MAINOS

Investoi tulevaisuuteen ja siirry öljylämmityksestä uusiutuviin energiamuotoihin

Lämmitys

Asikaisten perhe Kiteellä siirtää 120 neliöisen tiilitalonsa öljylämmityksestä ilma-vesilämpöpumppuun. Kiteen kaupunki on kunnostautunut neuvonnassa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Lähtölaskenta on jo käynnissä vanhalle öljysäiliölle ja pian se kaivetaan ylös Ulla ja Paavo Asikaisen vuonna 1979 rakennetun tiilitalon kupeesta Kiteellä. Öljylämmityksen tilalle perhe on päättänyt ottaa ilma-vesilämpöpumpun ja ensimmäiset tarjouksetkin on jo saatu. Haettavissa oleva valtion avustus öljylämmityksestä luopujille on Asikaisten mielestä hyvä porkkana. Hakemuksen laatiminen on heilläkin pian edessä. Energianeuvoja Anssi Kokkonen on jo ohjeistanut hakemusasiassa. 

– Päädyimme luopumaan fossiiliseen energiaan perustuvasta lämmitysmuodosta ja halusimme tilalle jotain kestävämpää ratkaisua. Ilma-vesilämpöpumppu on juuri sellainen, vaikka jonkun verran sähköä kuluttaakin. Ympäristönäkökulma on mielestämme tärkeä, Paavo Asikainen sanoo. 

Asikaiset asuvat tätä nykyä taloaan enimmäkseen kaksin. Nuorempi poika on parhaillaan armeijassa ja vanhempi on jo muuttanut työn perässä Savonlinnaan. Perhe muutti taloon vuonna 1999. Avara talo tarjoaa sopivat tilat myös Paavo Asikaisen työkäyttöön.  

– Talossa on myös leivinuuni, jota on ahkerasti käytetty öljylämmityksenkin rinnalla. Meillä on erinomainen koivuklapien toimittaja, puu on kuivaa ja laadukasta, Ulla Asikainen lisää. 

Vuotuinen öljynkulutus on ollut noin 1 500 litraa ja klapeja on poltettu noin 10 kuutiota. 

Kiteen kaupunki kannustaa luopumaan öljylämmityksestä

Kaupunkien käytännöt ja ohjeistukset maanalaisten öljysäiliöiden kohtelusta vaihtelevat jonkun verran. Kiteen kaupunki edellyttää hakemusta ympäristölautakunnalle, mikäli säiliö haluttaisiin jättää maahan. Asikaiset kiittelevät sekä kaupungin ympäristöpäälliköltä että rakennuspuolelta saatuja selkeitä ohjeita. 

– Pisteet Kiteen kaupungille, olemme saaneet hyvää ja asiallista palvelua. Poistamme säiliön kokonaan ja vältymme samalla byrokratialta, vaikka ylös kaivamisesta kustannuksia koituukin. Sitten voimme vain ilmoittaa palopäällikölle, että poistavat säiliömme rekisteristä, Paavo Asikainen toteaa. 

Molemmat korostavat myös sitä, että avustuksen hakemisen pitää olla mahdollisimman helppoa.  

– Varsinkin jotkut vanhemmat ihmiset ovat tottumattomia netin käyttöön, joten toivottavasti he saavat apua hakemuksen laadinnassa. Hakeminen pitää tehdä mahdollisimman asiakasystävälliseksi, etteivät ihmiset kyllästy hakemuksen täyttämiseen ja jätä sitä kesken, Ulla Asikainen pohtii.  

– Tuki on sinänsä hyvä asia, ja se konkretisoi monille öljylämmityksestä luopumisen merkityksen.  Vesi-ilmalämpöpumppuun on investoitava noin 10 000 euroa, joten 4 000 euroa tuki on merkittävä tavalliselle palkansaajalle.  Vaikka meidänkin perheessämme kaksi ihmistä käy töissä, niin kymppitonnikin on iso raha, Paavo Asikainen muistuttaa.

Ratkaisut harkiten 

Vanhan öljylämmityksen korvaamiseen on monia vaihtoehtoja. Tilalle voidaan laittaa muun muassa maalämpö, ilmavesilämpöpumppu, pellettilämmitys, sähkölämmitys tai kaukolämpö, siellä missä se on saatavilla. Yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole, vaan valinta on tehtävä aina kohteen sekä kohteen energiankäytön ja tarpeiden mukaan. 

Monesti investointikustannuksiltaan kalliimpi vaihtoehto tuo pienemmät energiakulut ja päinvastoin. Lämmitystapavaihtoehtojen vertailua voi tehdä Motivan lämmitystapojen vertailulaskurilla ja näin saada käsitystä investoinnista ja tulevista energiakuluista. Kannattavinta on iäkkäiden ja heikolla hyötysuhteella toimivien öljylämmityslaitteistojen vaihtaminen. 

– Kun talon lämmitystarve on lisäksi suhteellisen korkea, ovat säästöt ja ympäristöhyödyt suurimmillaan. Öljypolttimen tyypillinen käyttöikä on noin 12–15 vuotta ja kattilan noin 25 vuotta, toteaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. 

Vaihtoehdon valintaa helpottamaan voi kysyä neuvoa kuluttajien energianeuvonnasta tai alueelliselta energianeuvojalta. Kannattaa miettiä myös itselle sopivaa lämmitystapamuutoksen ajankohtaa. Erityisesti niiden kotitalouksien, jotka ovat jo miettineet muutosta, kannattaa nyt nopeuttaa muutostyötä ja hyödyntää saatavilla olevaa tukea. On syytä muistaa, että kotitalousvähennys verotuksessa on tähänkin asti ollut remonteissa apuna. Kotitalousvähennystä ei voi käyttää hyödyksi sellaisessa remontissa, johon hakee öljylämmityksen luopumisen tukea. 

Avustusta riittää vielä tuhansille pientaloille 

Ympäristöministeriö on varannut avustusta varten lähes 30 miljoonan euron määrärahan, jolla tavoitellaan noin 10 000 ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista. Kiinnostus avustusta kohtaan on ollut suuri ja hakemuksia tulvii Pirkanmaan ELY-keskukseen, joka myöntää avustuksen koko maassa. ELY-keskuksesta vakuutetaan, että määrärahaa riittää vielä tuhansille pientaloille. 

Tukea myönnetään 4 000 euroa, kun öljylämmitys vaihdetaan kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muihin lämmitysmuotoihin avustusta myönnetään 2 500 euroa. Fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, käyttäviin rakennuskohtaisiin lämmitysjärjestelmiin tukea ei myönnetä, joten öljylämmitys ei saa jäädä edes varajärjestelmäksi. 

2 500 euron avustusta tähän mennessä hakeneilla hankkeiden kustannusarviot olleet noin 2 600–5 500 euroa. 4 000 euron avustusta hakeneilla kustannusarviot ovat vaihdelleet noin 7 000–28 000 euron välillä. Suurempaa avustusta hakeneiden kustannusarvio on ollut keskimäärin 14 500 euroa. 

Avustuspäätöstä kannattaa hakea jo ennen muutostöitä 

Avustusta voi hakea takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustuspäätöstä kannattaa kuitenkin hakea jo ennen muutostyön aloittamista varsinkin, jos haluaa varmistua myönteisen päätöksen saamisesta. Ennen avustuksen hakemista on hyvä olla yhteydessä omaan kuntaan, mistä saa tiedot esimerkiksi maalämpöä varten tarvittavista luvista. Avustushakemukseen on liitettävä suunnitelma öljylämmitysjärjestelmän purkamisesta ja uuden toteuttamisesta. Suunnitelmaksi käy urakoitsijan tekemä tarjous, jossa on eritelty työvaiheet.

Hakeminen on helpointa sähköisessä Aluehallinnon asiointipalvelussa. Ennen hakemista kannattaa kuitenkin tutustua tarkasti myöntämisehtoihin ja hakuohjeeseen. Avustuksen myöntämisehtoihin ja hakemiseen liittyvissä asioissa neuvoo valtakunnallinen ympäristöasioiden asiakaspalvelu. Kuluttajien energianeuvonta puolestaan vastaa öljylämmityksen vaihtajien teknisiin kysymyksiin. 

Lue lisää: 

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi (ely-keskus.fi) 

Aluehallinnon asiointipalvelu (sahkoinenasiointi.fi) 

Öljylämmityksen vaihtajalle (Motiva Oy) 

Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri (Motiva Oy) 

Asiakaspalvelu ja neuvonta: 

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu (avustuksen ehdot ja hakeminen) 

Kuluttajien energianeuvonta (lämmitysremontin toteuttaminen ja tekniset ratkaisut) 

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

ELY-keskus Motiva omakotitalon öljylämmitys vesi-ilmalämpö vesi-ilmalämpöpumppu öljykattila öljylämmitys öljypoltin