MAINOS

Istutukset ulos, kastelua ei saa unohtaa – samettikukkia kasvimaalle

Piha

Nyt kun kelit lämpenevät reilusti, niin myös maa lämpenee. Pian aloitan uloskylvöt ja istutukset minäkin. Kun maa on riittävän lämmin ja kostea, niin se takaa kasveille reippaan kasvuun lähdön. Toki harsot varaan penkkien viereen hallan varalle. Niiden alla on pienten hyvä juurtua ja aloittaa kasvu.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Karaisua – varovasti suojaten ja aika tuplaten

Ei pelkästään taimien ulos viennissä, vaan ehkä jopa tärkeämpää olisi karaista ja suojata niitä kasveja, jotka tulevat suoraan kasvihuoneesta. Ne kun eivät ole vielä tottuneet viileisiin öihin, tuulesta ja suorasta auringonpaisteesta puhumattakaan. Eli totutellaan niitä ensin hiukan varovaisemmin ulkoilmaan. Aluksi katsotaan, etteivät kovimmat tuulet eivätkä auringonporotukset osu niihin ja tarpeen tullen nostellaan ensimmäisiksi öiksi sisälle.

Itse aloitan totuttelun noin vartin-puolen tunnin jaksolla, jonka sitten tuplaan aina päivittäin. Näin kasvit on totutettu ulkoilmaan turvallisesti ja ilman vioituksia käytännössä jo viikossa. Ja jos nyt pieniä vioituksia tulee, niin ei se haittaa. Kasvit ovat selviytyjiä ja ne korjaavat itseään uskomattoman hyvin, kun vain annetaan niille siihen mahdollisuus ja pidetään niistä hyvää huolta.

Kastelua ei saa nyt unohtaa, suihkuttelu piristää

Kastelusta pitää nyt ehdottomasti pitää huoli kun ilmat muuttuivat helteisiksi. Paras tapa on kastella hiukan lämmenneellä ja hapettuneella vedellä niin, että ensin kastelee vain hiukan, jotta maa kostuu ja alkaa imeä vettä. Sitten kastellaan reilusti, jotta vettä menee varmasti myös kasvin juurille asti. Kasvit ja etenkin uudet istutukset nuutuvat helposti vaikka juurilla olisikin vettä. Niitä on hyvä piristää suihkuttelemalla vettä niiden päälle iltapäivän kuumimpien tuntien aikana.

Samettikukkia kasvimaalle – muistatko miksi?

Varmaan muistatkin, että miksi niitä samettikukkia on hyvä sinne kasvimaalle laittaa, mutta kerrataanko vielä. Toki ne ovat myös kauniita, mutta niillä on myös muutama hyödyllinenkin vaikutus, etenkin kaalien, tomaattien, salaattien ja basilikojen läheisyydessä. Samettikukkien kirpeä tuoksu harhauttaa hyönteisiä ja kaalien viereen kylvettynä ne ehkäisevät yllättävän hyvin kaaliperhosten munimista kaaleihin. Niiden juuristo tuottaa rikkipitoista ainetta ja sitä kautta se torjuu myös ankeroisia ja sukkulamatoja. Ruusuja vaivaa myös nuo sukkulamadot toisinaan, joten sinne ruusujen läheisyyteenkin muutama samettiruusu on oikein hyvä idea.

Muurahaiset ja kaneli eivät sovi yhteen

Mikäli muurahaiset aikovat vallata paikkoja, joissa niiden ei välttämättä tarvitsisi olla, niin ei muuta kuin ripottelet kanelia niiden reiteille, niin johan muurahaiset löytävät uuden kodin. Kaneli on hyvää riisinpuurossa ja pullan päällä, mutta muurahaiset eivät tätä siedä ja muuttavat muualle. Sen kummempia myrkkyjä ei tarvitse käyttää.

Tynnyritesti päätökseen

Nyt se sitten koitti, hetki kun päätin tämän ”raparperi + tynnyri” -testini. Eli muistanet kun laitoin tuon ison tynnyrin osan raparperipenkkini päälle ja nyt otin sen äskettäin pois. Ensisilmäyksellä näytti siltä, että yllättävän hyvin ne olivat tuolla kasvaneet pituutta. Varret olivat ohuempia ja lehteä ei juuri lainkaan verrattuna tynnyrin ulkopuolella kasvaviin.

Sitten koitti se suuri hetki, kun kaivoin linkkarin taskusta ja tein makutestin. En oikein tiennyt mitä odottaa, ja ensipuraisun jälkeen piti hetki maistella ja purra uusi pala. Maku on tosiaan miedompi ja näitä varsia pystyisi syömään ihan sellaisenaan, mutta jos joku on sanonut näitä makeiksi, niin tohdin olla erimieltä. Ei nämä suorastaan makeita ole, mutta erittäin maukkaita ja erilailla kirpeitä. Jos saisi illalla tehtyä näistä vielä piirakan, niin voisi verrata näiden eroa sitten siinä. Toki, kun vaniljakastiketta tai jäätelöä laittaa päälle, niin veikkaan että molemmilla tavoilla kasvatetut maistuvat!

Syyssipuleiden loistoa

Ihan pakko on näyttää sinullekin näitä viime syksyn istutuksia. On nuo kerrottukukalliset hämmästyttävän pitkäikäisiä kukkimaan! Ja on tämä loisto aina niin upeaa, että eihän tässä oikein meinaa maltaa odottaa syksyä, että pääsee istuttamaan lisää.

Hyttysmyrskyä odotettavissa – rauhan takaa hyttyslyhty

Hyttystutkijat ennustavat jälleen poikkeuksellisen kovaa hyttyskesää ja puhuvat suoranaisesta hyttysmyrskystä juhannuksen tienoilla. Hyttysten joukkokuoriutumiset kun ajoittuvat näiden lämpimien ilmojen johdosta juuri juhannuksen aikoihin. Minulla ei ole mitään tätä vastaan, päinvastoin. Pikkulinnuilla riittää ruokaa poikasille, ne kasvaa ja voipi hyvin. Oman rauhan puolestaan takaan hyttyslyhdyllä. Sytytän sen yleensä siinä vaiheessa kun menen saunaan ja kun tulen terassille vilvoittelemaan, niin eipä ole hyttysiä kiusana. Tämä lyhty on kyllä yksi parhaita hankintojani! Hajuton, tehokas ja tyylikäs.

Jos sinä haluat karkottaa inisiät pois, niin apu löytyy täältä

Helteisin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hyttynen hyttyskarkotin hyttyslyhty Juha Toikka karaista Kodin Kukat Kodinkukat kukkasipulit


Lisää samasta aiheesta