MAINOS

Jaa perennat, kerää nokkosen siemenet ja siirrä huonekasvit sisälle

Piha

Elokuu on hyvää aikaa jakaa perennoja ja kerätä terveellisiä nokkosten siemeniä talteen. Ilmojen viiletessä kesän ulkona viettäneet huonekasvit ja amaryllikset siirretään sisälle.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Perennat jaetaan elokuulla, nyrkkisääntö kertoo mitkä

Elokuussa voi hyvin jakaa ja lisätä perennoja. Ne ehtivät juurtua ja asettua paikalleen niin, että keväällä niistä ei huomaa enää eroa pitempään paikalla kasvaneisiin. Terävä puukko, kirves tai lapio ovat hyviä apureita tiiviskasvuisten perennojen jakamiseen. Erittäin tiiviskasvuisten kasvien (mm. kuunliljojen ja päivänliljojen) juurakot on hyvä pestä puhtaiksi, jolloin oikea jakokohta on helpompi löytää. Usein jaetaan vain vanhoja perennoja, joiden kasvu on jo ehtynyt, mutta parhaimman tuloksen saa, kun jakaa elinvoimisia kasveja. Niissä on terveempi ja kasvukykyisempi juurakko, joka kasvaa ja uudistuu nopeasti.

Kaikkia perennoja ei kannata jakaa syksyllä. Hyvä nyrkkisääntö onkin, että keväällä kukkineet jaetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat keväällä. Kesällä kukkivat voi jakaa keväällä ja syksyllä.

stinging-nettle-335448_1920

Nokkosen siemenet keräystä vaille valmiita

Kaikkihan me tiedämme nokkosen terveelliset ominaisuudet, mutta sitä harvemmin muistaa tai tietää, että nokkosen siemenissä on samat ominaisuudet, mutta moninkertaisina lehtiin verrattuna. Ne sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. Siemenessä on myös A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja piitä.

Teelusikallinen päivässä vaikkapa puuron, jogurtin, myslin tai marjojen päällä nautittuna riittää. Moni käyttää niitä myös keitoissa, salaateissa, smoothieissa ja teen seassa. Ne soveltuvat hyvin käyttöön sellaisenaan, eikä niitä tarvitse liottaa tai tehdä muitakaan temppuja. Ne auttavat mm. iho-ongelmiin, muistin heikkenemiseen, anemiaan, väsymykseen, seksuaalisen vireyden laskemiseen, eturauhasvaivoihin, hiuksiin ja kynsiin.

Eli ämpäri kainaloon, kumihanskat käteen, pitkähihainen paita päälle ja riivitään tehosiemenet talteen. Vihreät siemenet ovat parhaimpia, mutta kyllä puhtia on niissä jo hiukan ruskettuneissakin. Kuivaus vain ja käyttöön!

Yöt viilenee, huonekasveja sisälle päin

Sen verran viileää alkaa olla, että huonekasvit kannattaa siirtää hiljalleen sisälle, ettei käy vahinkoa – ja toisaalta ne ehtivät myös tottua hyvissä ajoin huoneilmaan. Kasvit on hyvä käyttää suihkun alla ennen sisälle tuomista, jotta pölyt ja mahdolliset tuholaiset huuhtoutuvat pois.

Amaryllikset seuraavaan vaiheeseen

Siirrä ulkona kesän viettäneet amaryllikset sisälle. Lopeta kastelu ja anna lehtien nahistua. Kun lehdet ovat nahistuneet, leikkaa ne n. 1–2 cm sipulin yläpuolelta poikki. Vie sipulit n. +10 asteiseen, pimeään paikkaan lepoon. Siellä ne saavat huilata vähintään 10 viikkoa, jonka jälkeen ne istutetaan uudelleen ja annetaan kukkia. Liian aikaisin levosta pois otetut sipulit eivät kuki. Ne kasvattavat vain lehtiä, sillä kukka-aihio kehittyy sipulin sisälle vasta levon loppuvaiheessa.

Kodin kukkien upea syyskuvasto on ilmestynyt!

Voit tilata sen täältä > tai selata sähköisenä täältä >

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

amaryllis huonekasvi huonekasvit kuunlilja lilja nokkonen perenna perennat