MAINOS

Istuta mukulakasvit, leikkaa mahlaa vuotavat puut

Piha

Tammi–helmikuussa on aika leikata mahlaa vuotavat puut ja istuttaa mukulakasvit. Jos lumi ei suojaa kasveja pihalla, niitä pitää suojata muilla keinoin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ensimmäiset leikkaukset – suojaa pihakasveja havuilla ja lumella

Leikkaa kirsikat, koivut, hevoskastanjat, vaahterat ja muut mahlaa vuotavat pihakasvit nyt tammi–helmikuussa. Leikatut koivunoksat kannattaa tuoda sisälle maljakkoon lämpimään veteen.

Viime viikon kovat pakkaset ja tuulet muuttuivat ennätysnopeasti, jopa muutamassa tunnissa, plusasteisiin. Lumipeite uhkaa hävitä taas ainakin rannikkoseudulta ja jollei uutta lunta tule, kasvien suojaukset tulee hoidella muuten, esimerkiksi havujen avulla. Lunta voi myös kolata kasvien päälle varovasti lisää.

Älä liiku (etenkään nuoren) nurmikon päällä tarpeettomasti. Se säästyy parhaiten lumen alla. Puiden ympärillä sen sijaan lumi kannattaa polkea tiiviiksi, jotta myyrät pysyvät loitolla eivätkä syö puiden kuoria. Jos suojalumi yllättää, käy ravistelemassa painava lumi pois heikkojen ja nuorten puiden oksilta, ettei lumi revi niitä rikki.

Istuta mukulakasvit

Mukuloista ja kävyistä lisättävät ja istutettavat kasvit kannattaa istuttaa lähiaikoina, sillä niiden itäminen kestää jonkin aikaa. Kasveja saa näin myös paljon edullisemmin kuin valmiina ostettuna.

Mukulat juurtuvat yleensä paremmin, kun niitä liottaa haaleassa vedessä muutaman tunnin ennen istuttamista.

Valmistaudu kevään siemenkylvöihin jo nyt. Varaa hiekkaturveseosta, astioita ja merkkaustikkuja valmiiksi, ettei tule paniikkia sitten, kun on ensimmäisten kylvöjen aika.

Kurkistus kellariin

Käy kellarissa tarkistamassa, että lämpötila on hyvä eivätkä hiiret ole tehneet tuhoja. Digitaalisella lämpötilamittarilla, jossa on minimi- ja maksimilämpötilojen muisti, on helppo seurata lämpötilojen vaihteluja käyntien välillä. Niitä saa kaikista rautakaupoista.

Tee lumipalloja ja vie ne kellarissa talvetettavien kasvien juurelle. Siellä se sulaa juuri sopivasti kosteuttaen kasvia ja samalla myös jäähdyttää kasvia.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hedelmäpuiden leikkaus mukulakasvi mukulakasvit puiden leikkaus


Lisää samasta aiheesta