Siirry pääsisältöön

Iloisesti pihalla: kesäkuun vinkit puutarhaan

Piha
Kotipuutarhan toimittaja, puutarhaopettaja Outi Tynys antaa ajankohtaisia vinkkejä sisä- ja ulkopuutarhaan.

Auta köynnöstä kiipeämään

Ohjaa köynnösten versot kohti seinää tai säleikköä ja kieputa liukkaan tuen ympärille rautalankaa.

Tukeen kiertyvät:
Säleikkövilliviini, humala, kärhöt, kelasköynnökset, piippuköynnös, ruusunätkelmä, kilpikierrot, punakoiso, viiniköynnös, karhunköynnökset, köynnösukonhattu, köynnöspinaatti

Seinään tarraavat:
Imukärhivilliviini, köynnöshortensia, muratti

Sitomista kaipaavat:
Köynnösruusu, palsamiköynnös, kuusamat, laikkuköynnös

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nauti nettiruusuista!

Jos rakastat ruusuja, vieraile Hongiston taimiston nettisivuilla. Taimisto on satsannut runsaaseen pensasruusujen valikoimaan. Yksi monista on morsiusruusun Juhannusmorsian- lajike, joka menestyy I-VII-vyöhykkeillä. Lisätietoja 050 554 4126, www.hongistontaimisto.fi.


Kuva Outi Tynys

Muotoile palloksi

Rungollinen laventeli säilyttää kasvutapansa, kun leikkaat sen versoja muutaman viikon välein. Latvojen lyhentäminen viivästyttää ja jopa estää kukinnan. Rosmariini puolestaan pysyy pallomaisena, kun korjaat sen versojen latvoja mausteeksi.


Kuva Outi Tynys

Kesä lautasella

Syötävillä kukilla saat nopeasti arkiruoasta houkuttelevan. Kuvassa kuvernöörinkukan (Tulbaghia violacea) ja sitruuna-ajuruohon kukat ja basilikan lehdet koristavat kermaviilikastiketta. Yrttien lisäksi voit syödä seuraavien lajien kukkia: orvokit, krassit, ruohosipuli, ruiskaunokki, ruusut, kehäkukat, laventeli, ajuruohot, rohto- ja kääpiösamettikukka, kurkkuyrtti, tuoksupielus ja mansikka. Myös hedelmäpuiden kukat ovat syötäviä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Kuva Outi Tynys

Satoa sitruksesta

Kääpiösitrus eli kumkvatti (X Citrofortunella) tuottaa satoa vuodesta toiseen, kunhan se saa viettää talven viileässä. Happamista hedelmistä saat ihanaa marmeladia. Nosta kasvi kesäksi puiden katveeseen, mutta varo alkukesän hallaöitä. Syyspuolella karaistunut kasvi ei säikähdä yhtä helposti kylmää.

Mitä taimitakuu korvaa?

Kun ostat monivuotisen kasvin, myymälä antaa sille kasvuunlähtötakuun. Ehtona on, että käsittelet taimia myyjän antamien ohjeiden mukaan. Jos kasvuunlähtö epäonnistuu oikeasta istutuksesta ja hoidosta huolimatta, liike antaa uuden taimen tilalle. Suositeltava takuuaika on vähintään 45 vuorokautta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Toimi näin:

  • Säilytä ostokuitti ja nimilappu.
  • Ilmoita ongelmista ennen takuuajan päättymistä.
  • Älä nosta taimea maasta ennen myyjäliikkeen ohjeita.
  • Jos samaa kasvia ei ole tarjolla, voit saada hyvitykseksi muun samanhintaisen taimen.
  • Myyjän ja ostajan välillä voi olla sopimus myös muista ehdoista.

HUOM!
Säästä vihannesten siemenpakkaus vakuustodistuksineen, jotta siemenerä voidaan jäljittää. Jos epäilet saaneesi väärää lajiketta, ota yhteys myyjään tai Eviran siementarkastus- ja luomuvalvontayksikköön. Lisätietoja www.evira.fi.

100 päivän kukkijat

Keväällä tai alkukesällä aloittavat:
Kivikkokilkka (kuvassa), purppurapikkusydän, tarhasarviorvokki, siperianunikko, mirrinminttu ’Six Hills Giant’, myskimalva, loistosalvia

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Keski- tai loppukesällä aloittavat:
Karpaattienkello, rantakukka, verikurjenpolvi, turkestaninmaksaruoho, espanjan- ja kivikkokurjenpolvi, kellokärhö, alppipiikkiputki, punahattu, syyshohdekukka, sädepäivänhattu, korea- ja kultakärsämö, syyskaunosilmä, komeamaksaruoho ’Herbstfreude’

Kimallusta salaattiin!

Jääpäivikin (Mesembryanthemum crystallinum) eli jääruohon lehtien ja versojen kiiltelyn syynä ovat suolakiteet. Etelä-Afrikasta kotoisin oleva vihannes viihtyy ruukussa, kasvihuoneessa tai avomaalla harson alla. Lyhyestä esikasvatuksesta on etua, mutta kasvi ehtii tuottaa satoa suoraan kylvettynäkin aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Miedonmakuiset, mehevät lehdet maistuvat hiukan suolaisilta ja aavistuksen sitruunalta. Siemeniä myy ainakin Hyötykasviyhdistys.


Kuva Teija Tuisku

Mitä etua on lämpimästä kylvömaasta?

  • Ehdit tuhota taimettuneet rikkakasvit haraamalla ennen kylvöä.
  • Maan lämpötila riittää myös papujen ja maissin itämiseen.
  • Siemenet eivät mätäne kylmässä ja märässä maassa.
  • Siemenet taimettuvat nopeasti ja kasvit kehittyvät vauhdikkaasti eivätkä jää rikkaruohojen jalkoihin.

Nyt sisällä ja ulkona

  • Kastele ja lannoita sipulikasveja.
  • Harvenna kukinnan jälkeen norjanangervon, alppikärhön, marjaomenapensaan, tuomipihlajan ja syreenien versoja.
  • Kastele uusia istutuksia kerran tai kaksi viikossa kymmeniä litroja neliölle.
  • Kylvä alkukesällä kaksivuotiset lajit, kuten salkoruusu, tulikukka ja harjaneilikka.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.