Identiteettivarkaus voi tapahtua kenelle tahansa – suojaa tietosi näin

Talo

Identiteettivarkauden uhriksi voi joutua siitä huolimatta, että pitää omista henkilötiedoistaan tarkasti huolta. Tämä kävi toteen tuhansille suomalaisille terveyspalveluja tarjoavan yrityksen tietomurron yhteydessä. Varkaudelta voi suojautua identiteettivakuutuksella, joka ennaltaehkäisee identiteettivarkauksia ja tuo turvaa.

Identiteettivarkaudet ja etenkin niiden yritykset ovat lisääntyneet Suomessa ja maailmalla merkittävästi viime vuosien aikana. Kuluneen vuoden aikana yli puoli miljoonaa suomalaista joutui identiteettivarkausyrityksen kohteeksi ja 45 000 suomalaista identiteettivarkauden uhriksi.

Identiteettivarkauden kohteeksi voi joutua kuka tahansa yksityishenkilö tai yritys, vaikka kuinka varjelisi omia tietojaan. Rikolliset saavat haltuunsa ihmisten henkilötietoja tekemällä tai hyödyntämällä tietomurtoja, mutta tietoja joutuu vääriin käsiin myös sosiaalisen median tai sähköpostitilien kautta.

Tyypillisesti identiteettivarkaus tulee ilmi vasta siinä vaiheessa, kun uhrin henkilötietoja on jo käytetty väärin ja uhri saa esimerkiksi ensimmäisen laskun ostoksesta, jota ei ole tehnyt. 

– Useimmiten identiteettivarkauden uhriksi joutunut ei tiedä, miten rikollinen on saanut henkilötiedot käsiinsä, mitä kaikkea voi vielä tapahtua ja miten väärinkäytökset saa loppumaan. Pahimmillaan identiteettivarkaus voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja usean vuoden selvitystyöhön, sanoo toimitusjohtaja Niclas Fagerlund mySafety Oy:stä, joka tarjoaa turvaa verkossa tapahtuvia rikoksia vastaan.

– Identiteetin menettäminen aiheuttaa uhrille valtavasti huolta ja ahdistusta. Tuomitsemme ankarasti identiteettivarkauksia tekevät rikolliset. Sitoudumme auttamaan asiakkaitamme parhaamme mukaan, Fagerlund kertoo.

↑Vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn raportin mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista joutui edellisvuonna identiteettivarkausyrityksen kohteeksi ja 45 000 suomalaista identiteettivarkauden uhriksi.

Identiteettivakuutus ennaltaehkäisee ja tuo turvaa

Kaikista tärkeintä on suojata henkilötiedot niin hyvin kuin mahdollista.

– Henkilötietoja ovat nimen ja syntymäajan lisäksi myös koti- ja sähköpostiosoite sekä puhelinnumero. Varmista, että sinulla on lukollinen postilaatikko ja käytä vahvoja salasanoja ja aina eri salasanoja eri palveluissa, Fagerlund ohjeistaa.

Lisäksi identiteettivarkaudelta voi suojautua vakuutuksella. MySafety lupaa tarjota Suomen kattavimman identiteettivakuutuksen, joka sisältää paitsi tavallisen vakuutus- ja korvausosion myös ennaltaehkäisevän monitorointipalvelun sekä käytännön avun ja tuen, mikäli identiteettivarkaus kaikesta huolimatta osuisi omalle kohdalle.

– Palvelulupauksemme mukaan asiakasta ei jätetä pulaan. Autamme ja neuvomme kädestä pitäen ensin rikosilmoituksen tekemisessä ja tämän jälkeen niissä lukuisissa toimenpiteissä, kuten omaehtoisen luottokiellon ja muuttosuojauksen asettamisessa, joita kannattaa harkita ja tehdä itsensä suojaamiseksi, Fagerlund kertoo.

– Jos rikollinen on ostanut tavaroita tai palveluita anastetuilla henkilötiedoilla, autamme myös kiistämään virheelliset laskut jokaiselle yritykselle erikseen.

Monitorointi hälyttää henkilötietojen vuodosta heti

MySafetyn Identiteettivakuutukseen kuuluva monitorointipalvelu valvoo asiakkaan henkilötunnusta ja sähköpostiosoitteita ja hälyttää heti, jos se havaitsee näiden vuotaneen. Vakuutuspalvelun vahingonkorvausosio korvaa taloudellisia menetyksiä jopa 20 000 euroon asti.

Entä voiko identiteettivakuutuksen ottaa vaikka henkilötiedot olisivat jo levinneet nettiin?

– Kyllä voi. MySafetyn Identiteettivakuutuksen voi ottaa, vaikka tiedot olisivat jo vuotaneet nettiin esimerkiksi tietomurron yhteydessä. Vakuutus pitää kuitenkin ottaa ennen kuin tietoja ehditään käyttää väärin, Fagerlund totetaa.

Hyödynnä mySafetyn Identiteettivakuutuksen kampanjahinta 7,90 €/kk (norm. 9,90 €/kk).

↑Identiteettivarkauden uhriksi voi joutua kuka tahansa, mutta identiteettivakuutus tuo turvaa ja ennaltaehkäisee rikosta. Jos tiedot ovat jo vuotaneet nettiin, kannattaa olla ripeästi yhteydessä pankkiin ja luottokorttiyhtiöön sekä tehdä omaehtoinen luottokielto.

Ovatko tietosi vuotaneet nettiin? Muista tehdä nämä kuusi asiaa:

  1. Tee omaehtoinen luottokielto. Se vaikeuttaa huomattavasti lainan myöntämistä henkilötiedoille, jotka ovat luottokiellon kohteena.
  1. Oikaise tietosi, jos niitä on muutettu, ja tee osoitteenmuutoskielto. Varmista Digi- ja väestötietovirastolta, Postilta ja muista paikoissa, jonne identiteettivaras olisi voinut muuttaa tietojasi, että tietojasi ei ole muutettu ja ne ovat oikein.
  1. Ota yhteys pankkiin ja luottokorttiyhtiöön, mikäli maksukorttiesi tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin.
  1. Tee rikosilmoitus poliisille. Säilytä kaikki tapaukseen liittyvät asiakirjat ja kerää todisteita, esimerkiksi tilitiedot ja tilausvahvistukset.
  2. Ota yhteyttä petoksen kohteena oleviin yrityksiin ja tee reklamaatiot, mikäli tiedoillasi on tilattu jotain.
  1. Pidä kirjaa kaikista toimistasi identiteettivarkauden selvittelyssä. Kirjoita ylös, mihin olet ottanut yhteyttä ja kenen kanssa olet puhunut. Tallenna mahdolliset sähköpostiviestisi. Kirjanpitosi auttaa, jos rikoksen selvittely kestää kauan tai henkilötietojasi käytetään väärin uudestaan, jopa vuosien kuluttua.

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

henkilötiedot henkilötietojen vuoto henkilötietovarkaus identiteettivakuutus identiteettivarkaudet identiteettivarkaus mySafety nettirikos omaehtoinen luottokielto tietovuoto

Julkaisuun liitetty yritys

https://www.mysafety.fi/

MySafety on paikallisesti palveleva ihmisen ja yrityksen turva verkon rikoksia vastaan. Se tarjoaa Suomen kattavimmat vakuutuspalvelut verkossa tapahtuvien rikosten ennaltaehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen. Toimipisteet sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja Kuopiossa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999. Suomessa mySafety on toiminut vuodesta 2008. 

Lue lisää: mySafety Oy