Siirry pääsisältöön

Iloisesti pihalla: syys-lokakuun vinkit puutarhaan

Piha
Kotipuutarhan toimittaja, puutarhaopettaja Outi Tynys antaa ajankohtaisia vinkkejä sisä- ja ulkopuutarhaan. Mitä puutarhassa kannattaa tehdä syys-lokakuussa? Lue vinkit.

Kastele syyskasveja pakkasten tuloon saakka.

Krysanteemi kukkii pitkään, kun pidät mullan tasakosteana. Vältä koristekaalien liikakastelua, sillä se karisuttaa alalehdet. Pienet katajat, tuijat ja valesypressit ovat somia ruukuissa, mutta yleensä niistä on iloa vain yhden talvikauden ajan.

1. Yhdistele heiniä syysistutuksiin. Monivuotinen hopeatoppo kestää kylmää.

2. Syklaami nauttii viileydestä ja kosteudesta, muttei kestä pakkasta. Taustalla hopeayrtti, joka muiden hopealehtisten ryhmäkasvien tapaan kuivuu koristeelliseksi.

3. Marjakanervan marjat säilyttävät värinsä alkutalveen saakka.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vasemmalla hopeatoppo, oikealla marjakanerva
Vasemmalla hopeatoppo (kuva Anu Pirhonen), oikealla marjakanerva (kuva Outi Tynys).

Kanervapallo
Kuva Sondergruppe Azerca

Askartele kanervapallo

Kanervan (Calluna) versot ovat taipuisia, ja kuivienkin kukkien väri säilyy pitkään. Askartelutyöt sopivat parhaiten ulos katettuun tilaan ja sisälle. Voit kiinnittää kanervat rautalankakoukuilla styroksiseen palloon ja kieputtaa päälle ohutta kultalankaa. Jos raatsit leikata vain yhden kanervan, kiinnitä muutama verso sammalpallon pinnalle tai risukranssin lisukkeeksi.

Päivänlilja
Kuva Tornionlaakson taimitarha

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Uutta perennapenkkiin

Onneksi pienikukkaiset päivänliljat ovat löytäneet tiensä meillekin. Esimerkiksi ’Little Wine Cup’ kukkii elokuussa. Matalia lajikkeita myy ainakin Tornionlaakson taimitarha, 040 5110525.

Tyrni
Venäläiset tyrnilajikkeet ovat vähäpiikkisiä, makeita ja satoisia. Ne ovat kuitenkin kotimaisia lajikkeita alttiimpia versotaudille. Kuva Outi Tynys

Tyrniä terveydeksi

Suomalaistutkimuksissa on havaittu tyrniöljyn edistävän flavonoidien imeytymistä ja hyväksikäyttöä elimistössä. Marja parantaa sydänlihaksen verenkiertoa ja suojaa sen soluja. Tyrnin lehdissä on erityisen runsaasti terveydelle hyödyllisiä fenoleita. Niistä kannattaakin hauduttaa teetä aasialaiseen tapaan.

VINKKI! Pakasta tyrnimehua jääpalapusseissa. Saat tuoretta mehua kätevinä kerta-annoksia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Sirokesäkynttilä
Kuva Outi Tynys

Nosta suojaan!

Kesäkukkana kasvatettava sirokesäkynttilä (Gaura lindheimeri) on oikeastaan monivuotinen perennakasvi, mutta se talvehtii meillä huonosti. Vie ruukku talveksi viileään paikkaan. Todella helppohoitoista horsmakasvia lisätään siemenistä, jotka kylvetään maalis-huhtikuussa.

Kottikärryt
 

Savimaa kuntoon

Jäykkä savimaa kaipaa parannusta. Se onnistuu sekä kivennäismaan (esim. hieta ja hiekka) että eloperäisen aineksen lisäyksellä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nyrkkisäännöt savimaan parannukseen:

  • Varaa kivennäismaata noin viisi kuutiota sadalle neliölle. Sekoita viiden sentin paksuinen kerros tavalliseen muokkaussyvyyteen eli 20 sentin kerrokseen.
  • Kivennäismaan lisääminen alentaa maan multavuutta. Sekoita siis aina samalla maahan myös tummaa, hyvin maatunutta maanparannusturvetta tai kompostimultaa saman verran kuin kivennäismaata.
  • Suositeltava maanparannukseen käytettävä kivennäismaa on hiedan (raekoko 0,02-0,2 mm) ja hiekan (0,2-2,0 mm) seosta. Raekoko voi olla 0-3 millin välillä.
  • Maa-ainesten toimittaja laatii yleensä materiaalista rakeisuuskäyrän. Sen perusteella myyjä pystyy kertomaan, miten hyvin maa-aines soveltuu maanparannukseen.

Asiantuntijana puutarha-agronomi Tarja Alainen, Viljavuuspalvelu.

Vinkki!  Savimaan tunnistat siitä, että pystyt vaivaamaan siitä pötkylän.

kiinansipuli
Kuva Outi Tynys

Kaunis ja hyödyllinen kiinansipuli

Kiinansipuli (Allium tuberosum) on loistava kasvi, koska:

+ se kukkii loppukesällä useita viikkoja
+ kukinnot kestävät pitkään maljakossa
+ satoa saat jo toukokuussa
+ kapeat ja litteät lehdet maistuvat ruoho- ja valkosipulilta
+ voit lisätä kasvia helposti jakamalla ja siemenistä

Suloiset pikkuomput

Paratiisiomenapuu (Malus Prunifolia -ryhmä) ’Dolgo’ menestyy I-IV-vyöhykkeillä. Kolmisenttiset kirpeät ja aromikkaat hedelmät kypsyvät syyskuun puolivälissä. Ne sopivat talouskäyttöön ja esimerkiksi kranssien koristeeksi. Omenista voi myös tehdä helpon rommiruukun: lado hedelmät astiaan ja valuta päälle hunajaa ja vaaleaa rommia piripintaan. Sulje kansi ja nosta astia viileään 1-3 kuukaudeksi.

Hiekkaa mehikasveille
Kuva Outi Tynys

Hiekkaa mehikasveille

Hiekan lisääminen kasvin tyvelle on vanha konsti parantaa sen talvehtimista. Ruusukkeita muodostavilla mehikasveilla, kuten levisialla (Lewisia), se auttaa lehtiä pysymään vihreinä kevääseen.

Kalkitus
Kuva Outi Tynys

Muista kalkitus

Sekoita yrtti- ja perennapenkkeihin kalkkia, jotta saat maan pH:n kohoamaan. Näin torjut lannoitteiden ammoniumtypen maata hapattavaa vaikutusta. Syötävillä kasveilla riittävä kalkitus vähentää haitallisten raskasmetallien pitoisuuksia.

Sarviorvokin varsien leikkaus
Kuva Matti Lahtinen

Orvokki pätkäksi

Sarviorvokki talvehtii parhaiten, kun leikkaat versot 5-10 sentin korkeudelta. Tällöin tuuhea kasvusto ei mätäne vaan versoo keväällä terhakkaasti. Peittele orvokit muutamalla havunoksalla pakkasten alkaessa.

NYT sisällä ja ulkona

  • Istuta kukkasipulit. Kompostimulta on hyödyksi niiden istutuskuopassa.
  • Jätä perennojen varret ja lehdet kasvustojen suojaksi.
  • Kerää muumiotautiset omenat. Annostele niitä pikkuhiljaa talousjätekompostiin.
  • Hanki amaryllisten eli ritarinkukkien sipulit. Säilytä ne ilmavasti.
  • Istuta puita ja pensaita maan jäätymiseen saakka. Voit myös siirtää mielestäsi väärässä paikassa olevat kasvit.
  • Aloita pikkulintujen ruokinta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.