MAINOS

Ilotulitteet vastuullisesti ja turvallisesti

Piha

Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti tyynellä säällä ja aiheuttavat melusaastetta, joka pelottaa ja stressaa eläimiä mutta myös herkkäkuuloisia ihmisiä. Vähennä haittoja ampumalla ilotulitteita syrjäisillä aukeilla paikoilla ja vain sallittuina aikoina uudenvuodenaattona klo 18–02.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ilotulituksista syntyy paljon hiukkasia. Tämän vuoksi ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua uudenvuodenyönä erityisesti, jos on tyyntä ja pakkasta. Tuulisella säällä ilmansaasteet laimenevat nopeammin.

Tyynellä säällä pienhiukkasten pitoisuudet voivat uudenvuodenyönä kohota hyvinkin korkeiksi. Viime uutena vuotena mittasimme Vantaalla jopa noin 180 mikrogrammaa kuutiometrissä (µg/m3) tuntipitoisuuksia, kertoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen, Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

Pienhiukkasten vuosikeskiarvo pääkaupunkiseudulla on n. 6–8 µg/m3. Ilmanlaatu luokitellaan huonoksi, jos pienhiukkasten tuntipitoisuus on yli 50 µg/m3.

Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä lasten kannattaakin katsoa ilotulituksia etäältä ja välttää paikkoja, joissa maan pinnalla näkyy tai haisee savu, Manninen neuvoo.

Ilotulitteiden haitallisia aineita on rajoitettu EU-säädöksissä

Suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle satojatuhansia kiloja ilotulitteita. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa miljoonia yksittäisiä ilotulitteita. Niiden myötä ilmaan lentää myös valtavat määrät erilaisia kemikaaleja.

– Ilotulitteet sisältävät aina ruutia, joka koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Lisäksi ilotulitteissa käytetään muun muassa kuparia ja strontiumia, kertoo ylitarkastaja Jonas Sjelvgren Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Ilotulitteiden turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota myös EU-tasolla: ilotulitteet eivät esimerkiksi saa sisältää lyijyä, ja ruudin määrää on rajoitettu.

Ihminen katsoo, kun ilotulitteet ammutaan taivaalle

↑Ilotulitteet heikentävät tyynellä pakkassäällä ilmanlaatua ja aiheuttavat myös äänihaittoja, joten niitä kannattaa seurata turvallisen etäisyyden päästä.

Suojalasit myös katsojilla

Ilotulitteita saa ampua vain klo 18 ja 02 välisenä aikana, eikä milloinkaan muulloin uudenvuodenyönä.

Ilotulittamiseen kannattaa valita aukea paikka, joka on kaukana rakennuksista. Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella ja tarkistaa niistä etukäteen myös suojaetäisyydet.

Ilotulitteen ampujan on käytettävä suojalaseja ja niitä suositellaan myös ilotulituksen katsojille, Sjelvgren muistuttaa.

Ilotulitteiden aiheuttamat roskat kannattaa käydä keräämässä vaikkapa seuraavana päivänä valoisaan aikaan. Osa roskista on kierrätettäviä, sillä esimerkiksi kartongit voi laittaa pahvinkeräykseen ja muoviosat muovinkeräykseen. Muut roskat kuuluvat sekajätteeseen

Toimimattomat ilotulitteet voi palauttaa myyntipisteeseen tai maahantuojalle. Jos myyntipiste ei ole enää toiminnassa, voi ottaa yhteyttä maahantuojaan, joka antaa lisäohjeita. Maahantuojan tiedot löytyvät tuotteesta.

Tsekkauslista: näin ammut ilotulitteet turvallisesti

  • Ammu ilotulitteet klo 18–02 uudenvuodenaattona. Muuna aikana ilotulitteita ei saa ampua.
  • Valitse aukea paikka, etäällä rakennuksista.
  • Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata suojaetäisyyksiä.
  • Käytä suojalaseja.
  • Käytä suojalaseja myös, jos vain katselet.
  • Kerää roskat viimeistään seuraavana päivänä valoisaan aikaan.
  • Palauta toimimattomat raketit myyntipisteeseen tai maahantuojalle.

 

Lähteet: HSY ja Tukes

Kuvat: Pixabay.com

Lue lisää: Räjähteet ja ilotulitteet – usein kysytyt kysymykset

Ilotulitus heikentää ilmanlaatua

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ilotulitteet ilotulitus raketit uudenvuodenyö uusi vuosi uusivuosi