MAINOS

Inspiraatiota ideakuvastosta, sananen kasvuvyöhykkeistä – kevätlannoitteiden aika ei ole vielä

Piha

Puutarhurin ideakuvastosta piristystä ja ideoita puutarhaan. Kelit lämpenevät, mutta se ei tarkoita vielä kiirettä kevätlannoitusten suhteen. Muista tarkistaa kasvuvyöhykkeesi taimia hankkiessasi! Kevään toimitukset normaalisti.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Myös täällä puutarhalla seurataan huolestuneina tätä korona tilanteen kehittymistä ja joka aamu ensimmäiset uutislähetykset jännittää ja sama tunne jatkuu koko päivän. Elämme outoja ja huolestuttavia aikoja.

Sikäli me täällä puutarhalla olemme onnekkaita, koska toimimme vain postimyynnin kautta, eikä meillä ole erillistä myymälää. Tänne tiloihin ei pääse ketään ulkopuolisia ja oma liikkumisemme puutarhan ulkopuolella on hyvin minimissään ja tarkoin harkittua. Kaikesta huolimatta vahva yhteinen usko ja halu on toimia terveys edellä ja parempaan yhteiseen tulevaisuuteen uskoen.

Kokosin sinulle piristystä ja inspiraatiota

Viikolla kun selailin kuva-arkistoani, niin sain mahtavan idean ja kokosin sieltä joukon kuvia, niin Suomesta kuin reissuiltani. Siis erilaisia istutus-ideoita aina ruukuista vaippoihin asti.

Riina kokosi kuvat yksiin kansiin ja latasi verkkoon sinunkin iloksi. Nämä ovat siis vuosien varrelta koottuja kuvia ja läheskään kaikkia taimia ei minulla ole valikoimissani, mutta uskon että näistä saat kivoja ideoita käyttöösi. 

Tätä kuvastoa on kätevä katsella myös kännykällä. Latasimme sen kotisivuillemme, samaan paikkaan missä on nuo kuvastotkin. Hyvän mielen ideakuviin pääset tästä.

Ilmat lämpenee – eipä häitäillä vielä

Ilmat näyttäisi kääntyvän nyt erittäin keväisiksi ja lämpimiksi. Se saattaa saada ajatukset heräämään pihatöihin, mutta itse ainakin maltan vielä. Esimerkiksi kevätlannoitteen antamisesta ei ole mitään iloa nyt, kun kasvit vielä pääosin lepää ja eikä tarvitse ravintoa. Pahimmillaan lannoitteet vain menevät hukkaan.

Lannoitekävyt on toki eri asia, niiden toimintatapa kun on erilainen. Ne eivät luovuta ravinteita, ennen kuin olosuhteet (=maan lämpötila ja kosteus) on hyvät. Mutta ei niidenkään laittamisella vielä kiirettä ole. Keskitytään nyt ennemmin esikasvatuksiin sisätiloissa ja annetaan luonnon heräillä rauhassa uuteen kasvukauteen.

Sananen kasvuvyöhykkeistä

Muutamia kyselyjä tullut kasvuvyöhykkeistä ja niistä on paljon puhuttukin viime vuosina. Se, että ovatko ne enää ajan tasalla ja kuinka isosti erilaiset paikalliset olosuhteet vaikuttaa ym. asioita on pohdittu ja mietitty niin itsekseni kuin muutaman kollegan mm. Luodon Leenan kanssa. 

Vyöhykejako perustuu kasvukauden pituuteen, tehoisan lämpötilan summaan sekä talviolosuhteisiin. Ns. normipakkanen vaikuttaa talviolosuhteisiimme. Se lasketaan keskiarvona kolmesta kylmimmästä lämpötilan vuorokausiminimistä 30 vuoden ajalta. Niitä ei ihan heppoisesti muuteta ja nyt ei olla muuttamassakaan vaikka ilmasto onkin muuttumassa.

Suomi jaetaan kasvillisuudeltaan kahdeksaan vyöhykkeeseen hedelmäpuiden ja puuvartisten koristekasvien menestymisen suhteen.

Noista puuvartisista kasveista, joihin meillä viljelijöillä on antaa jonkinlainen kasvuvyöhyke näkemys, on vyöhyketieto laitettu kasvatusohjeiden yhteyteen. Mutta sekin on vain näkemys – ei rajoitus eikä myöskään takuu.

Mitä sitten taimista pitää ilmoittaa, siihen tuli muutoksia kun kasvipassi otettiin käyttöön ja niistä voit lukea tarkemmin ruokaviraston sivulta. 

Ruohovartisille kasveille ei mikään laki velvoita ilmoittamaan kasvuvyöhykettä, ne kun vaipuvat ”maan alle” talveksi. Korkeintaan kasvattaja voi kertoa, että ehtiikö kukkia pohjoisessa (esim. syysvuokon tietyt lajikkeet), selviääkö talvesta jos on lumetonta ja kylmää (esim.  Pohjanmaan rannikkoseudut) tai tarvitseeko talvisuojauksen (kuten jotkin vihreinä säilyvät kivikkokasvit).

Nämä ovat tietysti asioita, joita ei voi varmaksi vannoa, vaan jotka perustuu enempi kokemuksiin ja näkemyksiin. Koska paikalliset olosuhteet, jopa ihan oman pihapiirinkin vaikutukset, voivat olla paljon suuremmat kuin kasvuvyöhykkeiden.

Oman pihapiirin kasvuolosuhteet oppii vain kokeilemalla ja kokemuksen kautta. Naapureilta voi toki myös hiukan kysyä, mutta kun pihapiiritkin voivat olla niin erilaiset, että toisella kasvaa ja toisella ei. Samoin kasvien hoito, istutuspaikka, jne. ovat erittäin ratkaisevia asioita.

Keijunmekosta isommat taimet

Viime vuonna tuli toiveita keijunmekon osalta, että voisiko taimet olla isompia. Ja se toivehan toteutui. Nämä on nyt siis kertaalleen koulittu isompaan (L-kokoon) ja kasvatettu melkein kaksi kuukautta pidempään.

Siksi niitä ei tarvitse laittaa kuin tuo 3 kpl / normaali amppeli. Muuten tulee kesällä ahdasta ja ne alkaa kärsiä tilanpuutteesta.

Keijunmekon helmat saat siis nyt liehumaan isompina taimina hintaan 9,95 € / 3 kpl pakkaus.

Sähköiset kuvastot otettu ilolla vastaan

Viime viikolla kun kerroin, että sähköiset kuvastot on nyt selattavissa, niin en olisi uskonut näin valtavaa kiitosten tulvaa. On kuulemma ihan parasta ja helpointa ajanvietettä ja suunnitteluapua selailla näitä.

Tuli jopa tämmöinen hauska viesti; ”Innostuin selaamaan näitä sinun kuvastojasi puhelimella ja isäntä luuli minun jo halvaantuneen ja tulleen hulluksi, kun en kuulemma ollut puhunut kymmeneen minuuttiin mitään ja tuijotin vain puhelinta hymyillen ja silmät kiiluen”. Kiitos Helena mukavasta viestistäsi! Ja kerro isännälle, että tätä hulluutta on nykyään enempikin liikkeellä, mutta se ei ole ollenkaan vaarallista, päinvastoin.

Taimikuvasto – Kevätkuvasto – Ideakuvasto

Kevään toimituksista pari täsmennystä ja tietoa

  • Kotiinkuljetusten suosio on kasvanut kovasti, mutta niin Posti kuin Matkahuoltokin kertoo, että kaikki lähetykset toimitetaan ajallaan, turvallisesti ja sovitusti.
  • Postiennakkomaksua ei ole – eli jollei tilaus ole maksettu ennakkoon, niin lasku on lähetyksen mukana.
  • Tilausten nouto puutarhalta ei nyt tänä keväänä ole mahdollista – suojaamme itsemme ja toimintamme, emmekä ota pienintäkään riskiä ulkopuolelta nyt.
  • Tuotteiden kysyntä on kasvanut valtavasti, mutta uskon että kaikille riittää kasveja koko kevään ajan. Valikoimaa täydennetään tarvittaessa muiden puutarhojen kasveilla, joilla ei ole postimyyntivalmiuksia.
  • Edellisen johdosta suosittelen kuitenkin tekemään varauksia mahdollisimman pian. Näin voin varmistaa haluamasi kasvit sinulle ajoissa ja varmasti.
  • Puhelin palvelumme on ajoittain ruuhkautunut kasvaneen kysynnän vuoksi, mutta hiukan kärsivällisyyttä, vastaamme kyllä. WhatsApp:illa on myös kätevä laittaa viestejä – vastaamme niihin nopeasti. 044 099 7096

Huolehtivin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ideakuvasto Juha Toikka kasvuvyöhyke kasvuvyöhykkeet keijunmekko kevätkuvasto kevätlannoitukset kevätlannoitus


Lisää samasta aiheesta