MAINOS

Ikkunaremontti lisää asumismukavuutta

Talo

Jos kuluneita puupokia ei saa enää maalaamallakaan kuntoon, verhot heiluvat vedon takia ja ikkunoiden peseminen on hankalaa, on aika vaihtaa ikkunat uusiin. Nykyaikainen ikkunaremontti tehdään päivässä.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Ulkonäkö ja toimivuus ratkaisevat, ei niinkään raha – ainakaan silloin, kun on kyse ikkunaremontista.

– Vaikka energiansäästö onkin merkittävä syy ikkunoiden uusimiseen, se harvemmin on ensisijainen peruste, minkä takia ikkunaremonttia lähdetään tekemään. Edelle menevät muun muassa ulkonäköseikat ja ikkunoiden helppohoitoisuus. Ikkunasaneerauksen myötä koko talo uudistuu ja ikään kuin pesee kasvonsa, Markku Koskelo Lämpöluxilta toteaa.

Nykypäivän ikkunaremonteissa erityisesti 1960- ja 1970-luvuilla suositut tummat tai puunväriset ikkunanpuitteet päivitetään yleensä valkoisiin, mutta muuten ikkunoiden tyyliä ei usein haluta muuttaa, eivätkä kaavamääräykset aina sitä sallisikaan.

1990-luvun alkupuolelle asti ikkunoiden ulkopuitteet olivat puuta, joka vaatii säännöllistä huoltoa. Vanhat puitteet ovat voineet rapistua niin pahasti, etteivät huoltotoimenpiteetkään enää auta. Ikkunaremontin myötä voi huoltomaalauksille heittää hyvästit, sillä nykyaikaiset ulkopuitteet ovat vuosikymmeniä kestävää lahoamatonta alumiinia. Sisäpuitteet ja -karmit valmistetaan puiden oksattomista kohdista, joten pihkaongelmia tai oksakohtien kellastumista ei tarvitse murehtia.

Helppohoitoisuuteen liittyy myös ikkunoiden käytettävyys ja pesemisen helppous. Vanhoissa ikkunoissa on kuusi pestävää pintaa, kun taas uusissa ikkunoissa niitä on vain neljä. Vanhojen ikkunoiden pesua hankaloittaa myös se, ettei ikkunoita tahdo saada helposti auki ja hapertuneet tiivisteet rapisevat pois. Myös lasit voivat olla sameita eikä niitä saa kirkkaaksi pesemälläkään.

Energialasku pienenee

Ikkunoiden uusimisen myötä vedontunne vähenee ja talon äänieristys paranee. Modernien ikkunoiden sisäpuolen lämpölasielementti sisältää vaaratonta argonkaasua, joka on raskaampaa kuin ilma, joten se eristää lämpöä ja ääntä paremmin kuin vanhat ikkunat. Argonkaasulaseissa on sekin hyvä puoli, etteivät ne sameudu kuten vanhat ikkunat. – Lisäksi nykyaikaiset selektiivipintaiset lasit heijastavat sisältä tulevaa lämpöä takaisin sisälle. Ulkoa tuleva lämpö kuitenkin pääsee sisälle. Sisätilat pysyvät mukavan lämpiminä: talvella lämpö ei karkaa harakoille. Samoin ikkunan lähellä usein tuntuva vedontunne vähenee, koska ikkunan pintalämpötila on korkeampi kuin tavallisella lasilla, Koskelo kertoo. 

Koskelon mukaan modernien ikkunoiden avulla noin 80 % lämpöhävikistä pystytään palauttamaan takaisin sisälle. Lämmöneristyksen kannalta ikkunat ovat talon heikoimpia lenkkejä, joten ikkunoiden ja ovien vaihto on usein nopein ja edullisin tapa parantaa iäkkään talon energiatehokkuutta. 

– Kyllähän uusien ikkunoiden vaihto näkyy energia-laskussa. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että kun yli 30-vuotiaat ikkunat vaihdetaan uusiin, sisälämpötila nousee muutaman asteen, Koskelo kiteyttää.

Ikkunaremontin hintahaarukka

Asukas suunnittelee yhdessä asiantuntijan kanssa toimivimman ratkaisun juuri omaan kotiin. Ikkunoiden valintaan vaikuttavat asukkaan toiveiden lisäksi talon tyyli, kaavarajoitukset ja talon rakenteet. Esimerkiksi vanhaa rintamamiestaloa remontoitaessa on huolehdittava siitä, että taloon tulee ikkunaremontin jälkeenkin tarpeeksi korvausilmaa. 

Ikkunasaneerauksen lopulliseen hintalappuun vaikuttaa moni seikka: ikkunoiden määrä ja koko, ominaisuudet, lisävarustelu sekä remontoitavan talon erityispiirteet. 

– Tyypillisesti omakotitalon ikkuna-ja oviremontin hinta on 8 000–15 000 euroa avaimet käteen -toimituksena. Meillä hintaan kuuluvat työt ja tarvikkeet, loppusiivous ja jätteiden asianmukainen kierrätys, Koskelo summaa.

Uuden ajan ikkunaremontti on ohi päivässä

Ikkunat voi toki asentaa itse, mutta varminta on antaa homma ammattilaisille. Asentamisessa säästetty raha voi jäädä melko pieneksi, koska asentaminen vaatii työkalujen lisäksi erikoisosaamista. Väärin asennetut ikkunat voivat pilata ikkunan ja pahimmassa tapauksessa koko talon.

Asiansa osaava ammattilainen tekee asennustyön viranomaisnormien ja RT-kortiston asetusten mukaisesti. Varsinaisen asennuksen lisäksi ammattitaitoinen asentaja tarkistaa ikkunoiden lähirakenteiden kunnon ja mahdolliset kosteusvauriot, joita erityisesti 1970-luvun taloissa voi esiintyä. Nykyikkunoiden vesipeltien kiinnitykset ja riittävä kaltevuus estävät vuodot runko- ja karmirakenteisiin. 

Koskelon mukaan Lämpölux tekee valtaosan ikkunaremonteissa päivässä, isommissa kohteissa työt viimeistellään seuraavana päivänä. 

– Kaikki ikkunaremontissa tarvittavat työkalut ja asennustarvikkeet kulkevat uusissa Luxpress-asentamoissamme mukana. Asennusryhmän ei tarvitse ajella edestakaisin rautakaupassa tai peltisepällä, joten tämä nopeuttaa työtä huomattavasti. Lisäksi kaikki ikkunaremontissa tapahtuva listojen ja lautojen sirkkelöinti ja peltien taivutukset tehdään asentamossa eikä asiakkaan kotona tai porraspielessä. Asentamo sisältää myös suojauksessa tarvittavat erikoismatot. Ikkunoiden tekemiselle on siis hyvät puitteet, Koskelo sanoo.

ikkunaremontti_1

Asentamossa kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit kulkevat kätevästi mukana.

ikkunaremontti_2

Työt hoituvat siististi ja nopeasti paikan päällä.

Talvi tekee tuloaan ja monia voi epäilyttää, sopiiko kylmä vuodenaika ikkunoiden vaihtamiseen. Koskelon arvion mukaan yksi ikkuna on poissa paikoiltaan keskimäärin 10 minuuttia, joten asunto ei pääsee viilenemään kylmemmilläkään keleillä. Jos pakkanen kipuaa paljon yli 20 miinusasteen, asennuksia ei tehdä, sillä eristyksessä käytetty uretaani ei enää toimi kunnolla niin kylmällä säällä. Erityisesti viherpeukaloiden kannattaa ajoittaa ikkunaremontti kylmään vuodenaikaan, jotta ikkunan alla olevat kukkaistutukset eivät kärsi asentajien työskentelystä. 

Viisi syytä tehdä ikkunaremontti

  1. Talon ulkonäkö kohenee kerralla sekä sisältä että ulkoa.
  2. Pesupintoja on vähemmän ja ikkunoiden käytettävyys paranee.
  3. Vedontunne ja ulkoa kantautuva melu vähenevät. 
  4. Ei huoltomaalauksia ulkona.
  5. Energialasku pienenee.

 

Teksti & kuvat: toimitus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ikkunaremontti ikkunat ikkunoiden vaihto remontoija


Lisää samasta aiheesta