MAINOS

Ihmeitä led-kasvivalolla, leikkaa amaryllis oikein – malta joulukuusen kaadon kanssa

Piha

Mikäli amaryllis tahtoo venähtää, leikkaa se ja laita maljakkoon - lue miten. Tiesitkö, että myös suositut vaha-amaryllikset voi istuttaa uudelleen? Puutarhalla tuoksuva joulun ihme kasvilampun alla!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Puutarhurin tämän vuoden jouluyllätyksestä vastasi jo nyt kukkimaan innostunut miniappelsiinipuu. Sen ihanan tuoksuiset kukat toivat tuulahduksen keväästä ja hyvän mielen pirttiin. On se kyllä uskomattoman hyvä tuo kasvilamppu – se tuo auringon kasveille ja ilon kasvattajalle!

Onnistuuko vaha-amaryllisten uudelleen kasvatus?

Onnistuuhan se. Ne ovat ihan tavallisia amarylliksiä, joihin vain lajikkeet on valittu niin että ne toimivat vahauksen kanssa.

Eli kukinnan jälkeen rapsutellaan vaha pois (etenkin juurien luota), ja tietysti se metallinen tukirengas otetaan pois. Vahan ideahan on vain antaa suojaa sipulin haihduttamiselle ja pitää muutenkin sipuli hienona ja koristeellisena. Sitten istutetaan ja hoidetaan normaalin amarylliksen tapaan. 

  • Kukinnan jälkeen kukat ja kukkavarret pois – lehdet jätetään. Lehtien merkitys jatkokasvatuksessa on erittäin tärkeä. Niillä sipuli saa yhteytettyä auringosta (tai kasvivalosta) voimaa sipulin uudelleen kasvattamiseen. Lehtiä saa olla niin paljon kuin vain mahdollista aina syksyyn asti.
  • Rapsuta vahat pois, etenkin juurien luota ja muualtakin mistä se hyvin irtoaa.
  • Laita sipulin juuret veteen likoamaan yöksi, näin ne heräävät paremmin kasvuun.
  • Istuta ja hoida normaalisti koko kevään ja kesä ajan – ihan niin kuin muitakin amarylliksiä.

Näin leikkaat amarylliksen turvallisesti – muista kuminauha

Jos amarylliksesi on venynyt pitkäksi ja uhkaa kaataa ruukun, niin se on kätevä leikata maljakkoon kukkimaan. Siinä on pari niksiä, jolla se onnistuu ja kestää pitkään.

Ennen kuin leikkaat, niin laita ohut paperi suojaamaan muita kukkavarsia ja lehtiä. Näin putki on helppo ja turvallinen leikata poikki.

Ja ennen maljakkoon laittoa on hyvä laittaa kuminauha tuohon tyvelle. Amarylliksen varsi kun on sellainen, että sen ollessa vedessä se lähtee kiertymään auki. Ja jos se kiertyy liikaa, niin sen veden saannissa tulee ongelmia. Tuolla kuminauhakikalla se ei sitä tee.

Malta joulukuusen kaadon kanssa vielä

Ja niin kuin viime viikolla jo oli puhettakin, niin nyt vain katsellaan sopivia kuusiehdokkaita ja vasta 15. päivän jälkeen ruvetaan suunnittelemaan kaatoa. Näin saadaan hyvä ja neulaset kiinni pitävä kuusi. Tästä ensi viikolla lisää ja tarkempia niksejä!

Polvi-istuimet viedään käsistä

Jos olet tuollaista polvi-istuinta pohtinut, niin niitä on jäljellä enää yksi lavallinen ja uudesta erästä ei ole tietoa. Teetätin tuon tuolin ja työkalut erikseen, ja niidenkin toimitus kesti melkein vuoden, niin uudesta erästä en osaa sanoa, että tuleeko vai ei. Oli nimittäin aikamoinen ”jumppa” tuo erä, kun halusin tietynlaiset työkalut ja tuolin materiaalin. Eli jos olet ajatellut tuollaisen hankkia, niin aika pian kannattaa varata.

Polvi-istuin nyt tarjoushintaan 29,90 €, sis. työkalusetin (ovh. 35,50)

Joulunodotus terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amarylliksen hoito amarylliksen istutus amaryllis joulukuusen kaato joulukuusi Juha Toikka kasvilamppu kasvivalo


Lisää samasta aiheesta