MAINOS

Ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu – kumpi sopii sinun taloosi

Lämmitys

Ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu ovat molemmat ekologisia lämmitysmuotoja, jotka vähentävät lämmityssähkön tarvetta melkoisesti. Mutta kumpi kannattaisi valita?

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu ovat melko samankaltaisia monelta osin, niissä on myös eroja, jotka voivat vaikuttaa lämmitysjärjestelmän valintaan. Lue vinkit, jotka helpottavat sopivan lämmitysjärjestelmän valinnassa. 

Onko kiire saada uusi lämmitysjärjestelmä?

Valitse ilma-vesilämpöpumppu.

Ilma-vesilämpöpumpun asennus hoituu nopeasti, jos esimerkiksi vanha öljykattila hajoaa ja on kiire, eikä pihaan tarvitse kajota. Asennus kestää vanhan järjestelmän purkutöineen pari päivää. Suurimmassa osassa Suomea ei vaadita toimenpidelupaa ilma-vesilämpöpumpulle, mutta oman kunnan tilanne kannattaa tarkistaa etukäteen.

Maalämpöpumpun energiakaivon poraamiseen tarvitaan aina toimenpidelupa, joten sitä joutuu odottamaan joka kolme kuukautta. Lupaprosessi ja porauksen sekä asennuksen aikataulut voivat venyttää asennuksen kaupantekohetkestä jopa kolmeen kuukauteen.

Uuteen taloon rakennusvaiheessa maalämpö on järkevä vaihtoehto, mutta vanhan lämmitysjärjestelmän korvaajana ilma-vesilämpöpumppu saattaa olla fiksu ratkaisu.

Ratkaiseeko raha?

Valitse jompikumpi.

Jos asennustöiden hinta ratkaisee, ilma-vesilämpöpumppu on edullisempi, mutta käyttökustannuksissa ja käyttöiässä maalämpöpumppu vie voiton.

Maalämpöpumpun asennustyöt maksavat maaporauksen takia enemmän kuin ilma-vesilämpöpupu asennustyöt, mutta käyttökustannukset ovat pienemmän kuin ilmavesilämpöpumpussa. Maalämmön kompressori ei nimittäin lakkaa käymästä ikinä, koska maapiirin lämpötila on aina vähintään pari astetta plussan puolella.

Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö lakkaa toimimasta, kun pakkanen laskee oikein kovaksi. Tästä syystä maalämpöpumppu on halvempi käyttää, koska se hyödyntää vähemmän sähköä kovilla pakkasilla.

Lisäksi maalämpöpumpun elinkaari on viitisen vuotta pidempi kuin ilma-vesilämpöpumpun, ja kun se tulee käyttöikänsä päähän, sisäyksikön vaihto riittää – ilma-vesilämpöpumpussa pitää uusia sekä sisä- että ulkoyksikkö.

↑Ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö asennetaan talon vierustalle, mutta maalämpö ei ulkona näy (avauskuva). Sisäyksiköt ovat melko samannäköisiä, yhtä siistejä ja helppokäyttöisiä keskenään.

Mietityttääkö sähköjärjestelmän riittävyys tai talon pääsulakkeiden koko?

Maalämpö voi sopia paremmin.

Jos talon sähköjärjestelmä tai pääsulakkeet on suunniteltu öljypolttimolle, se ei välttämättä riitä ilma-vesilämpöpumpun tarpeisiin ja sähkökuormitus kasvaa hetkellisesti liian suureksi. Tämä pitää huomioida ja tarkistaa tarjouskäynnin tai katselmuskäynnin yhteydessä.

Kun vanhaan taloon asennetaan ilma-vesilämpöpumppu, saatetaan joutua vaihtamaan sulakkeet suurempiin ja tekemään sähkötöitä, jolloin ilma-vesilämpöpumpun asennuksen edullisuus uppoaa sähkötöihin. Koska maalämpöpumppu toimii kovimmillakin pakkasilla, se ei rasita sähköpiiriä ikinä.

Vinkki: Tehovahti suojaa kodin sulakkeita ilma-vesilämpöpumppua käytettäessä. Jos yhdelle sulakkeelle tulee liian kova kuorma eli ilma-vesilämpöpumpun kanssa on yhtä aikaa päällä liikaa muita laitteita – esimerkiksi uuni, poreallas, vedensuodatin, lohkolämmitin ja niin edelleen – tehovahti sammuttaa sähkövastuksen kyseiseltä vaiheelta.

Houkutteleeko huolettomuus?

Maalämpöpumpun olemassaolon voi oikeastaan unohtaa.

Jos lämmitysjärjestelmän tärkein kriteeri on täydellinen huolettomuus, kannattaa valita maalämpö. Maalämpöpumpun toimintaa ei tarvitse juuri käydä säätämässä tai seuraamassa, eli sen voi oikeastaan unohtaa.

Toki kaikki sähkömekaaniset laitteet tarvitsevat huoltoa, tarkastuksia ja huolenpitoa. Hoitamaton lämpöpumppu ei kestä. Maalämpöpumpun huoltoa on mutasuodattimen puhdistaminen. Puhdistuksen voi tehdä itse tai lämpöpumpulleen voi ostaa urakoitsijalta huoltosopimuksen, jolloin laite tarkastetaan ja huolletaan esimerkiksi kolmen vuoden välein.

Ilma-vesilämpöpumppu vaatii jonkin verran enemmän huoltamista kuin maalämpöpumppu: välillä täytyy käydä kurkkaamassa, ettei ulkoyksikköön ole kertynyt roskia ja kaikki toimii.

Jutun asiantuntijana toimi Mikko Ranta Boschilta.

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilma-vesilämpö ilma-vesilämpöpumppu lämmitysjärjestelmä maalämpö maalämpöpumppu