MAINOS

Ikkunaremontti vie vain muutaman päivän

Talo

Talon energiatehokkuuden parantaminen, ikkunoiden vetoisuus ja puupuitteiden huonokuntoisuus lienevät tärkeimpiä syitä tehdä ikkunaremontti. Käyttömukavuuden parantaminen ja sisustukselliset syytkin painavat vaakakupissa. Asukas haluaa vähemmän ja helpommin pestäviä pintoja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Domus-Yhtiöt Oy:n tuotekehityspäällikön ja Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n ikkuna- ja oviryhmän puheenjohtajan Jorma Tiirin mukaan ikkunaremonttien tekemiseen on monia syitä. Talon energiatehokkuuden parantaminen, ikkunoiden vetoisuus ja puupuitteiden huonokuntoisuus lienevät niistä tärkeimpiä. Käyttömukavuuden parantaminen ja sisustukselliset syytkin painavat vaakakupissa. Asukas haluaa vähemmän ja helpommin pestäviä pintoja.

– Tiiviinkin kaksilasisen ikkunan U-arvo on helposti kolme–neljä kertaa huonompi kuin uusissa ikkunoissa, Tiiri toteaa.

Useimmiten saneerauskohteisiin valitaan ulkonäöltään samanlaiset ikkunat. Jos talon julkisivun ulkonäköä aiotaan muut- taa, on huomioitava kaavoituksen rajoitteet.

– Jos remontti tulee muuttamaan talon ulkonäköä, asiasta kannattaa olla yhteydessä rakennusvalvontaan. Projektiin saatetaan tarvita rakennuslupa, Tiiri kertoo.

Rakennustuoteteollisuus RTT:n tekninen asiantuntija Anne Raikko tietää, että suomalaiset eivät tee ikkunaremonttia heppoisin perustein. Korjausvelkaa ja tyytymättömyyttä omiin ikkunoihin kestetään aika pitkään.

– Rakennustutkimus RTS:n toteuttaman tutkimuksen mukaan 11 prosenttia suomalaisista pitää ikkunoidensa puitteita huonokuntoisina. Yhtä moni on tyytymätön ikkunoiden lämmöneristävyyteen tai vetoisuuteen. 80-luvulla rakennettujen asuntojen ikkunaongelmista raportoi joka kymmenes ja 70-luvulla rakennettujen joka viides, Raikko kertoo.

Työläyden vuoksi remonttia ei kannata kuitenkaan lykätä, sillä omakotitalon ikkunaremonttiin menee yhdestä kahteen päivään. Ikkunat voidaan vaihtaa vuodenajasta riippumatta, sillä ikkunat vaihdetaan yksi kerrallaan ja yksi ikkuna-aukko on avoinna vain vajaat puoli tuntia. Asunto ei pääse siis kylmällä säälläkään pahemmin viilenemään. Raikko muistuttaa, että kylmään vuodenaikaan ikkunaremontit ovat myös halvempia.

Tarkkana tarjouspyyntöä tehdessä

Ikkunaremonttia koskevassa tarjouspyynnössä on yksilöitävä tarkasti asennuskohteen tiedot, ikkunoille asetettavat tekniset vaatimukset ja halutut lisävarusteet. Näin saadut tarjoukset ovat vertailukelpoisia. Myös haluttu asennuslaajuus kannattaa mainita. Tiiri kertoo, että kaikkiin tarjottuihin asennushintoihin ei esimerkiksi kuulu ulkopuolisten listoitusten ja pellitysten tekoa.

Tiirin mukaan edullinenkin ikkuna voi olla laadukas, mutta tarjolla on myös huonolaatuisia tuotteita. Siksi liian hyvältä kuulostavien tarjousten sisältö kannattaa tutkia erityisen tarkkaan.

– Tuotteiden laadun, tuote- ja asennustakuiden sekä takuuehtojen kanssa tulee olla tarkkana. Referenssikohteisiin ja malli-ikkunoihin tutustumalla saa tärkeää tietoa tuotteista, Tiiri luettelee.

Tiirin mukaan ikkunoiden vaihdon yhteydessä on huomioitava, että karmin syvyys on seinärakenteeseen sopiva ja ikkuna sijoittuu lämpöteknisesti oikein eristekerroksen kohdalle, jotta vältytään kylmäsilloilta. Yleisimmin ikkuna asennetaan seinän sisäpinnan tasolle.

Jollei pielirakenteita pureta, niin uusi karmi sijoitetaan tyypillisesti vanhan karmin sisäpuolelle. Silloin lasiaukon koko hieman pienenee. Vanha karmi voidaan haluttaessa poistaa, jos sitä ei ole suunniteltu osaksi ulkoseinän kantavaa rakennetta.

Teksti: Tuomas Lehtonen, kuva: Domus

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

energiatehokkuus ikkunaremontti


Lisää samasta aiheesta