Siirry pääsisältöön

Äänestä ja voita!

Kuka on Remonttimestari 2023?

Isännöintiliitto muistuttaa: Astianpesukoneen poistoletkut kuntoon

Keittiö
Astianpesukoneen poistovesiletku aiheuttaa taloyhtiöissä turhaa harmia ja rahanmenoa. Vuosittain vakuutusyhtiöt korvaavat noin 5000 astianpesukoneista aiheutunutta vuotovahinkoa. Näistä kolmannes johtuu vaurioituneesta tai huonosti kiinnitetystä poistoletkusta.
28.3.2023

Astianpesukoneen poistovesiletku tulisi vaihtaa säännöllisesti. Letkut vanhenevat nopeammin kuin kone. Jos asukkaalla ei ole tietoa, milloin poistoletku on vaihdettu, kannattaa marssia kodinkoneliikkeeseen ja hankkia muutaman euron hintainen uusi letku ja tilata huoltoyhtiöltä tai lvi-asentajalta letkun vaihto. Näin voi säästyä jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingoilta.

– Asennus- ja korjaustöissä kannattaa käyttää ammattilaisia. Missään tapauksessa pesukoneiden kanssa ja kosteissa tiloissa ei kannata tehdä mitään omia virityksiä, muistuttaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä

Asukas voi ehkäistä vahinkoja tehokkaasti toimimalla huolellisesti. Pesukoneita ei tule käyttää valvomatta, hana tulee aina käytön jälkeen sulkea ja letkujen kunto pitää tarkistaa säännöllisesti. Myös pesukoneen alle asennettava vuotoallas tai vuotovahti kertoo nopeasti, jos jotain on vialla.

Vuotovahingon nopea havaitseminen pienentää vahingon määrää. Kustannuksia syntyy vahingon kartoittamisesta, kuivatuksesta ja materiaalien uusimisesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Vakuutusyhtiöiden korvaamien vuotovahinkojen määrä on viime vuosina kasvanut huomattavasti. Joka kuudes vuotovahinko aiheutuu astianpesukoneesta. Myös vahinkojen keskimääräinen korvaussumma kasvaa erityisesti kotitalouksissa. Vuonna 2008 vakuutusyhtiöt korvasivat yli 33 600 vuotovahinkoa, joista 20 000 kotitalouksissa. Korvauksia maksettiin noin 135 miljoonaa euroa.

Vinkkejä vesivahingon estämiseen

  • Älä koskaan jätä astianpesukonetta päälle ilman valvontaa.
  • Tarkista säännöllisesti tiivisteet ja letkut.
  • Laita astianpesukoneen alle vedenpitävä kaukalo siten, että mahdolliset vuotovedet tulevat koneen eteen lattialle.
  • Muista sulkea vesihana aina, kun konetta ei käytetä.
  • Anna ammattilaisen korjata ja vaihtaa poistovesiletkut.