Ilmavesilämpöpumppu vai maalämpöpumppu – kumpi sopii taloosi?

Lämmitys
Ilmavesilämpöpumppu on suosittu lämmitysvaihtoehto pientaloissa.
Ilmavesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu ovat molemmat ekologisia lämmitysmuotoja, jotka vähentävät lämmityssähkön tarvetta melkoisesti. Mutta kumpi kannattaisi valita?
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.1.2024

Ilmavesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu ovat melko samankaltaisia monelta osin, niissä on myös eroja, jotka voivat vaikuttaa lämmitysjärjestelmän valintaan. Lue vinkit, jotka helpottavat sopivan lämmitysjärjestelmän valinnassa. 

Ilmavesilämpöpumppu on oikea valinta, kun on kiire saada uusi lämmitysjärjestelmä

Ilmavesilämpöpumpun asennus hoituu nopeasti, jos esimerkiksi vanha öljykattila hajoaa ja on kiire, eikä pihaan tarvitse kajota. Asennus kestää vanhan järjestelmän purkutöineen pari päivää. Suurimmassa osassa Suomea ei vaadita toimenpidelupaa ilma-vesilämpöpumpulle, mutta oman kunnan tilanne kannattaa tarkistaa etukäteen.

Maalämpöpumpun poraus vaatii toimenpideluvan

Maalämpöpumpun energiakaivon poraamiseen tarvitaan aina toimenpidelupa, joten sitä joutuu odottamaan joka kolme kuukautta. Lupaprosessi ja porauksen sekä asennuksen aikataulut voivat venyttää asennuksen kaupantekohetkestä jopa kolmeen kuukauteen.

Uuteen taloon rakennusvaiheessa maalämpö on järkevä vaihtoehto, mutta vanhan lämmitysjärjestelmän korvaajana ilmavesilämpöpumppu saattaa olla fiksu ratkaisu.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Ilmavesilämpöpumppu on edullisempi hankinta, käyttökustannuksissa maalämpöpumppu vie voiton

Jos asennustöiden hinta ratkaisee, ilma-vesilämpöpumppu on edullisempi, mutta käyttökustannuksissa ja käyttöiässä maalämpöpumppu vie voiton.

Maalämpöpumpun asennustyöt maksavat maaporauksen takia enemmän kuin ilmavesilämpöpumpun asennustyöt, mutta käyttökustannukset ovat pienemmän kuin ilmavesilämpöpumpussa. Maalämmön kompressori ei nimittäin lakkaa käymästä ikinä, koska maapiirin lämpötila on aina vähintään pari astetta plussan puolella.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö lakkaa toimimasta, kun pakkanen laskee oikein kovaksi. Tästä syystä maalämpöpumppu on halvempi käyttää, koska se hyödyntää vähemmän sähköä kovilla pakkasilla.

Maalämpöpumppu kestää pidempään kuin ilmavesilämpöpumppu

Lisäksi maalämpöpumpun elinkaari on viitisen vuotta pidempi kuin ilma-vesilämpöpumpun, ja kun se tulee käyttöikänsä päähän, sisäyksikön vaihto riittää – ilma-vesilämpöpumpussa pitää uusia sekä sisä- että ulkoyksikkö.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Ilmavesilämpöpumppu ulkoyksikkö asennetaan talon vierustalle.

↑Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö asennetaan talon vierustalle, mutta maalämpö ei ulkona näy. Sisäyksiköt ovat melko samannäköisiä, yhtä siistejä ja helppokäyttöisiä keskenään.

Mietityttääkö sähköjärjestelmän riittävyys tai talon pääsulakkeiden koko?

Jos talon sähköjärjestelmä tai pääsulakkeet on suunniteltu öljypolttimolle, se ei välttämättä riitä ilma-vesilämpöpumpun tarpeisiin ja sähkökuormitus kasvaa hetkellisesti liian suureksi. Tämä pitää huomioida ja tarkistaa tarjouskäynnin tai katselmuskäynnin yhteydessä.

Kun vanhaan taloon asennetaan ilmavesilämpöpumppu, saatetaan joutua vaihtamaan sulakkeet suurempiin ja tekemään sähkötöitä, jolloin ilma-vesilämpöpumpun asennuksen edullisuus uppoaa sähkötöihin. Koska maalämpöpumppu toimii kovimmillakin pakkasilla, se ei rasita sähköpiiriä koskaan.

Vinkki: Tehovahti suojaa kodin sulakkeita ilma-vesilämpöpumppua käytettäessä. Jos yhdelle sulakkeelle tulee liian kova kuorma eli ilma-vesilämpöpumpun kanssa on yhtä aikaa päällä liikaa muita laitteita – esimerkiksi uuni, poreallas, vedensuodatin, lohkolämmitin ja niin edelleen – tehovahti sammuttaa sähkövastuksen kyseiseltä vaiheelta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Maalämpöpumppu on huoleton valinta

Jos lämmitysjärjestelmän tärkein kriteeri on täydellinen huolettomuus, kannattaa valita maalämpö. Maalämpöpumpun toimintaa ei tarvitse juuri käydä säätämässä tai seuraamassa, eli sen voi oikeastaan unohtaa.

Toki kaikki sähkömekaaniset laitteet tarvitsevat huoltoa, tarkastuksia ja huolenpitoa. Hoitamaton lämpöpumppu ei kestä. Maalämpöpumpun huoltoa on mutasuodattimen eli mutasihdin puhdistaminen. Puhdistuksen voi tehdä itse tai lämpöpumpulleen voi ostaa urakoitsijalta huoltosopimuksen, jolloin laite tarkastetaan ja huolletaan esimerkiksi kolmen vuoden välein.

Ilma-vesilämpöpumppu vaatii jonkin verran enemmän huoltamista kuin maalämpöpumppu: välillä täytyy käydä kurkkaamassa, ettei ulkoyksikköön ole kertynyt roskia ja kaikki toimii.

Usein kysyttyä ilmavesilämpöpumpusta

Ilma-vesilämpöpumppu (IVLP) ottaa lämmitysenergiaa ulkoilmasta ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. IVLP asennetaan yleensä kohteisiin, joihin ei joko kannata tai joihin ei tontin rajoituksien vuoksi voi asentaa maalämpöjärjestelmää. Ilmavesilämpöpumppu voidaan myös kytkeä hybridikäyttöön esimerkiksi olemassa olevan öljylämmityksen tueksi, jolloin öljykattila lämmittää talon kylmimmillä säillä tukee aina tarvittaessa IVLP:tä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Mitä eroa on ilmalämpöpumpulla ja ilmavesilämpöpumpulla?

Ilmalämpöpumpun ja ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate on sama, mutta ilmalämpöpumppu siirtää kaiken energian puhallettavaan ilmaan, kun taas ilma-vesilämpöpumppu siirtää lämpöenergian vesimassoihin. Ilma-vesilämpöpumpun tuottamaa lämpöenergiaa on mahdollista siis hyödyntää myös käyttöveden lämmitykseen.

Kannattaako ilmavesilämpöpumppu sammuttaa kesäksi?

Ilma-vesilämpöpumput vähentävät tehokkaasti koko lämmityskauden energiakustannuksia. Tätä hyötyä ei kannata hukata pakkasjaksojen aikana. Ratkaisevinta on energiatehokkuus koko lämmityskaudella, jonka pituus on eteläisessäkin Suomessa 8,5 kuukautta.

Voiko lämmittää pelkällä ilmalämpöpumpulla?

Leudoilla keleillä pelkkä ilmalämpöpumppukin riittää, mutta pakkasen kiristyessä se ei pysty tuottamaan tarpeeksi lämpöä. Ilmalämpöpumppu toimii parhaiten tukevana lämmönlähteenä.

Pienissä kohteissa voi pelkkä takkakin riittää muuksi lämmönlähteeksi, mutta omakotitaloissa kannattaa käyttää sähkö- tai öljylämmitystä.