MAINOS

Hyttysmyrskyä luvassa, uusi vieraslajiasetus – uutuuksia maailmalta

Piha

Tutkijat povaavat juhannuksen tienoille varsinaista hyttysmyrkyä. Ei hätää, lue varma hyttystentorjunta vinkki! Uusi vieraslajiasetus astui voimaan ja kuumensi tunteita. Odotellaan kuitenkin vielä rauhassa tarkempia ohjeita ennen kuin hävitetään.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hyttysmyrskyä luvassa juhannukseksi

Hyönteistutkijat kertoivat viikolla, että nyt kun kelit lämpenivät sateiden ja viileän jakson jälkeen, niin uusi sukupolvi hyttysiä kuoriutuu massoittain seuraavien parin viikon aikana – nyt liikkeellä on vasta tuo talvehtinut populaatio.

Tiesitkö muuten, että nuo talvehtineet hyttyset ovat menettäneet kyvyn ”inistä” talven aikana ja siksi nämä kesän ensimmäiset hyttyset on hiljaisia, mutta sitäkin ärhäkämpiä? Samoin tiesitkö, että vain naarashyttyset janoavat verta ja ininällään viestivät siitä lajitovereilleen. Koiraat tankkaavat itseään enempi kasvien medellä ja kirvojen mesikasteella.

Ennusteen mukaan juuri juhannusviikosta alkaen on luvassa siis oikein ”sääskipommi”. En tiedä paljonko niitä sitten on, mutta ainakin täällä meillä niitä on jo nyt ihan riittävästi, ettenkö sanoisi että ajoittain jopa liikaakin. Toki olen onnellinen kaikkien hyönteissyöjien puolesta, että niillä riittää nyt ruokaa ruokkia poikaset vantteriksi. Eniten niistä on harmia, kun iltaisin puuhastelee ja ilma on niin lämmin, että ei oikein viitsi pitää mitään ”korkeakauluksisia” päällä.

No ratkaisu on helppo ja sama mitä olen käyttänyt jo vuosia, eli puen päälle harsotakin ja -housut. Se on vähän samanlainen kuin hirvikärpästakki, mutta hiukan ”jäykempi”. Se hengittää mukavasti eikä hyttyset kiusaa. Sellaisen pikkukikan olen vielä tehnyt, että laitan puvun aina muovipussiin ja suihkautan vähän hyttyskarkoitetta sinne ja annan sen hajustua jonkin aikaan. Näin koko asu hajustuu pienelläkin määrällä karkotetta eikä jää ”aukkoja”. Samoin säilytän tätä aina tuossa muovipussissa, niin on jo valmiiksi hajustettuna.

Hyttyslyhty takaa rauhan

Minun terassi-illat saunan jälkeen ei varmaan olisi näin leppoisia ilman tuota hyttyslyhtyä. Teen aina niin, että sytytän lyhdyn kynttilän kun menen saunaan ja kun tulen vartinpäästä vilvoittelemaan, niin sillä aikaa se on häätänyt hyttyset pois. Annan sen palaa niin kauan kun vilvoittelen ja sitten sammutan sen, näin se kestää monen monta iltaa samalla kynttilällä ja ”tyynyllä”. Olen muuten huomannut, että samalla se tekee sen, että hyttysiä ei ole oven takana vaanimassa sisälle pääsyä, eli yötkin saa nukkua rauhassa.

Ja on minulla tuo lyhty mukana tuolla ”työmaillakin” eli niin kasvihuoneella, hallilla ja jopa kukkapenkkien reunalla, jos siellä enempi illalla puuhastelen. Tuohan toimii hyvin missä vain, jos vain ei tuule liikaa. Tosin silloin ei hyttysiä ole muutenkaan liikkeellä.

Tuoksuttoman, mutta tehokkaan hyttyslyhdyn jos haluat, niin niitä löytyy täältä ja täydennyspakkauksia löytyy täältä

ps. lyhty on mahdottoman nätti ja kätevä myös ihan perinteisenä kynttilälyhtynä eli minulla palaa siellä usein tuikku ihan vaan tunnelman takia.

Uusi vieraslajiasetus – oiotaan väärinkäsityksiä

Uusi Vieraslajiasetus tuli voimaan 1.6.2019. Siinä ehkä eniten hämmennystä aiheutti suorastaan väärän tiedon uutisointi. Alkuviikosta pohdittiin tuota asiaa sitten Luodon Leenan kanssa useaan otteeseen ja seurattiin, kun uutisointi sai vain hullumpia piirteitä. Siellä oltiin jo laittamassa lupiinia tien varsilla sietäviä linnaan ja hävittämässä kaikki ruusut, aina juhannusruusuja myöden. Koko uutisointi meni ihan mahdottomaksi ja yliampuvaksi, etenkin tuon kurtturuusun osalta. Toki myös lupiini sai osansa. No sain onneksi puhuttua Leenan tekemään selkeän ja helppotajuise, hyvillä kuvilla varustetun tunnistusjulkaisun.

Minä lupasin auttaa julkaisemalla sen kotisivuillani.

Tämän selkeän ja helpon ”Näin tunnistat kurtturuusun” -oppaan löydät siis täältä

Ja jos saan pyytää, niin jaathan tätä linkkiä myös ystävillesi! Ettei suotta kukaan mene tuhoamaan omia ruusujaan, sillä kaikki jalosteet ym. on jatkossakin täysin laillisia kasvattaa ja lisätä, ainoastaan tämä kurtturuusu on siis vieraslajilistalla.

Ps. Linkkiä voit jakaa, mutta muuten jos materiaalia haluat käyttää, niin olethan yhteydessä Leenaan ennen sitä. Kiitos!

Ja kiitos meidän kaikkien puolesta vielä kerran hyvästä yhteistyöstä Leenalle ja Heikille. 

Odotellaan hävittämisen suhteen rauhassa

Tuo vieraslajiasetus taisi nyt yllättää vähän kaikki, sillä mitään selkeitä ohjeistuksia ei ole valtioneuvostolta tullut näiden vieraslajikkeiden hävittämisen suhteen käytännössä. Eli ei nyt panikoida vaan odotellaan ja toimitaan fiksusti niin kuin tähänkin asti näiden vieraslajikkeiden kanssa. Minä lupaan pitää sinut ajantasalla sitä mukaa jos ja kun asiat etenee ja uutta tietoa tulee.

Vieraslajeihin sekä eroon ”haitallisten vieraslajien” ja ”vieraslajien” suhteen on toki hyvä tutustua jo ihan mielenkiinnosta ja yleissivistyksen takia. Aiheeseen liittyviä kuvia, esittelyjä ja ohjeita kasveista ja eläimistä löydät kootusti täältä.

Hiukan noihinkin liittyen, niin koivutislettä on taas varastossa ja saatavilla täältä.   

Kesäkukista ja niiden ominaisuuksista

Paula kävi jokunen viikko sitten täällä ja samalla kun parannettiin maailmaa muutenkin, niin puhuttiin paljon myös kesäkukista ja uusien lajikkeiden ominaisuuksia. Juttuahan riitti vaikka kirjan edestä, mutta Paula taitavana ja ammattitaitoisena tiivisti asiat paperille ja koko juttu löytyy nyt täältä

Kyllä on taas saanut huomata, miten erityinen etu on tuntea ja tehdä yhteistyötä taitavien ja ”jalat maassa” olevien ammattilaisten kanssa. Saadaan oikeaa ja selkeää tietoa meidän kaikkien iloksi ja hyödyksi. Kiitos siis vielä kerran Leena, Heikki, Paula, Simo, Timo ja monet muut!

Kelit hämää, vieläkään ei olla myöhässä

Hiukan nämä helteiset kelit ja luonnossa tapahtuva kiivas kasvurytmi taitaa hämätä myös meitä puutarhureita ja tulee tunne, että ollaanko jo istuttamisten suhteessa auttamattomasti myöhässä. No ei oikeasti olla, jos nyt vaikka muistetaan näitä vahoja viisauksia, että kesäkukat uskaltaa istuttaa ulos turvallisesti vasta kesäkuun 15. päivän jälkeen ja perunaakin alettiin istuttamaan perinteisesti Perttulin (6.6) päivänä. Eli ei olla myöhässä, joten turha paniikki ja ahistus pois. Kesä on vasta aluillaan.

Helteet loppuivat ukkosten kera – suojaa tarpeen mukaan

Kovimmat helteet loppuivat toistaiseksi paikoin kovienkin ukkoskuurojen kera. Ukkoskuurot voi tosiaan olla kovia ja mahdollisesti rakeiden sävyttämiä. Eli jos vähänkin on sellaista uhkaa ilmassa, niin ainakin minä nostan ruukkukukat ja amppelit suojaan, ettei ne suotta hakkaannu rikki. Etenkin nuo rakeet saavat helposti pahaakin tuhoa aikaan, mutta kyllä kova sade ja tuulikin helposti riepottelee alkukesän kasveja pahasti.

Kaveri laittoi Hollannista eilen pari kuvaa siitä, kun siellä helteet purkautui raekuuroin alkuviikosta. Kuvista näkyy hyvin, että rakeet hakkasivat jopa tulppaanipellolla reikiä kasvustoon, puhumattakaan hennommista kasveista. Eli suojaaminen kannattaa kyllä tehdä, jos se vain suinkin on mahdollista.

Maailman uutuudet julki

Tällä viikolla menen itse Hollantiin, en niinkään katsomaan raekuurojen tuhoja, vaan tutustumaan ensi kauden uutuuksiin. Siellä on vuotuinen ammattitapaaminen jalostajien kanssa, joita saapuu sinne ympäri maailman. Kaikkea en voi paljastaa, mutta ainakin tunnelmia ja varmaan vähän voin raottaa tulevista uutuuksista, jotka tulee valikoimiin 2020–2021. Osa on varmasti lajikkeita, joiden kuvia ja tietoja ei saa julkaista ennen ensi kevään kuvastoa, mutta eiköhän nyt kumminkin jotain maistiaisia voi esitellä.

On se aina niin hienoa tavata kollegoita ja ihastella heidän saavutuksiaan. Ja ihan vain parannella maailmaa ja vaihtaa kokemuksia ja pohtia puutarhamaailman menoa. Lisäksi olen kuullut, että saan tutustua pariin uuteenkin jalostajaan, joilta saadaan taas jotain sellaisia kasveja ja lajikkeita, joita ei kenellekään ole aiemmin Suomessa ollut. Jännä nähdä mitä sieltä paljastuu! Se kumminkin on varmaa, että sinä olet ensimmäisten joukossa niistä kuulemassa, viimeistään ennen ensi kasvukautta.

Mansikkatornin päivitys

Ensimmäinen kuva on otettu, kun mansikat (Furore) on istutettu 14.5., eli kolmisen viikkoa sitten. Tämä toinen kuva viikko sitten. Aika mukavasti kasvaa ja kohta on ensimmäiset raakileet jo kypsymässä! On tuo uskomattoman hyvä ja nopea lajike, marjoen mausta puhumattakaan. Seuraamme tornin kasvua pitkin kesää!

Kukoistavin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyttynen hyttyslyhty hyttysten karkoitus hyttysten torjunta Juha Toikka kesäkukat kesäkukka Kodin Kukat


Lisää samasta aiheesta