MAINOS | NIBE Energy Systems Oy

Ilmalämpöpumpuissa on eroja – mitä kannattaa ottaa huomioon ennen hankintaa?

Lämmitys
Kaikki ilmalämpöpumput eivät ole Suomen kylmiin talviin tarkoitettuja. Jotkut ovat äänekkäitä ja joissain on vain parin vuoden takuuaika. Mihin muihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ilmalämpöpumppua valitessa?

Viime vuoden aikana Suomessa myytiin noin 160 000 ilmalämpöpumppua. Eri valmistajien malleja on paljon. Mistä sitten tietää mikä merkki ja malli on omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon se sopivin ja mitä asioita pitäisi ottaa huomioon?

1. Tavoite

Mihin tarkoitukseen lämpöpumpun tarvitset? Lämmitystä ja viilennystä vai pelkästään viilennystä? Osa malleista on vain viilennyskäyttöön esim. kotiin, jossa ilma-vesilämpöpumppu, maalämpö tai kaukolämpö huolehtii lämmityksestä. Nämä laitteet ovat edullisempia kuin ne mallit, jotka sekä lämmittävät että viilentävät.
Jos haluat että ilmalämpöpumppu myös lämmittää, tarkista että laite on ns. Nordic-malli, joka soveltuu kylmiin olosuhteisiin, eikä vain Keski-Euroopan leutoihin talviin.

2. Raha

Onko haaveenasi mahdollisimman suuri taloudellinen säästö lämmityskuluissa? Silloin kannattaa verrata eri mallien suorituskykyä ja samalla ottaa huomioon hankintahinta. Tässä kohtaa oleelliseksi tulee myös oikea teholuokka, sillä liian pienitehoinen laite ei tuota haluttua lopputulosta kun taas liian suuritehoinen laite on investoinniltaan turhan kallis ja käy vajaateholla, huonolla hyötusuhteella.
Mistä tietää miten laite pärjää talvella? SCOP-luku havainnollistaa laitteen hyötysuhteen tietyssä ilmastossa (yleensä arvo on n. 4-5), mutta tämän luvun lisäksi kiinnitä huomiota siihen, miten laite tuottaa lämpöä vielä kylmemmässä, jolloin lämpöä todella tarvitaan. Parhaat ilmalämpöpumput pystyvät tuottamaan lämpöä nimellistehonsa verran jopa -15°C pakkasessa ja toimivat jopa -30°C pakkasiin asti.

3. Mukavuus

Mitä toimintoja haluat laitteesta löytyvän? Perusmalleissa on suppeammat ominaisuudet, mikä toisinaan voi tarkoittaa yksinkertaisempaa käytettävyyttä. Toisaalta esim. vapaa-ajan asunnon ilmalämpöpumpussa etähallinta on todella kätevä ominaisuus, sillä siitä voi seurata sisälämpötilaa ja lämmittää tai viilentää mökki ennen saapumista sinne.
Myös laitteen ääni vaikuttaa mukavuuteesi, joten äänitasoon kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut laitteet ovat niin hiljaisia, että hädin tuskin huomaat kodissasi niiden olevan päällä.

4. Paikka

Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa lähelle ulkoyksikköä siten, että ilmavirta pääsee leviämään mahdollisimman laajalle kodissa ja laitteen puhdistaminen onnistuu vaivattomasti. Muista myös että kylmä ilma laskeutuu alas ja lämmin kohoaa ylös.

Ulkoyksikön voi sijoittaa maatelineelle seinän viereen tai seinätelineelle. Katso myös ettei esim. katolta pääse putoamaan lunta laitteen päälle. Sulatusvedet kannattaa johtaa vähän kauemmaksi, jotta vedet eivät kastele talon perustuksia.

5. Asennus

Käänny laitteen asennuksessa ammattitaitoisen asennusliikkeen puoleen. Sieltä saat paitsi ehdotuksen sopivasta laitteesta, niin myös näkemyksen laitteen sijoittamisesta sekä kunnollisen käyttö- ja kunnossapito-opastuksen. Katso mitä vaiheita laitteen asennukseen kuuluu →

6. Käyttö ja hoito

Kun käytät laitetta käyttöohjeiden mukaisesti, se on parhaimmillaan ja toimii niinkuin pitää. Muista myös kunnossapito: sisäyksikkö pitää muistaa imuroida ja suodattimet puhdistaa säännöllisesti. Aikaväli riippuu mm. siitä, onko kodissa lemmikkejä. Ulkoyksiköstä tulee muistaa poistaa roskat kuten puiden lehdet, sekä varmistaa että ilmavirta kulkee vapaasti. Kurkkaa videolta asentajan ohjeet ilmalämpöpumpun kunnossapitoon →

Tarkista myös laitteelle myönnettävä takuuaika, sillä joissakin laitteissa se on vain pari vuotta.

GENERAL NORDIC KHGENERAL NORDIC KMGENERAL KMCC
viilennykseen
TeholuokatKolme teholuokkaaKolme teholuokkaaKaksi teholuokkaa
ÄänitasoErittäin hiljainenErittäin hiljainenErittäin hiljainen
Lämmöntuotto -15°CLämmöntuotto nimellistehon verran eli jopa 5.9 kWLämmöntuotto nimellistehon verran, eli jopa 6 kW
Lämmöntuottoa jopa -30°C ulkolämpötilassaLämmöntuottoa jopa -30°C ulkolämpötilassa
EtähallintaWifi lisävarusteenaSisäänrakennettu wifi etähallintaanWifi lisävarusteena
SisäyksikköLaajat toiminnallisuudetSiro ja matalaSiro ja matala
SCOPSCOP jopa 5.21SCOP 4.60

Takuu 5 vuotta. Valmistaja: Fujitsu GENERAL

Lisää tietoa GENERAL NORDIC KM – ja KH-ilmalämpöpumpuista sekä KMCC-viilennyslaitteesta löydät NIBEn sivuilta →

Juuri sinun taloosi parhaiten sopivan GENERAL ilmalämpöpumpun valintaan saat neuvoja jälleenmyyjältä. Lähimmän jälleenmyyjän löydät täältä →