MAINOS

Toimiva ilmanvaihto kotiisi – puhdista suodattimet ja korvausilmaventtiilit

Lämmitys

Varmista, että ilmanvaihto toimii mahdollisimman hyvin eikä energiaa kulu tarpeettomasti. Lue lisää talotekniikan huoltotöistä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talotekniikan huoltotöillä varmistat, että ilmanvaihto toimii mahdollisimman hyvin eikä energiaa kulu tarpeettomasti. Lue lisää!

Keväällä kannattaa käyttää tovi kodin teknisten järjestelmien tarkastamiseen ja helppoihin huoltotöihin, sillä siitepöly ja muut ulkoa tulevat epäpuhtaudet heikentävät sisäilman laatua merkittävästi.

Taloteknisissä järjestelmissä on eroja, joten huoltotyöt pitää toteuttaa olemassa olevien laitteiden ehdoilla. Kun kerran selvittää kevät- ja syysaikaiset toimenpiteet, sopivat säädöt ja vaihdettavien suodattimien mallit, ne kannattaa merkitä muistiin vastaisuuden varalle. Ilmanvaihdon ohella lämmitysjärjestelmä on hyvä laittaa kesävireeseen.

– Omakotitalossa asuvalla on jonkin verran enemmän taloteknisiä kevättöitä ja huolehdittavaa, mutta myös kerrostaloasukkaan kannattaa omatoimisesti huolehtia korvausilmaventtiilien puhdistamisesta ja tarvittaessa suodattimen vaihdosta sekä kääntää patterien termostaatit pienemmälle, toteaa johtava asiantuntija Tapio Jalo Motivasta.

Lämmitysjärjestelmän ylläpitotyöt

Omakotitalon lämmitysjärjestelmän keväiset ylläpitotyöt vaihtelevat. Esimerkiksi vesikiertoisessa lämmönjakojärjestelmässä kiertovesipumpun voi sammuttaa, mikäli kosteiden tilojen lämmitys on erillisessä järjestelmässä. Pumppua on kuitenkin syytä käyttää pari kertaa kesän aikana, jotta varmistetaan, ettei se jumiudu pitkään pois päältä olleessaan. Kaukolämpötalossa puolestaan laitetaan lämmönsiirtimen kesäsulkuventtiili kiinni.

Ilmanvaihto ja ilmalämpöpumpun suodattimet kuntoon

Lämpöpumppu ulkoyksikkö

Lämpöpumppu

Ylläpitotöillä asukas varmistaa, että kotona on mahdollisimman raikas ja puhdas sisäilma, eikä lämmitys tai ilmanvaihto haaskaa turhaan energiaa. Varsinkin kevätallergioista kärsivät hyötyvät suodattimien vaihdosta ja tuloilmaventtiilien puhdistuksesta.

– Likainen ilmanvaihtojärjestelmä huonontaa sisäilman laatua, asiantuntija Sami Seuna Motivasta muistuttaa.
Seuna suosittelee lisäksi imuroimaan ilmalämpöpumpun suodattimet kerran kuukaudessa, siitepölykautena useamminkin.

– Ilmalämpöpumppu kierrättää huoneilmaa, joten suodattimiin kertyy pölyä, joka haittaa laitteen lämmitys- ja viilennystoimintaa ja lisää energiankulutusta. Samalla kun irrottaa suodattimet imurointia varten, on helppo katsoa onko niiden takana oleva lämmönvaihdin puhdistuksen tarpeessa. Puhdistusohje kannattaa tarkistaa lämpöpumpun ohjekirjasta tai laitevalmistajalta, sanoo Seuna.

 

Kysy lisää energianeuvojalta. Valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta palvelee osoitteessa www.eneuvonta.fi. Verkkopalvelussa energianeuvojat myös vastaavat kuluttajien kysymyksiin, ja sieltä löytyvät tiedot 15 alueelliselle energianeuvojalle eri puolilla Suomea. Kuluttajien energianeuvontaa koordinoi Motiva Oy Energiaviraston toimeksiannosta.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmanvaihto ilmanvaihtokone korvausilmaventtiili