MAINOS

Ilmanvaihtojärjestelmän röörien puunaus raikastaa sisäilman

LämmitysTalo

Ilmanvaihtojärjestelmä poistaa huoneilmasta kosteuden, hiilidioksidin, lian ja pölyn. Jos kanavat tukeutuvat, ilmanvaihto ei enää toimi kunnolla. Ilmastointikanavat kannattaa puhdistuttaa ammattilaisella noin viiden vuoden välein.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Vähän liian monta vuotta ehti vierähtämään edellisestä ilmanvaihtokanavan puhdistuksesta. Se mitä ei näe, tuppaa unohtumaan, mutta kun ilmanvaihtokanavia puhdistanut ammattilainen näytti likaantuneen venttiiliin ja kanavan, alkoi suorastaan inhottaa: hyi, tuollaistako meidän talomme sisäilma on?

↑Kahdeksassa vuodessa ilmanvaihtokanavaan on kertynyt paljon pölyä.

Inhotus on aiheellista, sillä kysymys on todella tärkeästä hyvinvoinnin asiasta: Ilmanvaihtojärjestelmän tehtävänä on ylläpitää hyvää sisäilmaa. Harva tai tuskin mikään seikka vaikuttaa asumisterveyteen niin paljon kuin sisäilman laatu.

Ilmanvaihtojärjestelmän huoltoväli on noin 5 vuotta

Kerrataan vielä, miten ilmanvaihto toimii: Rakennukseen johdetaan riittävästi raitisilmaa hengitettäväksi ja samalla poistetaan käytetty hiilidioksidipitoinen ilma. Raitis ilma johdetaan tuloilmaventtiilistä makuuhuoneisiin, olohuoneeseen ja muihin oleskelutiloihin. Poistoilmaventtiilit sijaitsevat saunassa, kylpyhuoneessa, vessoissa ja keittiössä.

Poistoilman mukana rakennuksesta poistetaan ylimääräistä kosteutta, jota syntyy suihkussa käymisestä, ruuan laitosta ja pyykin pesusta sekä kuivauksesta. Myös ihmiset, kotieläimet ja huonekasvit synnyttävät kosteutta. Poistoilmassa lähtevät myös sisäilman epäpuhtaudet, kuten esimerkiksi rakennus- ja sisustusmateriaalipäästöt.

Hengitysliitto suosittelee ilmanvaihtokanavien puhdistusta ammattilaisella 5–10 vuoden välein, mutta ainakin esimerkkikohteessa kahdeksankin vuotta oli aivan liian pitkä aika. Kaikkien kanavien pohjalla on aina jonkin verran pölyä, mutta mikäli kanava on kauttaaltaan pölyssä, puhdistuksella on jo kiire.

Hengitysliitto ohjeistaa, että puhdistustarpeen arviointi ja itse puhdistus on jätettävä ammattilaisen tehtäväksi. Puhdistuksia ja tarkastuksia tekevät ilmanvaihtoyritykset ja nuohoojat.

Tässä jutussa käsitellään koneellisen järjestelmän puhdistusta, mutta myös painovoimaisesti toimivat ilmanvaihtokanavat on syytä tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti.

↑Esimerkkikohteen ilmanvaihtojärjestelmän puhdisti, huolsi ja tarkasti Joonas Salo Homemap Oy:stä. Hän suosittelee ilmanvaihtokanavien puhdistamista viiden vuoden välein.

Näin ilmastointijärjestelmän huolto etenee

1. Raitisilmakanavan suulle talon ulkopuolelle laitetaan alipainekone imemään puhdistuksessa irtoava pöly ja lika pois.

2. Ilmastointikanavien venttiilit poistetaan ja puhdistetaan liasta, rasvasta sekä pölystä.

Alla olevissa kuvissa näkyy keittiön postilmaventtiili ennen ja jälkeen puhdistuksen. Näin likaisesta venttiilistä huono ilma ei pääse poistumaan, joten huoneilmaan jää kostetutta, hiilidioksidia ja epäpuhtauksia.

.

 

↑Ilmastointikanavien puhdistuksen jälkeen ilmanvaihtoventtiileissä ei ole esteitä poistoilman kululle.

 

3. Ilmastointikanavat harjataan puhtaaksi.

↑Ilmastointikanava ennen….

↑…ja jälkeen puhdistuksen.

 

4. Ilmastointikone puhdistetaan, tarkistetaan ja suodattimet vaihdetaan.

↑Ilmastointikoneen sisäpinnat puhdistetaan nihkeällä liinalla.

↑Suodattimien vaihto kuuluu ilmastointijärjestelmän puhdistushuoltoon. Suodattimia pitää muistaa itsekin vaihtaa pari kertaa vuodessa eli keväällä ja syksyllä.

 

5. Ilmavirrat mitataan, eli lopuksi tarkistetaan, riittääkö iv-koneen poveri.

↑Kun venttiilin ja röörit on putsattu, ilma kulkee taas hyvin ja sisäilma pysyy raikkaana. Tähän kohteeseen Joonas Salo suosittelee viiden vuoden huoltoväliä.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilmanvaihto ilmanvaihtokanavien puhdistus ilmanvaihtokoneen huolto ilmanvaihtokoneen tarkistus ilmavaihtojärjestelmän huolto ilmavaihtojärjestelmän puhdistus ilmavaihtokoneen puhdistus