Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Iloisesti pihalla: heinäkuun vinkit puutarhaan

Piha
Kotipuutarhan toimittaja, puutarhaopettaja Outi Tynys antaa ajankohtaisia vinkkejä sisä- ja ulkopuutarhaan.

Kuva Puutarha Tahvoset

Omajuurinen ruusu-uutuus

’Macy’s Pride’ on noin 150 sentin korkuinen ruusulajike, jonka sitruunankeltaisesta nupusta kehkeytyy tuoksuva, kermanvalkoinen kukka. Lajike sopii köynnöstäväksi kasviksi ruukkuun lämpimälle paikalle. Vaikka ruusu on omajuurinen, se kannattaa istuttaa syvään ja suojata talveksi, jotta se ehtii kehittyä korkeaksi ja näyttäväksi.

Lajike kuuluu amerikkalaisen jalostajan Easy Elegance -pensasruusuvalikoimaan.
Lisätietoja www.puutarhatahvoset.fi ja www.easyeleganceroses.com.


Kuva Teija Tuisku

Mansikoiden makeutta!

Eniten viljelty mansikkalajikkeemme on ’Polka’ (oikeanpuoleisin kuva), ’Kaunotar’ (vasemmanpuoleisin kuva) on uusi kotimainen lajike.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Niitä ja muita lajikkeita pääset poimimaan lukuisilla itsepoiminta- ja suoramyyntitiloilla ympäri Suomea.

Kantojen poistoa helpottavat Luontopuodin pihdit, 6,50 e. Jos haluat päästä helpolla, tilaa mansikat valmiiksi poimittuina ja kannattomina. Hiukan heikompi säilyvyys ei haittaa, kunhan pakastat marjat saman tien.

Nyt se on laskettu: mansikoiden säilöminen kannattaa myös taloudellisesti. Puoli vuotta pakastetut mansikat tulevat puolta halvemmiksi kuin kaupan marjapakasteet. Työtehoseuran laskelmassa on huomioitu sähkö, muttei työstä, pakastimesta ja rasioista aiheutuvia kuluja.

Älä väheksy myöhään kypsyviä, pieniä marjoja. Ne sisältävät runsaasti antioksidanttisia fenoliyhdisteitä. Myös niukka lannoitus ja valkoinen katemuovi lisäävät hieman fenoliyhdisteiden määrää.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: Kuopion yliopisto, Mikko Anttosen väitöstutkimus.


Kuva Teija Tuisku

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Kuva Outi Tynys

Kokeile kelluvia kasveja!

Vesihyasintti (Eichornia) viihtyy valoisaan, mieluiten aurinkoiseen paikkaan sijoitetussa astiassa. Kasvi kelluu pulleiden, hohkaista solukkoa sisältävien lehtiruotien ansiosta (kuvassa).

Kellusaniainen (Salvinia) on muutaman sentin kokoinen itiökasvi. Noin 15- sentin levyiseksi kasvava pistia (Pistia) kärsii viileästä vedestä edellisiä herkemmin. Kasvia kutsutaan myös vesisalaatiksi.

Hoida kasveja näin: tiputa vesiastiaan muutama lannoitepisara aina, kun vaihdat veden. Anna veden lämmetä ennen kuin laitat kasvit ruukkuun ja totuta ne vähitellen aurinkoon. Taimia saat puutarhamyymälöistä ja akvaarioliikkeistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Kuva Outi Tynys

Voimaa kesäkukille!

Voit antaa kesäkukillesi laimeaa ravinneliuosta jokaisella kastelukerralla. Jos kasvi on nuutunut kuivuuden takia, elvytä se puhtaalla vedellä. Verenpisara (kuvassa) kukkii runsaasti, kun se saa säännöllisesti vettä ja ravinteita.


Kuva Teija Tuisku

Ostoksille puutarhaan

Osa kauppapuutarhoista myy kasveja suoraan kuluttajalle. Lista kukkia myyvistä puutarhoista on osoitteessa www.kauppapuutarhaliitto.fi kohdassa Tiedotteet/ajankohtaista. Kuvassa verbena ’Tuscany Mixed’.


Toukat (pieni kuva) ilmaantuvat heinäkuun puolivälin tienoilla. Aikuinen kuoriainen on helppo havaita perunakasvustosta. Kuva Evira

Pidä silmällä: Koloradonkuoriainen

Kenties maailman hankalimman perunantuhoojan mahdollisuus kulkeutua Suomeen on suurin näinä viikkoina. Korkein riski on itärajan tuntumassa kaakosta tulevien ilmavirtausten ja ukkosrintamien aikana.

Karanteenituholaisen havainnoista on tehtävä heti ilmoitus Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen tarkastajalle. Lisätietoja löydät osoitteesta www.evira.fi/koloradonkuoriainen.


Hanki kemikaaleja kestävät suojakäsineet, jos käytät torjunta-aineita. Kuva Outi Tynys

Suojaudu kemikaaleilta!

Muista, että kaikki torjunta-aineet ovat haitallisia. Varminta on suojautua asianmukaisesti, käytitpä sitten vaarattoman tuntuista hyönteisaerosolia tai rikkakasvihävitettä.

Toimi näin:

  • Hanki suoja-asuksi sadeasu, puuvilla- tai kuitukangashaalari. Laita jalkoihin kumisaappaat ja käytä suojapäähinettä tai huppua.
  • Käsiä suojaavat EU:n kemikaalimerkinnällä varustetut, neopreenista tai butyylistä valmistetut käsineet, jotka eivät kovetu talouskäsineiden tavoin.
  • Pue varusteet päälle jo liuosta tehdessäsi ja huuhtele roiskeet iholta saman tien.
  • Jos levität jauheita, käytä pölysuojainta.
  • Lue ohjeet, varoaika ja käytön rajoitukset pakkauksesta.
  • Lisätietoa www.evira.fi.

Ohjeet antoi lehtori Pekka Mäkinen (kuvassa).


Kuva Outi Tynys

Typpeä vai ei?

Liuoslannoitus vaikuttaa nopeasti. Anna mietoa liuosta, jos lehdet vaalenevat.

Jos annoit kasveillesi ravinteita vain alkukesän tarpeisiin, anna keskikesällä lisää typpipitoisia lannoitteita. Lehtien vaaleneva väri kertoo typen puutteesta. Vältä kuitenkin antamasta enää liikaa lannoitetta monivuotisille kasveille.

Nyrkkisääntöjä lannoittamiseen:

  • Kesäkukat: jatka syksyyn saakka
  • Nurmikko: syyskuun loppupuolelle
  • Puuvartiset kasvit ja perennat: yleensä heinäkuun loppupuolelle
  • Ruokasipuli: vältä liiallista typpilannoitusta alkukesän jälkeen, sillä se myöhästyttää tuleentumista.
  • Juurekset: lopeta lannoitus ajoissa, muutamia viikkoja ennen sadonkorjuuta. Esimerkiksi kesäporkkanalla noin kaksi ja varastoporkkanalla noin neljä viikkoa ennen nostoa.
  • Vältä lannoittamasta liikaa typellä nitraatteja kerääviä kasveja, kuten punajuurikkaita, mangoldia ja pinaattia.
  • Lannoita jatkuvasatoisia vihanneksia, kuten kesäkurpitsoita ja tomaatteja niin kauan kuin korjaat satoa.


Kuva Outi Tynys

NYT sisällä ja ulkona

  • Lannoita kesäkukkia säännöllisesti, jos et lisännyt multaan pitkävaikutteisia ravinteita. Poista kuihtuneet kukat.
  • Anna ruohon kasvaa normaalia korkeammaksi, jos hellettä ja kuivuutta riittää.
  • Kata uusien istutusten kasvualusta ja varjosta taimia. Näin kasvit pärjäävät loma-ajan.
  • Harvenna hedelmäpuiden raakileita, jos niitä on valtavasti.
  • Tarkista kastelun jälkeen, että maa on kosteaa syvemmältäkin.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.