Hyvä postilaatikko toimii ja on turvallinen

Piha
Kunnon postilaatikossa on otettu huomioon sekä postin vastaanottajan että postinjakajan toiveet.

Postilaatikko on talon käyntikortti. Rempallaan oleva postilaatikko ei anna hyvää kuvaa asunnon omistajasta. Kunnollinen postilaatikko ja sen oikea sijoitus helpottaa sekä postilaatikon käyttöä että parantaa turvallisuutta. Yhä enemmän ja enemmän siirrytään lukittaviin postilaatikoihin, joista pitkäkyntiset eivät pääse vohkimaan postia.

Lukitse tarvittaessa

Hyvä postilaatikko on helppokäyttöinen, kestävä ja turvallinen. Lisäksi se pitää postin kuivana koiranilmallakin. Laatikon pitää olla helppokäyttöinen sekä jakajan että postin noutajan kannalta. Kun katselee rautakaupan postilaatikkovalikoimaa, postilaatikon todelliset käyttöolosuhteet helposti unohtuvat. Esimerkiksi säänkestävyys tarkoittaa muutakin kuin sateenpitävyyttä. Laatikon pitää kestää myös pakkasta ja usein myös lumiauran sinkoamia jäisiä lumipaakkuja.

Perinteinen päältä avattava postilaatikko on helppokäyttöisin sekä jakajan että noutajan kannalta, etenkin jos laatikossa ei ole välikantta. Tällainen usein puusta tai levystä tehty postilaatikko on riittävän kokoinen ja sen kansi niin raskas, että sitä ei kovakaan tuuli heiluttele.
Muovisten postilaatikoiden kansi on usein niin kevyt, että se ei pysy suljettuna kovassa tuulessa. Siksi monet ovat lisänneet kanteen pienen painon. Monessa muovilaatikossa on turvallisuuden takia riippulukolla lukittava välikansi, jossa on kapea luukku postia varten. Turvallisuus paranee, mutta käyttö hankaloituu, sillä lukon avaamiseen tarvitaan kaksi kättä. Jos lukkoa ei käytä, välikansi kannattaa poistaa. Muoviset laatikot ovat halpoja, halvimmat maksavat kympin.

Nykyään yleisimpiä ovat teräspellistä tehdyt lukittavat laatikot, joihin posti sujautetaan pienestä luukusta. Normaalikoon lisäksi on tarjolla myös kookkaampia malleja, joihin mahtuu koko viikon posti- ja mainosnippu. Lukot on asennettu kiinteästi ja ne ovat yhtä helppokäyttöisiä kuin ovien lukot. Lukon voi sarjoittaa niin, että sen saa auki kotioven avaimella.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jakajan kannalta hyvä laatikko on sellainen, jota voi käyttää yhdellä kädellä. Luukullinenkin postilaatikko voi olla jakajan kannalta helppokäyttöinen, jos luukku kääntyy sisään. Tällaisessa ratkaisussa on huolehdittava siitä, ettei laatikkoon pääse sadevettä.

Harkitse paikka tarkoin

Postilaatikkoa ei saa sijoittaa mihin sattuu. Viestintäministeriö on tehnyt postinjakelun järjestelyistä ohjeet ja suositukset, joissa käsitellään myös laatikon sijoittelua. Pientalojakelusta taajamassa ja haja-asutusalueilla on erikseen ohjeet.

Taajamassa pientalon postilaatikko pyritään sijoittamaan tontin kulkuliittymään. Jollei laatikolle ole sopivaa paikkaa oman kulkuväylän yhteydessä, sen voi sijoittaa myös toisen maalle tai vaikkapa naapurin aitaan, ellei se aiheuta naapurille kohtuutonta haittaa. Ennen sijoitusta on toki kuultava naapuria asiasta.

Joissain tilanteissa ei ole järkevää sijoittaa laatikkoa tontin kulkuliittymään, vaan se on sijoitettava esimerkiksi laatikkoryhmään jonkin matkan päähän. Ohjeiden mukaan etäisyys tontin kulkuväylästä laatikkoon saa kuitenkin olla enintään 50 metriä yhteen suuntaan.
Taajamassa laatikot pitää yleensä sijoittaa niin, ettei asukas joudu ylittämään ajoväylää. Lisäksi laatikolle pitää pystyä ajamaan ajoneuvoilla.
Omakotialueella pätevät melkein samat ohjeet, mutta jos ajoväylän liikenne on olematon tai erittäin vähäinen, voidaan vastakkaistenkin tonttien laatikot koota laatikkoryhmäksi.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Haja-asutusalueella on sallittua jättää posti muutaman sadan metrin päähän asunnosta. Asunnolla tarkoitetaan kiinteistön varsinaista asuinrakennusta, ja etäisyys asunnosta saisi yleensä olla enintään 500 metriä.

Haja-asutusalueella laatikko pitäisi sijoittaa mieluiten yksityisen eikä yleisen tien varteen. Yleisen tien varrella laatikko pitää pyrkiä sijoittamaan levennykselle tai linja-autopysäkille. Laatikon sijoittaminen yleisen tien varteen edellyttää Tiehallinnon kirjallista lupaa.

Haja-asutusalueilla yksittäisten laatikoiden tai postilaatikkoryhmien välisen etäisyyden pitäisi olla vähintään 200 metriä. Postilaatikon voi saada lähemmäksi asuntoaan, jos asukas on liikuntaesteinen tai vähintään 75-vuotias. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laatikon saa oman tontin ajo- tai kulkuliittymän kohdalle.

Nimi ja osoite selvästi

Posti ei tule perille, ellei laatikossa ole vastaanottajien nimiä ja osoitetta. Posti jaetaan pääsääntöisesti osoitteen mukaan eikä vastaanottajan nimen mukaan. Siksi laatikkoon pitää merkitä selvästi osoitenumero, mieluiten koko lähiosoite. Osoitteen lisäksi laatikossa pitää myös olla sukunimi tai sukunimet, eikä haittaa ole etunimistäkään. Hyvä tapa on merkitä sukunimi laatikon ulkopuolelle ja etunimet vaikkapa kannen sisäpuolelle. Tiedot postilaatikkoon voi kirjoittaa kynällä tai tulostaa tulostimella ja laittaa kosteudenpitävästi vaikkapa tarramuoviin. Kaiverrettu osoitekilpi on tyylikkäin ratkaisu. Kilven saa postilaatikon myyjän kautta tai esimerkiksi pikasuutarista. Myös internetissä on kilpimyyjien sivuja, joita voi hakea esimerkiksi haulla ”postilaatikon kilpi”. Osoitenumeroita saa ostaa tarrana esimerkiksi rautakaupasta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU