Ilmalämmitysjärjestelmä uusiksi – raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta

LämmitysTalo

1970-luvun lopulla rakennetun talon ilmalämmityslaite oli tullut käyttöikänsä päähän. Asukkaat yllättyivät kuullessaan, ettei lämmitysjärjestelmää tarvinnutkaan uusia alusta asti. Vanhan ilmalämpölaitteen tilalle vaihdettiin ajanmukainen Enervent Kotilämpö eWind -laite, joka toi mukanaan energiatehokkuutta ja paremman sisäilman.

Espoolaisperhe on asunut 1970-luvun lopulla rakennetussa omakotitalossaan jo yli 10 vuotta. Talon ensimmäiset asukkaat olivat nykyisen isännän vanhemmat, ja itsekin ennen armeijaa pari vuotta talossa asuneena hän tunsi entuudestaan myös talon lämmönjako- ja ilmanvaihtojärjestelmän.

– Ilmanvaihdon ja lämmityksen yhdistäminen oli vanhempieni mielestä paras ratkaisu tänne, koska kyseessä on niin tiivisrakenteinen talo, talon omistaja Aarne Kinnunen sanoo.

1970-luvun energiakriisin myötä aikaisempaa paljon tiiviimmiksi rakennettuihin omakotitaloihin tarvittiin toimiva ja yksinkertainen ilmanvaihtojärjestelmä. Kehitettiin ilmalämmitys, joka yhdistää ilmanvaihdon ja lämmönjakojärjestelmän. Tällaisia lämmitysjärjestelmiä asennettiin Suomessa 1970-luvulta aina 1980-luvun puoliväliin saakka omakotitaloihin ja rivitaloihin muutamia kymmeniä tuhansia.

– Tarkempia lukuja ei kukaan tiedä, koska ilmalämmityslaitteita on tullut eri valmistajilta. Tunnetuimpia ovat ehkä Valmet Kotilämpö -laitteet, lukuisia ilmanvaihtoremontteja tehnyt Matti Eskola Triosta kertoo.

Lämmitysmuotona ilmalämmitys on ollut hyvin toimiva ja laitteet kestäviä.

– Tämäkin talo on lämmennyt jo yli 40 vuotta ilman ongelmia. Mikään ei tosin kestä ikuisesti, joten nyt laitteet alkavat olla tiensä päässä. Ikääntyessään myös vesikiertoisten patterien vuotoriski kasvaa. Nyt aletaan vaihtaa vanhoja, 30–40 vuotta käytössä olleita koneita uusiin, Eskola toteaa.

Ilmalämmityslaite ennen ja jälkeen.

Helppo remontti

Ilmalämmityksessä taloa lämmitetään ilmakanavien kautta tuotavan lämpimän ilman avulla. Talon pohjavalussa tai rakenteissa kulkevista ilmakanavista ilma siirtyy huoneeseen lattian rajassa sijaitsevien ilmaritilöiden kautta. Menetelmä toimii hyvin: lattia pysyy lämpimänä ja lämmin ilma nousee fysiikan lakien mukaisesti ylös.

– Tämän talon järjestelmä ottaa energiansa kaukolämmöstä, mutta näitä on yhdistetty myös öljykattiloihin tai massavaraajiin. Koneen saa myös uusiutuviin energialämmitysmuotoihin, esimerkiksi maalämpöön, soveltuvalla patterilla, Eskola opastaa.

Kun espoolaisen talon alkuperäinen ilmalämpölaite alkoi osoittaa ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä, omistaja alkoi heti selvittää saneerauskustannuksia.

– Toimiva ilmanvaihto, puhdas sisäilma ja luotettava, mukava lämmitysjärjestelmä ovat lapsiperheessä tärkeitä, mutta raskas ja kallis lämmitysremontti vähän hirvitti, Kinnunen sanoo.

 

↑ Energiansäästöä syntyy tehokkaamman lämmön talteenoton ja nykyaikaisten sähköä säästävien puhaltimien ansiosta.

Hän yllättyikin iloisesti kuullessaan, ettei koko lämmitysjärjestelmää suinkaan tarvitse uusia, vaan vanhan ilmalämpölaitteen tilalle voidaan vaihtaa uusi kone. Vanhan ilmalämmityslaitteen vaihtaminen uuteen vastaavaan on huomattavasti vaivattomampaa ja edullisempaa kuin koko lämmitys- tai lämmönjakojärjestelmän rakentaminen alusta asti. Eskolan mukaan pelkästään uusien patteriverkostojen rakentaminen voi maksaa kymmeniä tuhansia, ilman rakennusteknisiä töitä uuden lämmitysjärjestelmän hintahaarukka on 8 000–16 000 euroa.

Vanha laite purettiin päivässä, ja tilalle asennettiin talon rakenteita rikkomatta uusi Enervent Kotilämpö eWind. Enerventin Kotilämpö-laitteet kehitettiin aikanaan korvaamaan markkinoiden suosituin ilmalämpölaite Valmet Kotilämpö. Enerventin eWindillä voidaan toki korvata myös muut käytössä olevan vanhat ilmalämpölaitteet.

– Vanhoja laitteita on ehkä kymmenen erilaista, ja kaikkiin käy Enervent, Eskola täsmentää.

Modernissa eWind-versiossa on huomattavasti tehokkaampi lämmön talteenotto, jonka ansiosta talon energiatehokkuus nousee. Nykyaikaiset puhaltimet pienentävät sähkönkulutusta, ja tehokkaammin toimivan ja monipuolisesti säädettävän ilmanvaihdon kautta myös asumismukavuus paranee.

 

↑ Ilmakanava ennen pudistusta ja puhdistuksen jälkeen.

– Remontin yhteydessä puhdistetaan myös ilmakanavat. Ilmakanavat pitäisi puhdistuttaa muutenkin noin 5–10 vuoden välein, Eskola kertoo.

Talossa voi asua remontin ajan, ja aikaa se vie 3–4 päivää. Remontti maksaa noin 10 000–13 000 euroa, ja sen voi hyvin tehdä myös talvella. Espoolaisen omakotitalon remontti tehtiin tammikuussa 2017.

Tehoa ja mukavuutta

Uusi laite mahdollistaa huolettoman elämän pitkäksi ajaksi eteenpäin. Automatiikka huolehtii täysin itsenäisesti ilmanvaihdosta ja lämmityksestä. Vanhaa laitetta ei tarvitse tekohengittää, vaan asukkaat voivat nauttia luotettavasta Enervent-laadusta vuosien ajan.

– Remontti sujui todella vaivattomasti. Laite on toiminut moitteetta ja raikkaamman sisäilman huomasi heti. Erityisen tyytyväisiä olemme olleet helppokäyttöiseen ohjauspaneeliin, jonka selkeitä valikoita osaa kuka tahansa käyttää, talon omistaja iloitsee.

Katso video ilmalämmitysjärjestelmän vaihdosta!


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

Enervent eWind ilmalämmitys ilmalämmitysjärjestelmä ilmalämmityslaite Kotilämpö lämmitys lämmitysjärjestelmä lämmön talteenotto lämmöntalteenottolaite

Julkaisuun liitetty yritys

http://www.enervent.fi/

Ensto Enervent on porvoolainen ilmanvaihtoon ja lämmön talteenottoon keskittynyt, viime vuosina voimakkaasti kasvanut yritys, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi ilmanvaihtolaitteita energian talteenotolla koteihin ja muihin kiinteistöihin. Yritys työllistää lähes 90 henkilöä, liikevaihto oli 16,1 miljoonaa euroa vuonna 2011. Enervent-ilmanvaihtolaitteet ovat osa Ensto Hybriditaloratkaisua. Hybriditalo on Enston talotekniikkakokonaisuus energiatehokkaaseen rakentamiseen ja remontointiin. Se sisältää ilmanvaihdon, lämmityksen, energiankulutuksen seurannan, kodinohjausjärjestelmän, yleisvalaistuksen, sähkökeskukset ja sähköauton latauksen. www.hybriditalo.fi

Lue lisää: Enervent