Ilotulittaja, varo lumettomuutta ja voimakasta tuulta

Sisustus
Tue ilotulitteet lumen puuttuessa esimerkiksi hiekalla tai kivillä ja käytä raketinampumistelinettä. Jos tuulee voimakkaasti, rakettien ampumista on syytä kokonaan välttää. Lue lisää!

Ilotulitteet ja raketit tulee turvallisuussyistä tukea aina huolellisesti. Ilotulitteiden tukemiseen voi lumen puuttuessa käyttää esimerkiksi hiekkaa tai kiviä, jotka muutenkin ovat lunta kestävämpiä ja suositeltavampia tukiaineita.

Padat ja varsinkin tähtipommit sekä roomalaiset kynttilät on syytä tukea hyvin, sillä kaatuessaan ne voivat aiheuttaa suurta vahinkoa ilotulitusta katseleville.

Suuret padat voi tukea esimerkiksi isoilla tiiliskivillä. Rakettien ampumiseen kannattaa käyttää raketinampumistelinettä.

Tyhjä pullo ei riitä ampumistelineeksi

‒ Tyhjä pullo on liian kevyt raketinampumistelineeksi. Pahimmassa tapauksessa pullo saattaa kaatua ja raketti lähteä lentämään kohti yleisöä. Raketinampumistelineitä voi ostaa ilotulitteiden myyntipaikoista, muistuttaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Myös tuuliolosuhteet pitää ottaa huomioon raketteja ammuttaessa. Jos tuuli on navakkaa, Tukes suosittelee välttämään rakettien ampumista. Voimakas tuuli saattaa kaataa telineen kesken raketin lähdön. Lisäksi puuskainen tuuli voi arvaamattomasti muuttaa ilotulitteen kulkusuuntaa ilmassa.

Näin ammut ilotulitteita turvallisesti:

  • Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.
  • Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.
  • Tue ilotulitteet kunnolla, käytä tarvittaessa ampumistelinettä.
  • Suojaa silmäsi suojalaseilla, ne ovat suositeltavia myös katsojille.
  • Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla. Rajoitukset Pelastustoimen sivuilla.
  • Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.
  • Ilotulitteet ovat räjähteitä ja kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Ilotulitteita ja raketteja saa ampua uudenvuodenaattona kello 18‒02.

 

Lisätietoja: www.ilotulitus.info

MAINOS
MAINOS LOPPUU