Ikkunanpesu voi hirvittää – kokeile näillä vinkeillä

Talo
Tämä on juuri se ihana ja viheliäinen vuodenaika, kun ne paljastuvat: kaikki liat, läikät ja juovat ikkunoissa. Mutta ikkunanpesu on niin mahdottoman vaikeaa – vai onko?

Ikkunat pestään yleensä kerran vuodessa. Jos asuu keskellä kaupunkia, jossa on paljon pakokaasuja, tai muuten likaavalla alueella, mikään ei estä pesemästä ikkunoita kahdesti vuodessa.

Ikkunanpesuun ei tarvita mitään erityisvälineitä, vaan ihan tavallinen siivousliina ja sanko. Voi toki myös käyttää ikkunanpesintä, jos sellainen on.

Pesun jälkeen lasi kuivataan ikkunalastalla ja viimeistely tehdään säämiskällä tai sanomalehtipaperilla.

Lämpimän veden ja astianpesuaineen seos puhdistaa ikkunat, ja vain muutama tippa astianpesuainetta riittää – näin välttyy huuhtelemasta ikkunaa pesun jälkeen. Yhtä hyvin voi käyttää valmista ikkunanpesuainetta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jotkut luottavat ikkunanpesussa myös etikkaan, joka kirkastaa laseja. Sitä voi lisätä pesu- tai huuhteluveteen ruokalusikallisen tai kaksi.

Mikä onkaan paras tekniikka?

Aloita pesu karmeista, jotta niistä ei valu likaa pestyille ikkunoille. Irtopöly lähtee parhaiten imuroimalla tai pyyhkimällä kostealla liinalla. Samalla putsataan ikkunalaudat. Myös sälekaihtimet voi imuroida.

Kastele liina ämpärissä, puristele ylimääräinen pesuvesi pois ja kostuta ikkunalasi melko kosteaksi.

Pese ulkolasit tai todella likaiset ikkunat pari kertaa ennen kuivausta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vaihda pesuvettä riittävän usein, jotta lika ei siirry ikkunasta toiseen.

 

↑Ikkuna pestään kostealla liinalla, jossa on ripaus pesuainetta.

Tärkein vaihe: kuivaus raidattomaksi

Pese ikkunat sillä hetkellä, kun aurinko ei paista niihin suoraan, sillä aurinko kuivattaa lasipinnan kesken pesun jättäen lasiin jälkiä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kuivaamistekniikka on tärkeä, jotta lasista tulee kirkas: Vedä tasaisia yhdensuuntaisia vetoja vakaa- tai pystysuunnassa kuivaimella, jonka pyyhit liinaan jokaisen vedon jälkeen.

Aloita uusi veto hiukan edellisen vedon päältä, ja vältä painamasta kuivainta ikkunaa vasten liian lujaa. Ole nopea, jotta ikkuna ei ehdi kuivua.

Muista sulkea ikkunat kunnolla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

↑Kuivauksessa käytetään lastaa, joka pyykäistään kuivaksi joka vedon jälkeen.

Entä jos…

Vettä roiskuu ympäri lattioita ja huonekaluja

Ikkunoiden peseminen alkaa lattian suojauksella ja huonekalujen sekä muiden esineiden siirtämisellä pois pesualueelta. Samalla pesijälle aukeaa tilaa työskennellä.

Kun peset, levitä lattialle pyyhe keräämään tippuva vesi ja pesuaine. Pyyhe auttaa etenkin silloin, kun pesee sisäänpäin aukeavia ikkunoita.

Kodissani on liikaa pestäviä ikkunoita

Likaa kertyy eniten ulommaisiin ikkunalaseihin, joten usein riittää vain niiden pesu.

Kodin ikkunoita voi pesä myös esimerkiksi yhden tai kaksi päivässä, eli koko isoa urakkaa ei tarvitse tehdä kerralla.

Näpit jäätyvät

Jos on kylmä, ikkunanpesu voi olla kalseaa puuhaa. Tarkkaile säätiloja ja valitse mukavan lämmin mutta ei kovin aurinkoinen päivä.

Keväällä ikkunat pestään yleensä siksi, että matalalta paistavat auringonsäteet eivät tunne armoa vaan paljastavat kaikki liat. Syksyllä ikkunaan on ehtinyt jo kertyä siitepölyjä ja muuta ilmassa leijailevaa likaa. Kevät ja syksy ovat myös monesti mukavan leutoa aikaa.

Käytä napakoita työhansikkaita, niin sormet pysyvät lämpiminä.

 

Katso Marttojen ikkunanpesuvideo: 

Lähteet: martat.fi, kotiliesi.fi, kodinkuvalehti.fi

Kuvat: Pexels.com