni houkuttelee uroskoit ansaan, jossa ne tarttuvat liimapintoihin. Koit voivat tulla ansaan neljästä suunnasta, ja ansaan jääneet koit ovat poissa näkyvistä.

590204-NATRIA-SOKERITOUKKAPYYDYS-7313060009801Sokeritoukat

Sokeritoukka on n. 1 cm pitkä hopeanhohtoisten suomujen peittämä hyönteinen. Se elää sisätiloissa, yleensä kosteissa kylpyhuoneissa, mutta leviää joka puolelle asuin tiloihin.  Täysin luonnonmukaisen Natria® Sokeritoukkapyydyksen voi sijoittaa mihin tahansa kotona ja torjua sokeritoukat tehokkaasti – ilman torjunta-aineita. Tuotteen tehoaika on noin 8 viikkoa.

91458_Turkiskuoriaispyydys_kayttokuva_7640104975298

Turkiskuoriaiset

Turkiskuoriainen on tekstiilituholainen, joka lisääntyy lämpimissä huoneissa esim. vaatehuoneiden jalkalistojen alla. Turkiskuoriaispyydyksen luonnollinen syötti houkuttelee ne ansaan, jossa ne tarttuvat liimapintoihin. Ansa on tehokas ja houkuttelee hyönteisiä neljästä suunnasta. Tuote sisältää seinäkiinnitystarrat, joiden ansiosta tuotteen voi sijoittaa siististi ja huomaamattomasti.

Koisat590203-NATRIA-KOISAPYYDYS-7313060009832

Koisat saastuttavat ruoan esim. jauhot seiteillään. Natria® Koisapyydys soveltuu koisaperhosten, esim. jauhokoisan, kaakaokoisan ja intianjauhokoisan torjuntaan. Pyydys houkuttelee uroskoisia, jotka jäävät kiinni ansan liimapintaan. Tuote ei sisällä torjunta-aineita.

Girl_On_Doorstop

Hyönteisten torjunta ulkona

Jokainen suomalainen haaveilee lämpimästä kesäillasta mökillä järven rannalla… Mutta todellisuuteen kuuluvat myös korvissa häiritsevästi inisevät hyttyset, terassilla ruoan ympärillä pörräävät kärpäset, paarmat, terassin vallanneet muurahaiset ja yleensä vielä ampiaispesäkin ulkotakassa tai halkopinossa.

Näiden mahtavien luonnonilmiöiden varalle ja esim. mökille lähtiessä kannattaakin pakata mukaan laatikollinen erilaisia torjuntatuotteita, jo ihan varmuudenkin vuoksi.

murkku_aitoMuurahaiset

Muurahaisia on joka puolella; sisällä ja ulkona, laatoitusten alla, poluilla, rakennusten vierustoilla ja jopa talojen rakenteissa – siis ihan melkein missä vain. Muurahaiset ovat kivoja metsässä, mutta jos ne tulevat liian lähelle, alkavat häiritsemään tai tuhoamaan talon perustuksia, kannattaa ottaa tehokkaat torjuntatuotteet käyttöön.

Tarkkaile

Muurahaisia kannattaa tarkkailla, jotta torjunta voidaan aloittaa ajoissa. Seuraa esim. kiveyksien saumoja, sillä niihin saattaa muodostua pieniä kekoja, joita muurahaiset tekevät, kun ne kaivautuvat kiveyksien alle. Kukkapenkeissä, kasvilavoissa ja kukkaruukuissa on myös erinomaiset elinolosuhteet muurahaisille. Kuopaise multaa sieltä täältä ja seuraa näkyykö liikettä. Yleensä muurahaiset suosivat nurkkia, joten niistä kannattaa aloittaa. Muurahaisten pesät kasvien läheisyydessä aiheuttavat kasvien juurien kuivumista ja tämän lisäksi muurahainen saattaa purra kasvin kevätsilmuja nesteen toivossa. Ne siis tekevät monenlaista harmia talojen rakenteissa, pihassa ja puutarhassa.

Torju määrätietoisesti

Muurahaisten torjunnassa olisi tärkeää löytää niiden pesä, koska torjunta onnistuu vain jos koko yhdyskunta saadaan karkotettua ja tuhottua. Muurahaisyhdyskunnat voivat olla hyvinkin suuria, joten torjunnan kanssa tarvitaan vähän kärsivällisyyttä. Mutta miten sitten löytää muurahaispesä? Jos pesä on talon rakenteissa, niin sinne ei yleensä näe tai pääse tutkimaan tai jos muurahaiset ovat kukkapenkissä, niin penkin kääntäminen ylösalaisin pesän löytämiseksi on hankalaa.

Baition_ryhmakuva_2016

Valitse oikea tuote

Onneksi monipuolisesta Bayer Garden Baition® -tuoteperheestä löytyy todella toimivat ratkaisut erilaisiin muurahaisongelmiin! Vaihtoehtoja on monia ja muurahaisongelman sijainnista riippuu mikä tuote on sopivin, mutta sarjasta löytyy aina oikea tuote kuhunkin kohteeseen.

Muurahaiskeko-ja-rakeiden

Kun pesän sijaintia ei tiedetä

Käytä Bayer Garden Baition® I Rakeita. Levittele rakeita alueille missä muurahaisia liikkuu. Sokeriset rakeet houkuttelevat muurahaisia, jolloin ne kuljettavat rakeet pesään, jakavat ne yhdyskunnan kanssa ja näin koko pesä tuhoutuu. Rakeita pitää muistaa levitellä niin kauan kuin niitä häviää. Kun niitä ei enää häviä, pesä on tuhottu.

Vinkki! Isojen yhdyskuntien torjuntaan voi mennä pari viikkoa.

Kun muurahaisia esiintyy laatoituksilla ja terasseilla

Erittäin suosittu, nopea ja helppokäyttöinen tuote ulkokäyttöön on Baition® Kasteluaine, joka on erinomainen juuri esim. laatoituksille. Baition Kasteluainetta käytetään veteen sekoitettuna esim. kaatamalla sitä suoraan muurahaispesään tai muurahaisten esiintymispaikoille kuten poluille, laatoituksille, terasseille ja rakennusten ympärille. Kasteluaine vaikuttaa välittömästi kosketuksesta ja on pitkävaikutteinen.

Toinen oiva tuote on mm. Baition® Quick, joka on ns. kaksitoiminen eli rakeistettuna sitä voi käyttää siroteltuna tai veteen sekoitettuna. Baition® Quick sopii erinomaisesti käytettäväksi myös kiveyksillä ja rakennusten läheisyydessä.

Hyvä tietää

Käytä biosideja aina turvallisesti, lue hyvin etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Ampiainen_ei_taustaaAmpiaiset

Ampiaiset saattavat olla jopa pelottavia, varsinkin lapsille ja allergisille. Ampiaiset ovat useimmiten kiusana terasseilla ja patioilla, joissa ruokaillaan, lasten leikkipaikoilla, ulkovarastoissa, halkopinoissa ja roskakatoksissa.

Huitomista (ja piston saamista) parempi vaihtoehto on houkutella ampiaiset pois sieltä missä ihmiset oleskelevat ja siihen Swissinnon Ampiaispyydykset ovat erinomaisia, ne ovat myrkyttömiä ja niitä voidaan käyttää kaikkialla pihalla ja puutarhassa. Pyydys kannattaa ripustaa puuhun tai koukkuun. Syöttiaineeseen lisätään vesi. Tuoksu houkuttelee ampiaisia ja johdattaa ne ansaan.

92240_Hyttyslyhty_kayttokuva_7640104972303

HyttysetFotolia_23489585_L

Kesäilta terassilla, hyvää ruokaa ja viihtyisää seuraa… ja hyttysiä! Miten karkottaa hyttyset pilaamatta ruuan tai kesäisen illan ihanaa tuoksua: savuttamatta, ruiskuttamatta ilmaan tai iholle kitkeriä aineita tai sulkeutumatta hyttysteltan sisään? Nyt siihen on ”kaksi kärpästä yhdellä iskulla” – ratkaisu:  Swissinnon Hyttyslyhty on tosi helppo ja samalla tunnelmallinen tapa torjua hyttyset ulkona esim. puutarhassa, terassilla, grillatessa, kalastaessa, telttaillessa. Lyhtyyn asetetaan karkoitinainetyyny, josta vapautuu, mukana tulevien, tavallista suurempien tuikkukynttilöiden lämmön vaikutuksesta ainetta, joka torjuu hyttyset n. 4 tunniksi n. 20 m² alueella.

Vinkki! Toimii myös tunnelmaluojana, tavallisena kynttilälyhtynä esim. syksyllä ja talvella.

Natria-Hyonteisten-torjunta-aine-tiivisteKasvien tuhohyönteiset

Ötököitä kasvimaalla, hedelmäpuissa ja marjapensaissa – puutarhan harrastajan painajainen! Valitettavaa on, että monet puutarhan herkut ovat herkkua myös erilaisille tuhohyönteisille, kuten esim. erilaisille kirvoille, jauhiaisille, ripsiäisille ja punkeille. Ja ne, pienestä koostaan huolimatta, saattavat saada aikaan todella suuria tuhoja puutarhassa! Hyönteisiä kannattaa tarkkailla muiden puutarhanhoitotöiden ja kasvien ihastelun lomassa, sillä mitä nopeammin huomaat tuholaiset ja saat ne torjuttua, sitä pienemmät vahingot ne ehtivät saavat aikaan.

Etanoita puutarhassa 

Etanoille kelpaavat ruuaksi niin salaatin kuin koristekasvienkin lehdet eli nämä limaiset tuholaiset syövät siis lähes kaikkea puutarhassa.

Etanat viihtyvät kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla, ja näitähän puutarhasta löytyy. Yleisimpiä ovat ruskeat, kuorettomat peltoetanat sekä ruskeakuoriset lehtokotilot. Lisäksi riesanamme ovat myös kookkaat, kuorettomat espanjansiruetanat.

Etanoita ja kotiloita voi onneksi torjua luonnonmukaisinkin keinoin. Natria Etanarae on tehokas ja luonnonmukainen etanoiden ja kotiloiden torjunta-aine, jonka tehoaine on luonnossa esiintyvä rautafosfaatti. Aine tehoaa kaikkiin etanoihin ja kotiloihin, myös espanjansiruetanoihin!

Ennaltaehkäise

Lopputalvesta on hyvä tehdä jo joitain ehkäiseviä toimenpiteitä. Esim. sammal on hyvä talvehtimispesä tuholaisille, joten sammaleita kannattaa varovaisesti harjata esim. hedelmäpuiden oksilta, jotta ainakin osa tuholaisista hävitetään ennen kuin ne ehtivät heräämään talviuniltaan. Mustaherukkapensaita on myös hyvä tarkkailla, sillä äkämäpunkki viihtyy mustaherukassa ja tekee usein talvipesänsä pensaan ylimpiin silmuihin.

Vinkki! Selvästi isommat ja turvonneet silmut kannattaa siis poistaa ja hävittää kunnolla esim. polttamalla.

Tuholaisia voi torjua ennaltaehkäisevästi myös esim. istuttamalla karkotekasveja. Hyviä karkotekasveja ovat mm. pietaryrtti, samettikukka, selleri, salvia ja sipulit. Näitä kannattaa kylvää sinne tänne puutarhaan tai lähelle suojeltavia kasveja.

Vinkki! Saatavilla on myös valmiita kukkasiemen sekoituksia, joilla voidaan houkutella hyönteisiä tai karkottaa niitä. Karkottava seos on esim. Kukkiva etanaeste. Sekoitus on kylvönauhassa, joten sillä on helppo rajata esim. kasvimaan reunaa. Seos sisältää korkeita lajeja, jotka eivät ole etanoiden suosiossa karvaisuutensa tai pahan makunsa vuoksi.

Torju tehokkaasti kohteen mukaisilla tuotteilla

Aika usein kuitenkin käy niin, että ennaltaehkäisy ei pelkästään auta ja usein myös sääolosuhteet ovat liian otollisia tuholaisille. Osa kasveista myös houkuttelee tuholaisia, joten ennaltaehkäisy ainoan keinona on melkeinpä mahdotonta. Tuholaisia erityisesti houkuttelevia kasvaja ovat mm. erilaiset kaalit. Tällöin tarvitaan torjunta-aineita ja kun kyseessä on syötävät kasvit, on syytä valita luonnonmukainen torjunta-aine.  Bayer Garden luonnonmukainen Natria® Hyönteisten torjunta-aine on luonnon pyretriinistä valmistettu ja sitä voi ruiskuttaa niin kasvimaalle, marjapensaisiin, hedelmäpuihin ja koristekasveihin. Natria® Hyönteisten torjunta-aine tehoaa niin hyönteisiin kuin niiden toukkiin ja muniin.

Vinkki! On tärkeää että kasvit ruiskutetaan siten, että ne tulevat kauttaaltaan, myös lehtien alapinnalta, käsitellyiksi.

Hyvä tietääNatria-Nopea-rikkakasvien-ja-sammaleen-poistaja

Yksi tärkeistä torjuntakeinoista on pitää kasvit hyvässä kunnossa. Antamalla kasveille riittävästi ravinteita ja vettä ne kestävät tuholaisia paremmin. Muista hyvä ja säännöllinen lannoitus, riittävä kastelu ja rikkakasvien torjunta. Rikkakasvit vievät kasvilta tilaa ja ravinteita, joten älä päästä niitäkään valloilleen.

Vinkki! Bayer Garden sarjassa on myös luonnonmukainen Natria® Nopea rikkakasvien ja sammalen poistaja, jonka avulla pääset rikkakasveista luonnonmukaisesti eroon ja nopeasti – vaikuttaa jopa 3 tunnissa.

Yleistä tietoa torjunta-aineista

Torjunta-aineet olisi hyvä säilyttää kuivassa ja viileässä. Ne eivät saa päästä jäätymään. Tuotteet säilyvät oikein säilytettyinä vähintään 3 vuotta. Pakkauksista löytyy valmistuspäivämäärät. Muista käyttää torjunta-aineita turvallisesti, lue aina etiketti ja valmistustiedot ennen käyttöä.

Lisätietoja:

www.puutarhasielamaan.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ampiainen hedelmäkärpänen hyttynen hyönteinen koi muurahainen sokeritoukka tuhohyönteinen