MAINOS

Löydä hyvä tyyny ja hoida sitä oikein

Sisustus

Omaan nukkumisasentoon sopiva tyyny minimoi huonon yöunen. Lue vinkit ja tyynyhoito-ohjeet!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pimenevä syksy on vuodenajoista väsyttävin, ja moni meistä huomaa unen tarpeen lisääntyvän. Uupuneen olon ja tummat silmänaluset voi minimoida varmistamalla, että pään alla on hyväkuntoinen, oikein huollettu ja omaan nukkumisasentoon parhaiten sopiva tyyny.

Talvella vuode alkaa tuntua kodin parhaalta paikalta. Virkistävimmän unen saavuttaa hyvällä tyynyllä, joten nyt on aika huomioida päänalusen tilanne.
– Tarkista, lepäätkö öisin hyvin pään asentoa tukevalla tyynyllä vai lituskaksi kuluneella mytyllä. Valikoimaa eri materiaaleineen ja täytteineen riittää – suomalaisten tämän hetken suosikki on monen nukkumisasentoon sopiva kuitutyyny, Riikka Leskinen JYSK:stä kertoo.

Näin löytyy oikea tyyny

Luonnontäyte, kuitutäyte vai kerroksittain rakennettu erikoismuotoiltu täyte? Ei ihme, että kaupassa menee helposti pää pyörälle. Laadukkaiden tyynyjen hintahaarukka on laaja, muutamasta kympistä aina sataan euroon. Pään asennon ja ruumiin lämmön mukaan muotoutuva kallis erikoismalli ei kuitenkaan välttämättä ole automaattisesti se paras vaihtoehto.

Hoida tyynyä säännöllisesti

Hoida tyynyä säännöllisellä tuuletuksella ja pesulla. Kuva: Jysk

Kaupassa kannattaa miettiä ennen kaikkea omaa nukkumisasentoaan.

  • Selällään nukkuja saa varmasti helpotusta aamun niskajumeihin painamalla yöksi päänsä ergonomisesti muotoiltuun erikoistyynyyn.
  • Kyljellään yönsä viettävä pääsee mukavasti untenmaille sekä muotoillun tyynyn että kuitutäytteisen perusmallin avulla.
  • Vatsallaan nukkujalle muotoiltu vaihtoehto ei sovi, vaan on parempi valita matala tyyny, jonka alle voi helposti sujauttaa kädet.

Tyynyn hoito on tärkeää

  • Tärkein hoitorutiineista on säännöllinen tuuletus, joka raikastaa pieluksen ja kuivattaa päästä yön aikana kuituihin kerääntyneen kosteuden.
  • Talven edetessä miinusasteiden puolelle on tyyny hyvä viedä muiden petivaatteiden mukana säännöllisesti tuulettumaan pakkaseen. Näin vuoteessa viihtyvät pölypunkit saavat kyytiä lämpötilan laskiessa alle 15 pakkasasteen.
  • Jos pakkasta ei ole, täytyy kutsumattomia petivieraita ja likaa vastaan taistella kuumalla vedellä. Päänalunen on muutenkin hyvä pestä vähintään puolen vuoden välein.
  • Tyynyn voi hyvin pestä pesukoneessa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että pesuun riittää hieman pienempi määrä pesuainetta.
  • Rumpukuivaus tekee täytteen koostumuksesta kuohkean, ja myös tasokuivaus on oiva vaihtoehto.
  • Muista myös antaa tyynyn kuivua täysin, jotta sen kuituihin ei jää muhimaan kosteutta.

Päänalunen on tullut tiensä päähään silloin, kun sen muoto on litistynyt, eikä edes kunnon pöyhiminen palauta sitä. Tällöin tyyny on syytä laittaa hyvien yöunien varmistamiseksi suosiolla vaihtoon.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

makuuhuone tyyny tyynyn hoito tyynyn valinta vuodevaatteet